Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NEKOLIKO RAZINA ODGOVORNOSTI U HRVATSKOJ


PROF.DR. JOSIP JURČIĆ:

"GRLJENJE I LJUBLJENJE ČELNIH VLASTI S VUČIĆEM!"

Znanja i argumentirane činjenice koja znanstvenik prof. dr. Josip Jurčić ima, dozvoljavaju mu da razmišlja i govori i javno i oštro o temama političke odgovornosti u državi, poimenično, ali za širok auditorij ne baš sve i dovoljno jasno. No za izgovoreno svatko treba biti spreman položiti argumenat, ako događaji krenu u tom smjeru. Ali ipak, ako znanstvenik može tako govoriti, ja u novinarskom svojstvu sam odlučna objaviti. Za veleizdajnike javnost je več čula, pa i sami oni na koje se to odnosi, vjerojatno. No Izraelski model ostao je nedovoljno jasan. M.Zouhar Zec


Na okruglom sto
lu Ovčara – zločin bez kazne 13. studenog u hotelu Antunović prof.dr. Josip Jurčević je započeo svoje izlaganje koje citirano prenosim:

“ Ja ću govoriti o tri stvari na vrlo kratak način:jedna stvar je – što je zapravo Ovčara? Uvijek u povijesti u raznim razdobljima postoje neke razdjelnice koje su simbolične I praktične, koje se pretvaraju u jedan opče društveni test. U hrvatskoj za razloge herojske razloge hrvatske povijesti, a to je nastanak samostalne hrvatske države , Vukovar 1991. U svakom pogledu je simbolički test ili identitetska vrijednost suvremene demokratske Hrvatske. U kontekstu Vukovara posebno mjesto civilizacijski test, predstavlja upravo Ovčara. Ljudska povijest ne pamti takvoga zločina kakav se dogodio na Ovčari. Nad 270 približno, još uvijek se nezna točan broj, ranjenika i bolničkog osoblja izvedenog iz bolnice I likvidirano pogubljeno na najokrutniji I najmonstruozniji način.
Čuli ste več da jedan takav zločin kao i sve što se događalo, ne može se događati od neobrazovanih i nepripremljenih, ili na mah osoba. Iza agresije stoji jedan mutni institucijski agresorski sustav kojem je na čelu akademija, dakle Srpska akademija znanosti i umjetnosti i do zadnje institucije u Srbiji, stajala je ta priprema za tu agresiju. Tko se nije htio uključiti u tu agresiju bio je eliminiran već prije 90. godine. Sve činjenice o tome su zapravo znanstveno istražene u Hrvatskoj, ali i od znanstvenika u Srbiji.Isto tako dokumentirano je strahovito puno toga za sve pa i za Ovčaru, a najviše u haškome sudu i svima je to javno dostupno uključujući I institucije Uprave.

Ovo sadašnje žalosno, tužno, stanje u Hrvatskoj ima nekoliko razina odgovornosti. Jedna razina o kojoj se najmanje treba ovdije govoriti je agresorska Srbija .To je mutni agresorski projekt o kojem postoji dovoljno dokumenata i znanstvenih radova sa svih strana. Ja se ovdije time neću baviti, razumljivo da taj mutni institucijski projekt koji danas živi žešće možda, ali neprimjetnije, žešće i dublje, sofisticiranije nego što je živio tada 1991. godine. I on je razumljivo zainteresiran, koristeći sofisticirane, znanstvene i ostale poluge moći da prikrije ono što se događalo, ali da prikrije i svoje ambicije koje danas realizira drugim sredstvima.
Druga razina odgovornosti je međunarodna. Dakle Vukovar I Ovčara, da ne govorim dalje što se događalo diljem Hrvatske I Bosne I Hercegovine, to je isto tako odgovornost međunarodnih humanitarnih, humanih I političkih institucija. Simbolički je opet tu u središtu Ovčara. Ono što je rekao gradonačelnik Penava, prilikom početka Ovčare, a to je organizirano izvlačenje ranjenika I bolničkog osoblja koje je agresor činio iz Vukovarske bolnice, događalo se ne samo uz predstasvnika crvenog križa, nego I najmočnije političke organizacije u svijetu, tamo je bio posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a Sairus Wenc. Po tome dakle ne treba svjedočiti, postoje izvorni video zapisi Marina Bela, tada najpoznatijeg ratnog dopisnika novinara BBC-a. Isto je tako prikazao video zapise 2000 godine, to je bio javni događaj u Europskome domu na koj su hrvatske institucije reagirale- znademo kako. To je druga razina zainteresiranih, da se ne pokaže kapitulacija međunarodnih humanitarnih, sigurnosnih, a da ne govorim političkih institucija. I ovi su zainteresirani da se sve to ne sazna I da se ne sazna za sve što se događalo. Nije prva odgovorna ni

Odgovorna je država Srbija. Ako se to ne podrazumijeva, ako se od toga ne krene, ako se to zamuti, onda se muti i sve ndo zadnje razine likvidatora, koji su odgovorni, ali oni su zadnji. I tu je greška."




