Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/domoljubac

Marketing

Privid i fantazija


Bio je ko besciljni hod. S lijeve strane niz kuća. Poneka sa otvorenim vratima neke javne radnje, trgovine ili radionice. A sa desne strane samo drvored visokih stabala i uličnih svjetiljki. Ulica je samo pješačka zona i nema vozila, a prolaznici su rijetki, jer rano je poslijepodne, zaposlenici još su na radnim mjestima, a domaćica u kućama, te je ulica prazna.
Ipak uz jedan rasvjetni stup zastala je žena, kao da oklijeva preći preko kolnika prema vratima trgovine. Zagledan sam u nju, a ona malo zbunjena. Ručna joj torbica nemarno preko ramena obješena. Srednjedobnica je. Lice zanimljivo uz par borica uz oči. Izraz nehajan, opušten ali dojmljiv. Nesvjesno pružim ruku za njenu punašnu nadlakticu. Malo se trgla negodojući. No kao da sam rekao „Ovuda“ i krenemo stazom sitnog bijelog tucanika u desno. Širilo se drveće, stabla, grmlje i cvijeće, parkovno umijeće. Negodovanje joj se smirilo, a moja ruka ostane na njenoj bez stiska.
Koračali smo skladno u parkovno okruženje bez govora. Za zadovoljstvo združenja govor nije bio potreban, a nisam ni imao niti znao riječi prikladne situaciji, a okoliš i ozračje, te posebno iznenadna bliskost bijahu nezanemariv poticaj ugode združivanja, nematerijalnih, apstraktnih, duhovnih emocija. Topao pogled, pritvorene usne, znatiželja očekivanja, bili su kao ribolovna ježka – mamac, da prinesem usnama čašu i srk saznanja. No u zadovoljstvu trepnuvši vjeđama nesta park, nema cvijeća, u okruženju je samoća i združenja želja pusta.
Nakon noćne kiše, vedrina. Nasmiješeno sunce se ljeska u prozirnim biserima na umivenom, mokrom, šarenom lišću, sa kojih još kapi cijedi aukuba. Na horizontu uža traka-spektar svih boja, a iz dubine plavetnila šapat orkestra truba.

A sveobuhvatna svima zemljanima umnicima i ostalim stvorenjima, širenje radosti, ugode, skromnosti vična, nematerijalno bogatstvo, sretan život ubav, nudi plemenita ljubav.
Ljubim, ljubiš, ljubimo, ljubav, dar života zagrlimo, sretno življenje složno izgradimo!

Domoljubac - Zvonimir Tomac, iz zbirke 'Osmjesi nećujnih mirisa'


Post je objavljen 25.11.2019. u 16:39 sati.