Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mmarivall

Marketing

Para ima - zna se

Nisam baš mislila pisati o zdravstvu i liječnicima, ali je Vrhovni sud 09.12.2019. donio odluku o načinu plaćanja dežurstava zdravstvenim radnicima.
"Zdravstveni radnici za vrijeme važenja Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja ( NN 143/13 i 96/15 ) koji u redovnom radu imaju pravo na uvećanje plaće za posebne uvjete rada iz čl. 57 KU i pravo na uvećanje plaće za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi iz čl. 59 KU, imaju pravo na te dodatke ( kumulativno ) i za sate ostvarene u prekovremenom radu."

Državni ured za reviziju obavio je reviziju 49 zdravstvenih ustanova za 2016. Utvrdili su da među zaposlenicima ima i onih koji su ostvarili godišnje preko 2800 prekovremenih sati ( dozvoljeno 180 sati, KU 250 sati ). Pitam se je li među njima i liječnik koji mi je u KBC Rijeka na kardiologiji otpustio majku iako u kateteru nije bilo urina cijelu noć i dan, na što sam ga više puta upozorila, a onda je drugi dan završila u toj istoj bolnici kat više na dijalizi bubrega. I sad će još dobiti novac za nagradu. I koliko dobro doista može brinuti o našem zdravlju netko ko ima toliko prekovremenih?!?! Možda može mjesec, dva ali svakako ne godinu dana ili godinama. Da ne spominjem da je dodatak za posebne uvjete rada isti i kad spavaju za vrijeme dežurstva i kad na nekoj cesti doslovno spašavaju živote. Svi oni nekad spavaju, a nekad spašavaju živote.

Dodataka i kod zdravstvenih djelatnika ko u priči kao i kod prosvjetnih, ali u našoj zemlji sitima nikad dosta. Plaća im je uvećana za svaku godinu staža 0,5 posto, dodaci za rad noću, subotom, nedjeljom, prekovremeni 50 posto, rad u drugoj smjeni, dodatak za posebne uvjete rada, za pripravnost, za rad po pozivu.

Idem na ono važnije. O nepravilnostima iz nalaza revizije mogu i u komentarima. Problem je da treba naći lovu. Puno. 1,5 milijardi kažu. I za one koji je zaslužuju i za one koji nisu zaslužili ni to što su dobili. Netko je sklopio te KU 2013-te, dodatak KU 2015-te i sada noviji 26.3.2018.-te. Kako se radi o sudskim sporovima rješenje treba naći i isplatiti novac, kako se dodatno ne bi zatrpali sudovi ( pitam se jesu li možda ovi suci u sukobu interesa ako i oni imaju u pričuvi prekovremene koji im nisu plaćeni po KU ?!? ).

Dakle jednostavno. Rješenje je u onih 5 posto doprinosa II stupa za mirovinsko osiguranje. 1,5 milijardi moglo bi se uštedjeti na telefoniranje, benzinu, tonerima, reprezentaciji, financiranju političkih stranaka ..., ali nema smisla da se odreknu stečenih prava ( luksuza). II stup je bio zamišljen kao rasterećenje državnog proračuna po pitanju isplata mirovina, gdje bi se nakon određenog vremena 3/4 mirovine isplaćivalo iz državnog proračuna, a 1/4 iz dobrovoljnih mirovinskih fondova.

Iz izvršenja državnog proračuna za 2018. vidljivo je da je iznos bruto plaća *22.974.793.557,&0 kuna. 5 posto tog iznosa je *1.148.739.677,89 kuna. U 2020- oj će biti nešto veći zbog novih povećanja plaća . Ionako će se od II stupa odustati kako su učinile i mnoge druge zemlje. Ima li doista smisla uplaćivati tolika sredstva za zaposlene dobrovoljnim mirovinskim fondovima "naših' banaka. Dovoljno je izmijeniti zakon.
Inače Vlada ima razloga za optimizam. Nastavi li većini umirovljenika isplaćivati ovu crkavicu, mnogi će pokleknuti i preseliti na onaj svijet. Zaposlenost raste .

Od mene toliko. Ne mogu više pisat.




Post je objavljen 12.12.2019. u 01:19 sati.