Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mmarivall

Marketing

Generali poslije bitke

Uvriježeno je mišljenje da je lako biti general poslije bitke. Pogrešno. Nisam mogla vjerovati da general Ribić može izgovoriti: Zar oni odgajaju našu djecu? Iznenadio ga " izliv mržnje, primitivizma, neznanja, neupućenosti ovih sa knjige faca. Rulja. Kaže Ribić, ne Marival. U otvorenom pismu poručio je kako zapravo koeficijenti nisu stabilniji i sigurniji od dodataka, ali su kaže postali opsesija u masama. Po završetku štrajka isto misli i General Mihalinec koji u mailu nezadovoljnoj članici objašnjava kako nenastavno osoblje nije oštećeno već upravo suprotno jer su njihova povećanja u dodacima značajno jače osigurana od onih kojima se povećavaju koeficijenti. Hoće li se narod uopće zapitati zbog čega djeca nisu bila u školi, kad su im u startu ponuđeni dodaci. Koji im inače, i dalje sam sigurna, nisu smjeli biti ponuđeni.
U poligrafu je Mihalinec ustvrdio da sindikati moraju ostati jedinstveni jer da im predstoji bitka za očuvanje radnih mjesta. Bio je u Poligrafu i Stipić koji je ustvrdio da Mihalinec nema veze sa logikom. Šljokice Šprem nije bilo.
I o tome sam u stvari htjela pisati. O broju ( ne ) zaposlenih u državnim i javnim službama. O tome su jamačno razgovarali tijekom pregovora.
U RH postoji FINA - financijska agencija i postoji COP ( centralni obračun plaća ). Ta FINA predaje izvješće o svom radu i o njemu se raspravlja u Saboru nakon što Vlada da mišljenje. O izvještaju FINE za 2018. mišljenje su dali 14.11.2019. i u njemu piše da Vlada nema primjedbi na godišnje izvješće o radu Fine.
Pa da vidimo što u izvješću piše:
Broj institucija korisnika COP sustava:
- Tijela izvršne vlasti - 98
- Tijela sudbene vlasti - 116
- Ostala državna tijela - 12
- Zdravstvo - 167
- Socijalna skrb - 150
- Kultura - 48
- Zaštita prirode i okoliša - 19
- Znanost i visoko obrazovanje - 135
- Školstvo - 1334
- Ostalo (agencije i druge jav.ustanove -43.
I piše:
Vlada RH, uključivo sva nadležna tijela, ima pristup informacijama o svim plaćama, dodacima na plaće, evidencijama radnog vremena, kompetencijama zaposlenika i drugim podacima temeljem kojih je omogućena izrada brojnih izvješća i simulacija u funkciji izrade složenih analiza, predviđanja i izrade podloga za pripremu i ugovaranje izmjena kolektivnih ugovora. U sustavu su podržana brojna poslovna pravila za obračun plaća i ostalih naknada iz plaće definiranih s više od 80 različitih pravnih akata ( zakona, uredbi, temeljnih i granskih kolektivnih ugovora, pravilnika, odluka itd. ) uključujući više od 350 njihovih verzija/ izmjena / dopuna.
Pitam Vladu zbog čega nam javno ne obznane podatke kad ih imaju i kad ih po zakonu o javnim i državnim službenicima imamo pravo znati.
Za sada znam da je početkom 2017. u tri zavoda ( zdravstvo, zapošljavanje i mirovinsko ), 20 ministarstava i zdravstvenih ustanova bilo 104.281 zaposlenih. Krajem 2017. - 104.257. sve iz nalaza Državnog ureda za reviziju. Napominjem da su i ovom broju uključene oružane snage i policijski službenici kao i 75 nastavnika u inozemstvu i 31 lektor. U ovih 104.257 uključeno je 49 zdravstvenih ustanova - ne svi zaposleni u zdravstvu ( 12 kliničkih ustanova - 5 kliničkih bolničkih centara,3 kliničke bolnice te 4 klinike; 20 općih bolnica, 15 specijalnih bolnica i 2 poliklinike * 47.630 zaposlenih ). I doći ću do približno točnog broja, dali vi meni ( nama ) podatke ili ne. Ne znam zašto ali meni trebaju.


Post je objavljen 08.12.2019. u 01:03 sati.