Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Bitno povećanje plaća učiteljima je prvi korak za bolje obrazovanje

Učitelji širom svijetaDavno sam predlagao da dio programa mikro političke stranke u kojoj sam djelovao bude da se učiteljima povećaju plaće za 50%. Odmah i bez dodatnih uvjeta.

Time bi se neminovno utjecalo na to da se poveća poštovanje prema učiteljima u društvu i njihovo poštovanje prema samima sebi.

Učitelji koji više cijene sebe, bez obira kakve mane i nedostatke inače imali, većinom će se više truditi. Neki će naravno naprosto skupljati pare i nastaviti kao i prije, ali većina sigurno neće biti tako inertna. Oni najbolji povući se za sobom i druge.

Oni će lakše moći nametnuti suvisle kriterije i odbijati galamu i prijetnje roditelja da njihov anđeo obavezno mora dobiti peticu.

Stvorila bi se atmosfera da je biti učitelj vrijedna karijera, za koju se vrijedi boriti. Ljudi natprosječnih sposobnosti, kojima prije ne bi palo napamet biti učitelj, počet će birati tu karijeru. Neminovno će se kvaliteta učitelja s vremenom poboljšavati. Kako će se povećati konkurencija, moći će se povećavati i kriteriji.

Mislim da je sličan slučaj bio sa sucima u Sloveniji ubrzo nakon osamostaljeljan. Znatno su im povećali plaće i rezutat je bio da su se izvrsni ljudi, koji inače ne bi poželjeli biti suci, počeli javljati na natječaje i postajati suci jer su imali odlične reference, te je kvaliteta sudstva porasla. (U Hrvatskoj se išlo suprotno: izvršena je politička čistka među sucima te se njihova kvaliteta možda i pogoršala u odnosu na 1980-e).

Post je objavljen 24.11.2019. u 12:34 sati.