Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

KONGRES EUROPSKE PUČKE STRANKE ODRŽAN U ZAGREBU



DONALD TUSK NOVI PREDSJEDNIK EPP


Kongres Europske pučke stranke, najveće grupacije Europske unije, održan je u Zagrebu od 19. do 21. studenoga 2019. godine u centru Arena, a u organizaciji Hrvatske demokratske zajednice . Donald Tusk kome je zavrŠio mandat predsjednika u Europskom vijeću, izbran je kao jedini kandidat za predsjednika Europske pučke stranke (EPP) koja je u Zagrebu održala svoj 26. kongres.


Donald Tusk novi predsjednik EPP i premijer RH Andrej Plenković Fotka: internet stranica Vlade RH


U Zagreb su tom prigodom stigli mnogi predsjednici europskih država i Vlada, a predsjednik Vlade Andrej Plenković kao domaćin održao je tom prigodom niz bilateralnih sastanaka. U Zagrebu je bila i kancelarka Savezne Republike Njemačke Angela Merkel, žena koju analitičari svrstavaju u red najutjecajnijih osoba na političkoj sceni ne samo u Europi već i u svijetu . Premijer je s Angelom Merkel razgovarao u Banskom dvorima te su održali zajedničku konferenciju za novinare.



Andrej Plenković i Angela Merkel u Zagrebu u Banskim dvorima 20.11. 2019. Fotka: Internet stranica Vlade RH

Plenković i Angela Merkel razgovarali su o zajedničkim europskim temama, jer nakon predsjedanja Hrvatske Vijećem europske unije koje će Hrvatska završiti 30.6. 2020. predsjedanje započinje Savezna Republika Njemačka. Razgovarali su o Brekxitu višegodišnjem financijskom okviru EU, otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u smislu proširenja Europske unije, kao glavnim temama.

Andrej Plenković je u svojstvu premijera RH, ali i predsjedatelja Vijećem Europske unije od 1.1. 2020. razgovarao s s potpredsjednikom Europske komisije za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrkijem Katainenom, zastupnikom u Europskom parlamentu i bivšim premijerom Litve Andriusom Kubiliusom, s predsjednikom Bundestaga Wolfgangom Schäubleom, s predsjednicom Vlade Kraljevine Norveške Ernom Solberg te s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.





Post je objavljen 22.11.2019. u 07:23 sati.