Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EU ZA JAČANJE BORBE PROTIV TERORIZMA I PREKOGRANIČNOG KRIMINALA


POSTOJEĆE MJERE POBOLJŠATI NOVIMA




5.12. Vijeće EU
Vijeće je danas usvojilo zaključke o strateškim prioritetima za sprječavanje pranja novca i borbu protiv financiranja terorizma.
Zaključci su izravan odgovor na strateški program EU-a za razdoblje 2019. – 2024., u kojem Europsko vijeće poziva na jačanje naše borbe protiv terorizma i prekograničnog kriminala, uz istodobno poboljšanje suradnje i razmjene informacija i dodatno razvijanje naših zajedničkih instrumenata.
Zaključci upućuju na nedavna znatna poboljšanja regulatornog okvira za borbu protiv pranja novca. Zahvaljujući provedbi pete revizije direktive o borbi protiv pranja novca, koja je donesena u svibnju 2018., novim kapitalnim zahtjevima za banke (CRD5), donesenima u svibnju 2019., i reviziji funkcioniranja europskih nadzornih tijela donesenoj 2. prosinca, ojačat će se pravila za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma.
Vijeće u tom kontekstu poziva na brzo prenošenje cjelokupnog zakonodavstva o borbi protiv pranja novca u nacionalno pravo te na jačanje njegove učinkovite provedbe.
Zaključci se nadovezuju i na komunikaciju Komisije te četiri izvješća objavljena u srpnju 2019. u kojima se daje pregled trenutačnih izazova i utvrđuje niz nedostataka u vezi s bankama, tijelima za borbu protiv pranja novca, tijelima za bonitetni nadzor i suradnjom unutar EU-a te se zaključuje da su i pravila i nadzor u vezi s borbom protiv pranja novca fragmentirani.
Vijeće stoga poziva Komisiju da istraži moguće daljnje mjere za poboljšanje postojećih pravila o borbi protiv pranja novca i da pri tome posebno razmotri sljedeće:
a. načine za osiguravanje snažnije i djelotvornije suradnje među relevantnim tijelima koja su uključena u borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma, među ostalim uklanjanjem prepreka za njihovu međusobnu razmjenu informacija
b. mogu li se neki aspekti bolje riješiti uredbom
c. mogućnosti, prednosti i nedostatke dodjeljivanja određenih nadzornih odgovornosti i ovlasti tijelu EU-a.


EU ZA UNIJU TRŽIŠTA KAPITALA

Priopćenje Vijeća EU, 5.12.
Unija tržišta kapitala inicijativa je EU-a kojom se namjerava produbiti i dodatno integrirati tržišta kapitala država članica EU-a. Ključno je sredstvo za diversifikaciju izvora financiranja poduzeća i može stvoriti odgovarajuće nove mogućnosti ulaganja za veći dio građana, uključujući male ulagače, uzimajući u obzir okružje niskih kamatnih stopa i potrebe sve starijeg stanovništva. Njome se usto pomaže u osiguravanju bolje zaštite od gospodarskih šokova privatnim kanalima, podupire međunarodna uloga eura i olakšava usmjeravanje potrebnih privatnih sredstava za prijelaz na zeleno gospodarstvo. Uz bankovnu uniju, unija tržišta kapitala može doprinijeti jačanju prekograničnih tokova kapitala, a time i jačanju gospodarstva EU-a.
EU je gotovo dovršio izvorni akcijski plan iz 2015. Donesene su gotovo sve utvrđene zakonodavne reforme kojima se doprinosi jačanju financijskog kapaciteta i financijske stabilnosti EU-a. Međutim, zbog regulatornih i drugih prepreka nesmetano kretanje kapitala i pristup financijskim proizvodima i uslugama u financijskom sektoru i dalje su otežani. Zbog toga Vijeće smatra da je ključno dalje raditi na projektu unije tržišta kapitala i dodatno ga produbljivati.
U zaključcima je navedeno sljedećih pet glavnih ciljeva za produbljivanje unije tržišta kapitala:
• poboljšati pristup financiranju za poduzeća u EU-u, posebno MSP-e
• ukloniti strukturne i pravne prepreke za povećane prekogranične tokove kapitala
• poticati dobro informirane male štediše na ulaganje i ukloniti prepreke u tom smislu
• podupirati prijelaz na održiva gospodarstva
• prihvatiti tehnološki napredak i digitalizaciju
• jačati globalnu konkurentnost.
Na osnovi tih temeljnih načela Komisiju se u zaključcima poziva da ocijeni i istraži popis mogućih daljnjih detaljnih mjera i djelovanja kojima bi se moglo doprinijeti utvrđivanju tih ciljeva u praksi.




EU PODRŠKA HONDURASU U JAČANJU ANTIKORUPCIJE

6.12. Vijeće EU
Izjava visokog predstavnika u ime EU-a o produljenju mandata Misije za podršku borbi protiv korupcije i nekažnjavanja u Hondurasu (MACCIH). EU i njegove države članice ponavljaju svoju potporu radu koji je u Hondurasu (MACCIH) učinila Misija za podršku borbi protiv korupcije i nekažnjavanja, koja je od svog stvaranja 2016. na poziv honduraške vlade dala značajan doprinos sprječavanju i borbi protiv korupcije i nekažnjavanja u Hondurasu i jačanju vladavine zakona u zemlji. Europska unija i njezine države članice su među najvažnijim donatorima MACCIH-a.U siječnju 2020. godine mandat MACCIH-a istječe. EU poziva honduransku vladu da obnovi mandat u potpunosti. EU podržava zahtjeve mnogih honduraških dionika u ovom smjeru. Specijalni tužitelj za korupciju (UFECIC) i MACCIH i dalje su središnji u jačanju antikorupcijskih napora, uključujući potporu potrebnoj zakonodavnoj reformi i reorganizaciji kazneno-pravnog sustava. Izvrsni zajednički rad obavljen s UFECIC-om doveo je do toga da se značajni slučajevi privedu pravdi i što je najvažnije, da se postavi osnova.



Post je objavljen 07.12.2019. u 23:54 sati.