Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kakotikupus

Marketing

štrajk

kažu da je štrajk legitimno prao iskazivanja nezadovoljstva sa radnim uvjetima. i to je ok, međutim nije sve isto tko štrajk pokreče i kakve su konzekvence. znači, ako štrajk pokreću radnici u proizvodnoj djelatnosti konzekvenca je više nego očita. smanjit će se profit, i samo je pitanje vremena kada će obustava proizvodnje premašiti planiranu dobit. svjedoci smo da je u prošlosti bilo mnoštvo štrajkova takve vrste kako bi se povećala prava i primanje radnika. istina, poslin su tim njihovim pravima i primanjima doskočili na drugačije načine, kroz tim bildinge i poticanje na potrošnju, no kada god prijeti smanjenje profita brzo se nađe rješenje. s druge pak strane oni koji primanja ostvaruju neovisno od profita, ka npr. prosvjetni dejelatnici svoja primanja ostvaruju iz državnog proračuna. dakle, onaj koji radi u proizvodnji i ne ostvaruje svoja primanja mora se sam mislit kako preživit misec, zato kod nas pretežno u proizvodnji štrajkaju oni kojima ionako nisu isplaćena primanja za prethodne misece pa in je isti kurac, radili ne radili. prosvjeta za razliku od njih primanja isplačuje iz državnog proračuna koji se inače puni porezima onih koji rade, a u ciloj priči najviše gube dica, a dobijaju upravo oni koji prosvjetarima isplaćuju plaće. zašto?

e pa računica je vrlo jednostavna. za svaki neodrađeni dan štrajka mora se nadoknadit fond sati koji će se dici odbit od praznika ili slobodnih subota. ma gle kurca dica će ostat pez slobodnih dana a prosvjetari koji tada nisu radili neće bez plaća!? šta recimo da roditelji koji plaćaju porez, od kojih se baj d'vej i financiraju prosvjetni djelatnici kažu, 'ne, mi svoju dicu nećemo slat u školu za vrime njihovih slobodnih dana', bili bi izopčeni upravo od onih koji isplačuju plaće prosvjetnim djelatnicima, a samo zato da se zadovolji forma, jer onima koji prosvjetarima isplaćuju plaće ustvari nije ni stalo do toga da imaju obrazovanu dicu, što manje obrazovanih to veća glasačka baza jer, ka šta to kaže jedna narodna uzrečica, 'nije knjiga za vojnika, vodi ga u široko' tako dolazimo i do srži ne funkcionalnog sistema, ako uopće i je nefunkcionalan, jer očito je da nekom dobro funkcionira. dakle, ako prosvjetari štrajkaju onda je skroz legitimno da im se ne isplaćuje plača jer upravo njihove plače podmiruju oni koji rade, nadalje, ako i nisu dobili plaču, od dice nema nitko pravo tražit da odrade zaostatke, pa nisu ih oni pobogu sami ni stvorili!

no kako to obično biva, u zemlji na brdovitom balkanu, sindikati će svojim djelovanjem opravdat svoja primanja, koja baj d'vej kriju kao zmija noge, prosvjetari će svoja primanja dobit svaki misec, a dica će ka i obično popušit praznike. za što? zakurac. ka da će se kvaliteta školstva nešto prominit ako se prosvjetarima i povećaju primanja. a ima tu nešto vezano i za reformu školstva. da bi se usvajale novine triba bit prema njima i otvoren, međutim, kad pređeš pedesetpetu, šta je prosjek naših prosvjetnih djelatnika, misliš samo o tome kako dočekat penziju, pa se tako može zaključit da je ovi štrajk prosvjetara ujedno i opstrukcija škole za život, koja će iz svega izrodit i političke posljedice. a nego kako drugačije.

Post je objavljen 12.11.2019. u 11:30 sati.