Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

HUMANITARNA DONATORSKA VEČER ZA "UDRUGU PLAVI KAPUTIĆ"


MUZEJ KUĆA - SJEĆANJA NA RAT U VUKOVARU

Gospođa Željka Mitrović udata Jurić bila je mala djevojčica u plavom kaputiću u koloni koja je 19.11. 1991 izlazila iz Vukovara,nakon što su hrvatski branitelji u Vukovaru izgubili rat, nakon što je Vukovar pao. Suze su se kotrljale niz Željkino lice,imala je tada samo šest godina, vodila ju je za ruku majka, a snimio ju je fotoreporter BBC-a i snimka Željkina uplakanog lica je odaslana u svijet. Željka je svima ostala u siječanju kao uplakano dijete u plavom kaputiću.

Željka Mitrović Jurić danas je 34- godišnja žena koja u mjestu Berak gdje živi sa svojom obitelji želi otvoriti muzej Kuću sjećanja na strahote koje su ljudi doživjeli u ratu. Zato objavljujem pozivnicu kojom se gospođa Mitrović Jurić obraća medijima, ali i svima kojima je Vukovar na srcu i koji žele biti donatori za kuću muzej u Berku kraj Vukovara koji ona namjerava otvoriti







Željka Jurić Mitrović s obitelji živi u mjestu Berak, , u kući u kojoj je tijekom Domovinskog rata bio logor sa 102 zarobljenika. I njezin ujak Mile Ivančić i je ubijen u toj kući. Kuća koja će biti muzej - je preko puta kuće u kojoj gospođa Željka sada živi- a kupila je tu kuću pomoću kredita.

"Naravno, prvi eksponat u muzeju bit će moj plavi kaputić, koji i danas čuvam, iako sam se svojedobno naljutila na majku kada je s njega oprala vukovarsku prašinu. 'Kuća sjećanja' pričala bi priču o Vukovaru i o stradanjima u Domovinskom ratu. Ta će stradanja biti prikazana u 'sobi pijeteta', a bit će tu i 'soba prijateljstva' u koju bi posjetitelji mogli donijeti neki predmet, poput kape iz Domovinskog rata i slično. Drugi dio priče odnosit će se na stradanja u selu Berak. Podrum bi svjedočio o užasima ratnih zarobljenika i logora. Na ulasku u kuću bila bi školska klupa i branitelj s rukama na leđima i glavom prema dolje te dva oficira JNA koja ga ispituju", kazala je Željka. Detalje je razradila s projektantskim uredom iz Vinkovaca.




Post je objavljen 29.11.2019. u 07:00 sati.