Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PREDLOŽENI MEHANIZMI ZA IZVANSUDSKU NAPLATU!



RAVNOTEŽA IZMEĐU DUŽNIKA I VJEROVNIKA!




Priopćenje Vijeća EU 27.11.

EU poduzima korake kako bi proveo svoju sveobuhvatnu strategiju za rješavanje pitanja neprihodonosnih kredita banaka.
Veleposlanici i veleposlanice pri EU-u su 27.11. odobrili stajalište Vijeća o prijedlogu zajedničkog okvira i minimalnim zahtjevima za izvansudski mehanizam za naplatu vrijednosti iz kredita osiguranih kolateralom u slučaju da ih dužnik ne može vratiti. Djelotvorna izvansudska naplata može pomoći u sprečavanju akumuliranja neprihodonosnih kredita jer bankama osigurava pravne instrumente za bržu naplatu kolaterala.
„Razina neprihodonosnih kredita u EU-u najniža je od financijske krize zahvaljujući povoljnijem gospodarskom stanju i nizu mjera koje su poduzete kako bi se oni u potpunosti uklonili iz bilanci banaka. Ipak, brojke u nekim državama članicama i dalje su visoke te moramo spriječiti akumuliranje loših kredita u budućnosti. Zbog toga je važno bankama pružiti pravne instrumente za brzu naplatu vrijednosti neprihodonosnih kredita bez odlaska na sud, uz istodobno osiguravanje visoke razine zaštite dužnika”, izjavio je finski ministar financija Mika Lintilä.
Predloženi novi mehanizam za ubrzanu izvansudsku naplatu kolaterala trebalo bi unaprijed dogovoriti između kreditne institucije i dužnika, obično prilikom odobravanja kredita. Bio bi dostupan samo za poslovne kredite. Potrošački krediti bili bi isključeni, kao i krediti za koje je kao kolateral upotrijebljeno dužnikovo primarno mjesto stanovanja.
Ako je između strana postignut dogovor o ovom novom mehanizmu i ako dužnik ne ispunjava obveze po kreditu, procijenila bi se vrijednost kolaterala i on bi se prodao (privatnom prodajom ili javnom dražbom) ili prisvojio (prijenosom vlasništva na vjerovnika). Prihodi do preostalog iznosa zatim bi se dali vjerovniku.
Predloženim pravilima na različite se načine nastoji pronaći ravnoteža između interesa vjerovnika i dužnika. Na primjer:
• Vjerovnik mora dužniku dati određeni rok za podmirivanje dospjelih plaćanja i izbjegavanje njihove naplate.
• Dužnik ima pravo obratiti se sudu kako bi osporio naplatu ili pravo vjerovnika na naplatu kolaterala.
• Vjerovnik može zadržati prihode samo u mjeri koja je potrebna za pokrivanje nepodmirenih iznosa kredita. Dio prihoda iznad tog iznosa isplaćuje se dužniku ili drugim vjerovnicima.
• Države članice mogu odlučiti da će se, ako prihodi od kolaterala ne dosegnu nepodmireni iznos kredita, kredit ipak smatrati u cijelosti namiren.

Predloženom direktivom dopunjuju se pravila o restrukturiranju poduzeća i pružanju druge prilike koje je Vijeće donijelo 6. lipnja 2019.
Izvorni prijedlog direktive Europske komisije uključivao je i dio o razvoju sekundarnih tržišta neprihodonosnih kredita. Vijeće je već 27. ožujka 2019. postiglo dogovor o svojem stajalištu u vezi s tim dijelom.Pregovori s Europskim parlamentom mogu započeti čim Parlament postigne dogovor o svojem stajalištu.

VIJEĆE USVOJILO A EU PARLAMENT POTVRDIO KANDIDATE ZA EUROPSKU KOMISIJU A EUROPSKU KOMISIJU


Vijeće EU, Priopćenje 25. 11.

Vijeće je usvojilo novi popis osoba koje predlaže za imenovanje članovima Komisije za razdoblje do 31. listopada 2024.
Time su ostvareni preduvjeti za to da Europski parlament glasovanjem potvrdi cijelu Komisiju, kao tijelo.
U skladu s člankom 17. stavkom 7. Ugovora o Europskoj uniji popis kandidata za povjerenike utvrđuje Vijeće zajedničkom suglasnošću s izabranim predsjednikom Komisije. Izabrana predsjednica Ursula von der Leyen dala je 21. studenoga suglasnost za nacrt popisa kandidata za povjerenike.
Za imenovanje povjerenicima predloženi su:
g. Thierry BRETON (Francuska)
gđa Helena DALLI (Malta)
g. Valdis DOMBROVSKIS (Latvija)
gđa Elisa FERREIRA (Portugal)
gđa Mariya GABRIEL (Bugarska)
g. Paolo GENTILONI (Italija)
g. Johannes HAHN (Austrija)
g. Phil HOGAN (Irska)
gđa Ylva JOHANSSON (Švedska)
gđa Věra JOUROVÁ (Češka Republika)
gđa Stella KYRIAKIDES (Cipar)
g. Janez LENARČIČ (Slovenija)
g. Didier REYNDERS (Belgija)
g. Margaritis SCHINAS (Grčka)
g. Nicolas SCHMIT (Luksemburg)
g. Maroš ŠEFČOVIČ (Slovačka)
gđa Kadri SIMSON (Estonija)
g. Virginijus SINKEVIČIUS (Litva)
gđa Dubravka ŠUICA (Hrvatska)
g. Frans TIMMERMANS (Nizozemska)
gđa Jutta URPILAINEN (Finska)
gđa Adina VĂLEAN (Rumunjska)
g. Olivér VÁRHELYI (Mađarska)
gđa Margrethe VESTAGER (Danska)
g. Janusz WOJCIECHOWSKI (Poljska),
uz:
g. Josepa BORRELLA FONTELLESA (Španjolska), imenovanog Visokim predstavnikom Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.
Europski parlament je glasanjem potvrdio predložene kandidate za povjerenike.

SUZBIJANJE NERAVNOPRAVNOSTI U PARTNERSKIM ZEMLJAMA


Vijeće EU je 25. studenog usvojilo zaključke o Suzbijanju neravnopravnosti u partnerskim zemljama.
Vijeće primjećuje da su mnoge partnerske zemlje i dalje suočene s razinom neravnopravnosti koja je viša nego što je bila prije 30 godina i koja ugrožava provedbu Programa 2030. Neravnopravnost u velikoj mjeri koči iskorjenjivanje siromaštva i održivi gospodarski rast, a može ugroziti demokraciju, socijalnu koheziju i uključenost, otpornost i stabilnost, kao i pogoršati uništavanje okoliša i klimatske promjene.
U zaključcima je također uvažena višedimenzionalna priroda neravnopravnosti, s gospodarskim, društvenim, političkim i okolišnim aspektima, kojoj je potrebno hitno posvetiti pozornost.
Vijeće ponovno potvrđuje da je borba protiv neravnopravnosti unutarnji i vanjski prioritet Europske unije te da su jednakost i solidarnost među vrijednostima i načelima koja usmjeravaju Europsku uniju i njezino vanjsko djelovanje.




Post je objavljen 28.11.2019. u 09:35 sati.