Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Momjan – više od muškata

Na cesti Ž5007, oko 3 km od Buja (u zaseoku Kremenje), nalazi se raskršće s cestom L50179 koja vodi u naselje Momjan.



Naselje Momjan (283 stanovnika – 2011. g.) administrativno spada pod Grad Buje. Naselje se prvi put spominje 1035. godine u povelji Konrada II.



Izlet smo započeli ispred crkve, u zaseoku Sveti Mauro, koja se smatrala čudotvornom, te je posvećena Majci Božjoj od Zdravlja. Crkva je izgrađena 1860. godine i oko nje se nekada nalazilo groblje.



S dvorišta ispred crkve sv. Maura, odnosno Majke Božje od Zdravlja, pruža se lijep pogled na naselja Momjan i Buje, te na Savudrijsku valu.



Od crkve smo krenuli makadamskom cestom na sjeveroistok, te smo nakon stotinjak metara stigli na raskršće s asfaltiranom cestom na kojem se nalazi kapelica sa sv. Antonom.



Na raskršću smo skrenuli lijevo i nakon tristotinjak metara ušli u naselje Momjan.



Nakon stotinjak metara smo stigli do raskršća na kojem se nalazi crkva sv. Petra iz 18. stoljeća.



S raskršća smo krenuli ulicom Dolinja Vas, koja se lagano spušta i prolazi povijesnom jezgrom naselja.



Ulica prolazi kroz samo središte naselja, gdje se nalazi Trg Fontana (na kojem se nalazi parking), a preko puta zgrada na kojoj piše "NARODNI DOM" i na kojoj se nalazi kameni grb obitelji Rota.



Malo dalje, nalazi se, park sa spomenikom žrtvama Drugog svjetskog rata i dva kamena kotača koji su služili za prešanje maslina.



Ubrzo smo stigli do raskršća na kojem smo skrenuli desno,...



...te smo nakon stotinjak metara stigli do župne crkve sv. Martina.



Župna crkva sv. Martina potječe iz srednjeg vijeka, a nadograđivana je više puta, a današnji izgled dobiva 1859. godine. Nekada se oko crkve nalazilo groblje.



Dalje smo nastavili makadamskom cestom prema zapadu.



Nakon stotinjak metara, s desne strane, se nalazi put koji vodi prema Momjanskom kaštelu.



Put se strmo spušta, te se potom strmo uspinje na liticu (280 mnv) gdje je izgrađen Momjanski kaštel. Litica se nalazi iznad doline potoka Arđila, koja je poznata po vinogradima, naročito po sorti vinove loze Momjanski muškat.



Momjanki kaštel je izgradio devinski vlastelin Wosalcus de Mimiliano u 13. stoljeću. Kaštel je bio i u posjedu njemačkih plemića Raunichera koji su ga 1548. godine prodali za 5555 forinti plemićkoj obitelji Rota, porijeklom iz Bergama.



Obitelj Rota je živjela u kaštelu do 1835. godine, kada se seli u samo naselje Momjan. Od te godine Momjanski kaštel je prepušten zubu vremena.



Karta s posjećenim lokacijama.



Dužina rute 1,44 km.



Post je objavljen 02.12.2019. u 20:39 sati.