Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ŠTO SE SPREMA PROIZVODNJI U ĐURI ĐAKOVIĆU?



PREDSJEDNIK I ČLAN UPRAVE DALI OSTAVKE

Što će biti sa Grupom Đuro Đaković, specijalna vozila, koja je do sredine 2019. radila likvidno? Zašto je nestalo novca za daljnju proizvodnju? Zašto je nestalo novca za plaće? Zašto je blokiran račun? Ne ponavlja li se tu već viđen scenarij raspada industrije kakav je viđen u Uljaniku u Puli. Đuro Đaković u Slavonskom Brodu je industrija, a industrija je ta koja utječe na gospodarski rast u ekonomiji zemlje. Očito je da Hrvatskoj ta ekonomija ne treba? Kako je to moguće? Za plače svih onih koji u javnim službama žele veće plaće novca nema, ali o industriji u tom kontekstu aktualna politika i njeni lideri ne razmišljaju.

Evo nekoliko fotografija voznih objekata i strojeva kakvi su se do sada proizvodili i izvozili iz Đure Đakovića.













Oklopno borbeno vozilo Patria




Najveći zaupčanik napravljen u povijesti Đure Đakovića


Članovi Uprave Đuro Đaković Spacijalna vozila d.d. društva u većinskom vlasništvu Đuro Đaković Grupe d.d. iz Slavonskog broda, predsjednik Uprave Bartol Jerković i član Uprave Darko Grbac podnijeli su ostavke 25. studenog na svoje dužnosti, a ostavke stupaju na snagu 12. prosinca 2019.

U obrazloženju ostavke predsjednik i član Uprave kažu da nakon što je utvrđen problem s izostankom nastavka financiranja, Grupa Đuro Đaković, specijalna vozila došlo je u tešku situaciju. Uprava je pokušala naći riješenje u osiguranju kredita za financiranje proizvodnje koja je ugovorena, a time bi se osigurala zaposlenost u narednih 18 mjeseci. Ali mogućnost financiranja proizvodnje je izostala, jer traženi kredit nije odobren. Budući da Grupa Đuro, specijalna vozila treba dovršiti preko 100 vagona u visokim fazama proizvodnje, Uprava je u rujnu razradila nekoliko modela za među financiranje do kraja 2019., ali odgovarajuće riješenje nije pronađeno. Specijaalna vozila su u rujnu prvi puta nakon 15 godina došla u situaciju da nisu imali novca za isplatu plaća. Upravo tada je javnost i saznala za problem nelikvidnosti u Đuri Đakoviću .
Predsjednik I član Uprave u ostavci navode da radnici iz tvrtke odlaze , ne samo radnici deficitarnih proizvodnih struka, već i inžinjeri i upravljačko osoblje. Osim toga velika je opasnost od raskida ugovora od strane kupaca iz strane EU zemalja.
Bartol Jerković i Darko Grbac ocjenjuju da je Grupa Đuro Đaković specijalna vozila u vrlo teškoj situaciji koju uprava sama ne može riješiti, a oni pak ne žele biti prepreka za proces preustroja tvrtke, te su zato podnijeli ostavku.
(mzz)


Post je objavljen 27.11.2019. u 12:07 sati.