Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

REVIZIJA PROVEDBE " RODILIŠTE - PRIJATELJ DJECE"


CILJ POVEĆATI BROJ ISKLJUČIVO DOJENE DJECE


Prema informacijama s internet stranice Ministarstva zdravstva, u prostorijama Ministarstva zdravstva 27. studenog uručena su priznanja odgovornim osobama u deset rodilišta u RH za uspješno provedenu reocjenu u programu „Rodilište-prijatelj djece“.
Bolnice - rodilišta PRIJATELJ DJECE čiji su predstavnici primili priznanje su Opća županijska bolnica (OŽB) Vukovar i bolnica hrvatskih veterana, OB Zabok i bolnica hrvatskih veterana, OŽB Našice, OŽB Požega, OŽB Pakrac i bolnica hrvatskih veterana, OB Pula, OB „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak, DZ Metković, OB Dubrovnik i OB i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin, kojima su uručena priznanja o obnovi naziva „Rodilište-prijatelj djece“.

Svečanoj dodjeli priznanja za obnovljen naziv „Rodilište-prijatelj djece“ prisustvovao je državni tajnik Ministarstva zdravstva, prim. Željko Plazonić, dr.med., predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo, doc.prim.dr.sc. Anita Pavičić Bošnjak, voditeljica Odjela za podršku dojenju Banke Humanoga mlijeka KBC Zagreb i dr. Sanja Predavec, dr.med., voditeljica Službe za organizaciju primarne zdravstvene zaštite

Program „Rodilište-prijatelj djece“ je globalna inicijativa Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a, a Republika Hrvatska se još 1993. godine uključila u navedenu inicijativu, s ciljem zaštite, podrške i promicanja dojenja.Područje zaštite i promicanja dojenja dio je Nacionalne strategije razvoja zdravstva od 2012.–2020. godine, kao i Nacionalnog programa za zaštitu i promicanje dojenja u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2018-2020. godine, koji je nastavak, ali i proširenje provedbe aktivnosti Programa za zaštitu i promicanje dojenja 2015.-2016. godine.
Cilj Nacionalnog programa je povećati udio isključivo dojene djece do navršenih šest mjeseci života, nastaviti provođenje promicanja dojenja u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege, u rodilištima i dječjim bolničkim odjelima, kao i poticati djelovanje i rad zajednice na zaštiti i promicanju dojenja, jer u većini razvijenih zemalja, pa tako i u Republici Hrvatskoj unazad nekoliko desetljeća bilježimo sve manji broj dojene djece, kao i kratko razdoblje dojenja, što nas svrstava među zemlje s vrlo niskom stopom dojenja.

Prema podacima HZJZ iz Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa, nakon navršenih šest mjeseci života isključivo dojenje je u 19 posto dojenčadi, dok je u dobi 0-2 mjeseca bilo 71,8 posto dojenčadi hranjeno isključivo majčinim mlijekom.
Nacionalni ocjenjivački tim Ministarstva zdravstva izvršio je detaljan izvid u rodilištima i utvrdio da rodilišta kojima su uručena priznanja uspješno provode program promicanja dojenja u svim njegovim elementima, u skladu s globalnim kriterijima te da su zadovoljili uvjete za stjecanje obnove naziva „Rodilište-prijatelj djece“. Izvješće Nacionalnog ocjenjivačkog tima prihvatilo je Povjerenstvo za zaštitu i promicanje dojenja Ministarstva zdravstva te je jednoglasno potvrdilo ocjenu Nacionalnog ocjenjivačkog tima.


KOLOSTRUM

U godinama prvog uvođenja Bolnica - prijatelji djece 1993. smisao tih bolnica bio je, govorili su liječnici, da prvo mlijeko kojim dijete nakon rođenja bude nahranjeno bude majčino mlijeko tzv. kolostrum - a ne mlijeko iz bočice. Kolostrum je vrlo posebno mlijeko jer sadrži tvari koje stvaraju imunitet djeteta. Ženino tijelo ga proizvodi samo prva dva do tri dana nakon poroda . (mzz)
.








Post je objavljen 03.12.2019. u 13:02 sati.