Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pitamzaprijatelja

Marketing

Hvala za ples, Leonard

"Thanks for the Dance", posthumni album Leonarda Cohena, objavljen je ovih dana i konačno smo mogli saznati kako se nastavlja (i vjerojatno završava) glazbena priča pjesnika hrapavog glasa.





Prethodni album "You Want It Darker" (2016), od prve sekunde mi je zvučao kao oproštaj. Cohen je osjećao da ide prema kraju, i pjesmama na tom albumu pozdravio se s prijateljima, ženama, obožavateljima... Bez obzira koliko sam volio taj album, taj osjećaj da je to kraj, dodao je ogroman teret svakom Cohenovom stihu ili udahu...

7.11.2016. godine, doslovno par tjedana nakon objave albuma, Leonard Cohen je preminuo. Ali, pjesnik je to i najavio u, recimo, "Leaving the table" sa stihovima "I'm leaving the table, I'm out of the game...", ili s porukom "I'm ready, my lord" u naslovnoj "You Want It Darker".

Ubrzo nakon njegove smrti pojavile su se priče da je Leonard sa svojim sinom već radio na novom albumu, ali znate i sami koliko je takvih glasina puštano, a da su bile vezane uz razne pjevače ili pjevačice. Još uvijek čekamo što će biti s materijalom kojeg je George Michael snimao prije svoje smrti. Navodno je Nile Rodgers završio cijeli album, ali je za sada objavljena samo pjesma ‘This Is How (We Want You To Get High)’. Uglavnom, nisam se nadao da će taj Cohenov album ugledati svjetlo dana ikad.

No glasine o novom albumu nisu prestajale, i postalo je sve jasnije da je pitanje trenutka kad će nove pjesme biti objavljene. Otprilike tri godine nakon Cohenove smrti, petnaesti i posljednji studijski album Kanađanina "Thanks for the Dance" je tu. Devet pjesama složenih od par sati Cohenovog pjevanja/recitiranja, pretočeno je u... Epitaf? Post scriptum? Kraj putovanja? Može... Pretočeno je u kraj glazbenog putovanja Leonarda Cohena.


Stvaranje albuma Thanks for the dance


Nisam pratio cijeli Cohenov put od početka. Trebalo je proći vremena da njegova poezija i moj ukus dođu u istu fazu. Nedavno sam objašnjavao jednoj kolegici zašto neke pjesnike obožavam, i zašto neki stihovi imaju težinu i snagu kod mene, ali da mi je trebalo puno vremena da to postane tako. Ne djeluju na svakog stihovi jednako, naravno. A i ljudi se pronađu u raznim riječima, različitim stihovima ili melodijama... Vjerojatno i godine imaju veze s time :)

Stoga nemam namjeru pisati recenziju albuma. Nemam namjeru popisivati sve glazbenike koji su na ovom albumu. Mogu samo staviti link na najslušaniju pjesmu s albuma "The Hills"


Leonard Cohen - The Hills


Htio sam vam ovim tekstom samo reći da je album objavljen, i da, ako imate u obitelji nekog tko voli Cohena, imate riješen božićni poklon :) Nećete promašiti ako kupite album.


Lijepi pozdrav,

Mladen Bomoštar


"Thanks for the dance
It was hell, it was swell, it was fun
Thanks for all the dances..."

Post je objavljen 22.11.2019. u 19:17 sati.