Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/theartofbeingyourself

Marketing

Zen i japanska kultura. Wabi. Sabi.

Kao što sam i pretpostavio, Suzuki pretjeruje u strogom razgraničenju Istoka i Zapada, tvrdeći kako je kolijevka duhovnosti Istok, kolijevka materijalizma Zapad. Stvari nisu tako crno bijele, nisu bile u njegovo vrijeme, nisu bile u ranijim stoljećima, a pogotovo nisu danas, kada je sve izmiješano, globalizirano i kada samo o pojedincu ovisi na što će staviti naglasak u svome životu. Ali svakako, Istok po tom pitanju je jači.

Zanimljive su japanske ideje wabijja i sabija.

Kod wabija je riječ o "uviđanju transcendentalne nevezanosti usred mnogostrukosti. Wabi zapravo znači "siromaštvo", ili izraženo negativom, "nepripadanja mondenom društvu vremena". Biti siromašan, odnosno, neovisan o svjetovnim stvarima - bogatstvu, moći i ugledu - a opet u sebi osjećati prisutnost nečega najvrijednijega, što je iznad vremena i društvenog položaja - to bit wabija.
...Zenska duhovna navika je da se probiju svi oblici ljudske neprirodnosti. Zen ne mari za složenosti na površini života. Sam život je jednostavan, ali postaje neizmjerno zamršen kad ga ispituje raščlambeno nastrojen um. Sva znanstvena sredstva ne pomažu da proniknemo u tajne života. No kad jednom uđemo u njegov tijek, čini se da ga shvaćamo, zajedno sa svom njegovom naizgled beskonačnom raznolikošću i zamršenošću."

Sabi "doslovno znači "osamljenost", "samotnost" ili "samoću". Samoća pogoduje dubokom poniranju u misli, ali ne i spektakularnom pokazivanju. Može djelovati posve jadno, bezvrijedno i vrijedno sažaljenja, posebice u zapadnjačkom ili suvremenom okružju. Biti sam, vez vijorenja slavljeničkih zastavica, bez vatrometa, a sve to usred beskrajno raznolikih oblika i boja koje se neprestano mijenjaju - baš i nije neki prizor. Samotnost pripada Istoku - ondje je njezin dom i njezin rodni kraj."

U posljednjoj rečenici u sabiju jedan je od primjera tvrdnji koje sam spomenuo na početku.

Ideje wabija i sabija su mi i više nego bliske, one su praktički - moje, samo što ih nisam izražavao tim pojmovima. Zanimljivo je što kao primjer wabija Suzuki navodi Thoreauovu kolibu. Thoreau je sa svojim pristupom utjelovljenje wabija.




Post je objavljen 29.11.2019. u 09:22 sati.