Prof.dr. Josip Jurčić za govornicom


OSNOVNA GREŠKA – INSTITUCIJE REPUBLIKE HRVATSKE


"A osnovna greška je – a to je treća točka:- institucije Republike Hrvatske. Čuli smo već riječ, koju ja sa puno argumenata ponavljam, da se u hrvatskoj raznim politološkim terminima može reći da se događa jedna sustavna veleizdaja, koja nije vezana za jednu političku stranku, več je vezana za oligarhiju i njenu pozadinu koja vlada Hrvatskom. Da ne bih duljio navesti ću samo nekoliko ključnih simboličkih argumenata, a onda bih mogao danima znanstveno argumentirati cijeli niz, do mikro razine upravljačke piramide u Hrvatskoj.
Prvo valja reči da su prvi apolitički Zakon, u kolovozu, donio ga je Hrvatski sabor, novoizabrani sabor, po novome Ustavu, dakle taj Sabor prvih skandalaznih abolicijskih zakona koji je bio podloga da se ratni zločini koji su istraživani i dokumentirani sukladno političkim trgovinama sa svim zainteresiranima da se pretvore u tzv. oružanu pobunu i automatski aboliraju, što znaći da se nisu dogodili. To je politička odluka najvišeg tijela vlasti u RH . Druga kapitulacija političke vlasti dogodila se 1996. godine. Tada je opet Hrvatski sabor donio protuustavni – tzv. Ustavni Zakon o suradnji sa Haškim sudom. Tada je, ponoviti ću ono što sam rekao i prošle godine, saborski zastupnik vrsni pravnik Ivan Gabelica podnio ustavnu tužbu protiv toga Zakona. Na ustavnu tužbu, da bi stvari bile režirane do kraja, odgovorilo se 21 godinu kasnije. Vidite što je Ustavni sud u Hrvatskoj! Na tu kapitalnu tužbu, 21 godinu kasnije se to dogodilo, 2017., ali opet režirano i precizno uoči izricanja pravomočne presude ključnom procesu u Hagu, da se šestorici Hrvata iz Bosne I Hercegovine, da tu ne bi bilo neke naknadne zadršk, to je doneseno otprilike mjesec dana prije nego je izrečena ta presuda, da ne bi ni trunka neke spornosti ostalo u toj mreži. Ustavni sud je donio tu odluku.
Zatim 1997. godina- tada se na spontanu intervenciju čestitih zastupnika u Hrvatskom Saboru, što je dokumentirano, a još postoje i živi akteri, odlučeno tek tada 1997. da se iz Ustava RH briše članak da je Hrvatska dio SFRJ. Dakle tek 1997. po Ustavu Republika Hrvatska priznata međunarodno 1992. godine briše članak da više nije dio SFRJ. I to se dogodilo neplanski na temelju reakcije nekih saborskih zastupnika.
Nadalje, proces se razvijao i jedan od predsjednika RH, Stjepan Mesić bio je dokazani krivokletnik pred Haškim sudom protiv Republike Hrvatske. Njegov nasljednik Ivo Josipović, da ne ulazimo u detalje, bio je špijun za državu Srbiju i državne povjerljive podatke dostavljao je veleposlaniku Republike Srbije u Republici Hrvatskoj. Sve je to javno dostupno i javno objavljeno bez reakcija korumpiranih, pacificiranih hrvatskih obrambenih mehanizama od sigurnosnog sustava do svih onih institucija koje bi po službenoj dužnosti trebale reagirati.
Vrhunac je ono što možemo gledati zadnjih godina, a koje simbolizira sadašnji predsjednik Republike Srbije Vučić.On je 1991. Oružjem,kao obični vojnik pucao u Hrvatsku. Ovo što danas radi puno je gore pucanje u Hrvatsku. Godine 1991. i mi smo braneći se pucali na njega, a što se danas događa? Danas se čelne Vlasti u Hrvatskoj več nekoliko godina grle i ljube sa Vučičem, koji je nedavno bio u Drvaru i čuli ste što je govorio. Sada se drugim sredstvima osvaja prostor sa opet srbijanskim imperijalističkim ciljem a to je Virovitica- Karlovac – Karlobag. Drvar znate gdje se nalazi koje je strateško značenje tog hrvatskog trbuha i što se sve iz njega u ovoj svjetskoj globalnoj krizi I sučeljavanju koje simboliziraju Rusija i SAD, može učiniti".


