Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

SAUR





Javlja mi se Tea sa posla i govori da je dobila ribe na Molo longo, da su to plavice i da ih ima dosta. Pita me što ćemo sa tom ribom. Kada dođeš doma vidjeti ćemo na što lići ta riba, pa ćemo se dogovorit.


Po dolasku Tee doma idem pogledati ribe pa vidim da su to skuše a ne plavice. Mi ćemo lijepo pripremiti jedan fini "saur". Što je to saur? To ti je ovdje u Primorju, "marinada". Ona to ne zna raditi, pa će se dogovoriti sa nonom. Nona je radila marinadu i pomoći će u izradi. Treba očistiti ribu i pripremiti se za dobar saur.
Sjetio sam se da sam pred dosta godina dobio jednu knjigu (vodič) na poklon koja se zove "Dalmatinska kuhinja – gastronomsko turistički vodič".

Treba sada pronaći u mnoštvu knjiga taj vodič. Našao sam je na jednoj od polica, knjigu su pripremili Franko Lukež i Branko Lovrić a knjigu je izdala Istarska naklada 1984. godine. Pogovor je napisao, a tko drugi nego Miljenko Smoje. Piše Smoje u pogovoru: "Poznajem dosta kuvari koji su pravi meštri svog zanata. Nalazi san ji svuda – I po vaporima i po otelima, ekskluzivnim restoranima i malin gostionica. I koje san god pita: koja je najboja kužina na svitu, svaki je reka: - Najboja je kužina moje matere. Ni jedna kužina, ni ruska, ni francuska, ni talijanska, ni kineska ne more se s njon mirit."

Kada sam uzeo vodič u ruke nisam mogao vjerovati koliko je Pag zastupljen u tom vodiču. Ne mogu vjerovati da imaju recept za "marinadu pašku". Da li je to moguće? Imam bogastvo doma a da o tome nisam vodio računa. Ja sam zaboravio da sam taj vodič i dobio baš tim povodom što je bila zastupljena paška kuhinja.

U turističko-gastronomskom itineraru kuhinja koje su predstavili za Pag su zapisali: "Nedaleko od Posedarja je odvojak za otok Pag. Oni koji skrenu s našeg glavnog pravca putovanja imaju očito jaki motiv. Otkrit ćemo ga. Nakon 44 kilometara naći ćete se u gradiću Pagu, čije su ime svijetom pronijele dvije znamenitosti – paška čipka i paški ovčji sir. Vrijedi razgledati i grad koji je u 15. stoljeću podigao glasoviti kipar i graditelj Juraj Dalmatinac (Katedrala, Kneževa palača, kula i djelovi bedema). Oni koje nije privukao miris paškog sira u međuvremenu nastavljuju putovanje brežuljcima Ravnih kotara."

Što više napisati nakon ovoga predstavljanja Paga i paške kuhinje?
Uživajte i isprobajte ponuđene recepte. Naš probni uradak smo i zabilježili.





Post je objavljen 10.12.2019. u 11:45 sati.