Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

33C, SUDNJI DAN Lk 21, 5-19 (Palma, 18.11.2001.)


Sve što je lijepo kratko traje, ali i što nije – isto tako. Svemu dođe kraj. Sve rijeke i rukavci našeg života, kako god tekli i žuborili, kud god prolazili i ponirali – k svome Moru stižu. Nitko za sjeme ostati neće. Čitava povijest, kao i svaki čovjek - ide svojoj svrsi koja je upisana u svako kretanje i putovanje. Ponavljanja nema, reinkarnacije nema, položeni ispiti ponovno se polagati neće – postoji definitivan završetak. Sudnji dan. Kad će nakon svih naših riječi ostati još samo Božja riječ; nakon svih naših djela i propinjanja – ostati šutnja; i mi pred Kraljem Kraljeva, Sudcem čitave povijesti. Dan je to kad će svijet biti raskrinkan, i sve se vidjeti u svjetlu vječne Istine i Ljubavi. Istina će biti odijeljena od laži, svjetlo od mraka, ljubav od pohlepe. Tko je ikad ljubio, i tko se za pravdu žrtvovao – duboko sluti da je iz tog Dana snagu za to crpio. Bog vidi, Bog će platit.
Sudnji dan nije anihilacija svega, nije povratak u ništavilo – već dovršetak započete vječnosti koju smo za života njegovali. Razrastanje do punine gorušičina zrna kog smo uščuvali; uskvasavanje kvasa do kraja. Božanska klica koju smo na krštenju primili – posve će nas prožeti. Dokinuta će biti tek slabost; smak biti hirovitim strastima, mamurluku, i svemu čemu smo se do krvi za života opirali – samo da uščuvamo vječno svjetlo. Bit će to dan kad će Bog za svagda pogledati vjeru i ljubav našu. Obodriti ono u nama što se ima mogućnost dovršiti.
No, skloniji smo nagađati kad će taj dan, nego se pripravljati za njega. Ima neka slatka jeza kojom smo skloni hraniti radoznalost. Mutna želja za histerijom iščekivanja iščekivala ga je koncem milenija. Neki su vidjeli početak kraja u rušenju WTO centra u New Yorku. Drugi po trgovima nose plakat: "Blizu je kraj". Ratnici urešavaju tenkove grafitima: "Apokalipsa". Vidio sam automobil kako jezdi gradskim ulicama ispisan sprejem: "Harmagedon". Čudesnim osjećajem ispunja uvjerenje da nam se apokaliptični jahači približavaju.
Međutim, ključna riječ evanđelja je postojanost. Budnost do zadnjeg trena. Poziv da odgovorno živimo, kao da nikad neće sudnji dan – a istovremeno ga trajno iščekujući. Prednjači, stoga, primjerom zauzeta rada, i skrovito moli – da ti nitko ne predbaci: "Čekaš li sudnji dan?" Utakmica traje devedeset minuta; i život dokle god živimo. I nije dosta kad mi kažemo da je dosta, već kad Sudac vječni odsvira kraj. Živi gledajući Cilj i od njega se daj oblikovati, kao trkač koji najbolje rezultate postiže kad se zagleda u kraj staze, poistovjeti se s njim – i ne mogne podnijeti da s njim nije sjedinjen. Cilj mu obilježava svaku želju, i svodi ih na tu jedinu: biti u cilju.
Živi sudeći sebi pred Bogom svakodnevno. Dnevni ispit savjesti jest apokalipsa koju na svršetku svakog dana na se zazivamo. Uporno stavljaj sebe u ruke pravednog Suca, jer samo ono što nakon takvih susreta ostaje – od tebe će zauvijek ostati.

Post je objavljen 17.11.2019. u 07:45 sati.