Fotke m.zouhar zec
Povjesničar prof.dr. Josip Jurcević


ŠTO NAM JE PREOSTALO?

"Nas prvenstveno treba zanimati ovaj treći, jer potpuno participira sve pa I ovo o čemu govorim.
Naše institucije nisu u stanju reagirati. Duga je priča zašto je tome tako, jer su one bile infiltrirane već 90. itd. itd. Ali koje je riješenje problema i s čime danas raspolažemo? Ako pogledamo ovo grljenje I ljubljenje I bratski dolazak Vučića u Zagreb, pod kapom nekakvih europskih, a zapravo imperijalnih, geopolitičkih itd.interesa.To je potpuna politička kapitulacija I tu ne možemo ništa očekivati. Represivna tijela su, a to znaći od sigurnosnih službi, do sudova, isto su tako kapitulirali, I ja bi sada mogao nabrajati nekoliko stotina procesa koji se vode ili su već završeni pred hrvatskim sudovima, zadnji je nedavno prvostupanjski završen u Rijerci u suđenju Đuri Šimiću za navodni zločin u Bjelovaru 1991. To je bolno, s tim da su korišteni svi mehanizmi, čestiti ljudi, a to je večina, u pravosudnom sustavu, a da ne govorim u policiji. Međutim znade se na koji način se to blokira, egzistencijalnim i drugim ucjenama.
Kada se radi o znanju, Ministarstvo kulture odavno je kapituliralo. Ako gledamo institucije od 1991. nikada u kulturnom I znanstvenim institucijama, nije zapuhao ni blagi vjetrić hrvatsva i demokracije. I žemo dvjedočiti pravoj katastrofi koju mi plačamo kulturno I znanstveno. Možemo svjedočiti o pravoj katastrofi.
Što nam je preostalo? Svjedoći i ovaj naš današnji skup, okrugli stol, i ova vaša svijest. Preostalo je civilno društvo. Preostala je civilna inicijativa koja je legitimna, legalna i predstavlja jednu od nevjerojatnih poluga moći. Jer civilno društvo može zadirati u javni I privatni sektor, ima širok prostor djelovanja I može biti najučinkovitije I najbrže, što na nelki način svjedoći, rekao bih o broju, o financijskoj I ili bilo kojoj drugoj mjerljivoj snazi, Udruga hrvatskih branitelja iz Zagreba koji su branili Vukovar . Minorna Udruga po broju pripadnika, ali ona je silno vrijednosno moćna i ona već drugu godinu nosi ovaj teret na sebi. Međutim, događa se nešto drugo da povijest dragovoljaca postoji I postojala je koji su stjecajem okolnosti postojala je i postoji neki su postali i generali, intelektualna snaga znanstvenika i profesora koji nisu kapitulirali."

NE BAŠ JASAN IZRAELSKI MODEL

" Zbog toga vas obaviještavama da ta skupina koja je na razini građanske inicijative okrenuti će institucijske mehanizme prema jedmom modelu države i naroda koji je veoma blizak Hrvatskoj, to je Izraelski model I na akademskoj razini I na drugoj ustrojiti će se u okviru civilnoga društva, institucije koje će na sve načine prema izraelskom modelu riješavati ova pitanja u Hrvatskoj.Mislim da ste dosta upoznati na koji način se to događa u Izraelu. I to će biti, rekao bih dugoročno ishodište teških, usporenih, procesualnih promjena u okupiranim hrvatskim državnim institucijama u kojima
veleizdajnici, a naveo sam vam neke .
Poazadina koju će objasniti ova institucija na političkoj i drugoj razini, okupirana su sva ključna mjesta i onda u specijalnom ratu blokira cijeli državni sustav . I mnogi kada prepoznaju taj represivni sustav, ja sam uvjeren u to, u DORHU u pravosuđu, jedan koji je najviše participirao jedan od glavnih izdajnika , nekada čelni čovjek gospodin Bajić, koji će na jedan stručan način, ovaj generalski, vojnički, ali I intelektualni riješavati će ove Hrvatske probleme. Pozivam Vas da to prepoznate. Obrana Rh pala je na pleća građana dobre volje koji su svoju volju iskazali najbolje 19. Svibnja 1991. Na referendum, kada je preko 85 % onih sa pravom glasa izašlo u ona dramatična vremena. Od tih 85% preko 94% glasalo je za samostalnu RH kao opće dobro hrvatske budućnosti. Hoće li ta referendumska odluka zaživjeti ovisi o svima nama."
(Margareta Zouhar Zec)


Post je objavljen 19.11.2019. u 18:28 sati.