Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prophetanemo

Marketing

Izbori (se)

Kraljica je sjedila u svojem prijestolju i gledala se u golemom ogledalu.
- Danas sam lijepa. - zaključila je i otišla na zahod.
Kad se vratila, umjesto golemog ogledala čekao ju je još golemiji radni stol. Na njemu je bilo desetak listina koje je trebalo potpisati, petnaestak pozivnica od kojih je samo jedna bila označena narančasto, što je značilo "možda se pojaviti", a ostale nikako, što je značilo "možda pogledati", tri otvorena pisma s prikrpljenim ceduljicama na kojima su pisali savjeti kako, ako ikako, na njih reagirati, oko dvadeset pisama označenih ružičasto, što znači da su sigurna za čitanje, isto toliko pisama označenih tamnozeleno, što je značilo da bi ih trebalo pročitati, te pedesetak pisama koja nisu bila označena, što znači da ih se može čitati iz dosade. Pored svega toga stajala je i mala tablica s današnjim rasporedom.
- Gdje je moja prokleta svečana penkala!? - zadrečala je kraljica nakon što je dvaput dobro promotrila sve na stolu.
Odmah potom, kraljica se sjetila da je još prije godinu dana izričito zabranila da joj itko vadi svečanu penkalu iz njene svečane ladice pa se elegatno sagnula malo udesno, izvadila svečanu penkalu iz njene svečane ladice i krenula potpisivati listine. Zgotovivši posao, protegnula se na prijestolju i onda uzela jedno od neoznačenih pisama, pročitala ime pošiljatelja te odmah bacila pismo u koš za smeće. Isto je ponovila s još nekoliko pisama, a zatim se nečega prisjetila pa izvadila zadnje bačeno pismo iz koša za smeće. Pročitavši još jednom ime pošiljatelja, krenula je da ga vrati u smeće, ali onda je ipak izvadila i samo pismo te ga pročitala skoro do polovice.
- Danas sam vrijedna. - pomislila je kraljica i još jednom se protegnula na prijestolju. Potom je opet otišla na zahod.
Kad se vratila, radni stol je i dalje bio na svojemu mjestu, ali listine su nestale, ostalo je bilo iznova posloženo, a s desne strane, malo podalje od svih papira, stajala je šalica svježe pripravljene kave. Polagano pijući kavu, kraljica se opet dohvatila neoznačenih pisama. Većina je opet završila u košu za smeće, a poneko je zaslužilo i ostati na stolu, ili čak biti pročitano. Nakon što su pisma bila gotova, kraljica se okrenula pozivnicama. Narančastu je uzela prvu i odmah zaključila da bi tamo i mogla otići jer će biti puno ljudi, dakle i novinarâ. Sagnula se malo ulijevo i iz obične ladice uzela običnu penkalu te njome nešto nažvrljala u jednom kutu pozivnice. Dvorski tajnici lako će to protumačiti kao "provjeriti datum, ubaciti ako je na rasporedu nešto s manjim prioritetom".
- Danas sam zbilja vrijedna. - pomislila je kraljica i opet otišla na zahod.
Vrativši se, zatekla je identičan radni stol s identičnim rasporedom predmetâ, osim što više nije bilo šalice kave i pozivnice s nažvrljotinom. Prisjetivši se što je zadnje radila, kraljica je uzela preostale pozivnice i, pročitavši po redak ili dva od svake, redom ih pobacala u kantu za smeće. Nakon pozivnica, na red su došla pisma označena ružičasto. Ne suviše iznenađujuće, uglavnom su to bile zahvale za kraljevske donacije, poneko počasno članstvo u nekoj udruzi te izvještaji i fotografije s događanjâ na kojima se pojavila zadnjih tjedana. Sad su preostala samo još pisma označena zeleno te tri otvorena pisma.
- Danas me stvarno maltretiraju! - zavapila je kraljica i opet osjetila potrebu za zahodom.
Krenuvši po četvrti put kamo i kraljice idu pješice, kraljica je shvatila da nešto ne štima.
- Što je s grijanjem!? - poviknula je ljuto, u neznanom smjeru.
Gotovo iste sekunde ispred nje se stvorio jedan od dvorskih tajnika.
- Vaša visosti, štrajka nam ceh ložačâ. - rekao je tajnik ponizno i lagano ustrašeno.
- Bacite ih smjesta u tamnicu! - odrešito je odgovorila je kraljica.
- Vaša visosti, štrajka nam i ceh tamničarâ i žandarâ. - rekao je tajnik još poniznije i još ustrašenije.
- Onda neka dođe vojska i pobaca ih sve skupa u tamnicu. - još je odrešitije odgovorila kraljica.
- Vaša visosti, vojni ceh nam je također u generalnom štrajku. - odgovorio je tajnik, sad već zgrbljen do pola visine i vidno se tresući.
- PA TKO OVDJE UOPĆE RADI OSIM MENE!? - Zaderala se sad već posve iznervirana kraljica. - RECITE MI SAMO JOŠ DA STE I VI U ŠTRAJKU!
- Vvvašša vvvissosstttti, mmmoždda bbbi bbbillo nnnajbbboljljlje ddda ppppročččččitttttattte onnnna otttvorrrrennnna ppppissmmma. - promucao je posve izbezumljeni tajnik crveneći se.




Post je objavljen 28.11.2019. u 17:12 sati.