Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jekatisine

Marketing

Jutro/Kreativa i logika

Budim se nekako umorna. Dragi dolazi iz nocne, pa ga ljubim za dobar san i odlazim iz sobe. Pokusavam spavati dalje u dnevnoj. Neki cudni snovi, po obicaju.

Budim se opet, pusim i pijem kavu. Razmisljam o rasporedu. Jedna zamjena, sat razrednika, 4 sata dvojezicne i DOP. Pripreme su napravljene vec u ponedjeljak. Sad u glavi prolazim kroz njih.
Fokusiram se na kljucne pojmove. U glavi prolazim sto bi trebalo gdje reci. Listam literaturu da vidim jesam li sto propustila.

Odlucila sam im dati i malo grupnog rada uz moje smjernice. Neki razredi to odlicno odrade. Razredi koje imam danas su bas takvi. Mladi, kreativni, puni novih ideja. Volim vidjeti sto oni mogu napraviti od gradiva i uputa koje im dam.

Cesto sam zadivljena tako dok preda mnom izlazu sto su kao grupa naucili. U kojoj tocno dobi prestanemo biti toliko inovativni i kreativni?

Za razumijevanje znanosti je potrebno puno maste. Mozete nauciti velicinu cestica, njihovu masu i odnos. Ali spoznati sto to je? Treba puno usmjerenog zamisljanja.
Koristiti i svoj logicki i svoj kreativni dio.

Shvatila sam da ljudi obicno imaju ili jedno ili drugo. Tek rijetki imaju oboje podjednako razvijeno. Kod moje djece ipak prevladava kreativa, pa tu ih tu i tamo moram natjerati da ukljuce i logiku.

I to je u redu. Nisam to ni ja znala u toj dobi. Iako sam bila dosta jaka u prirodnim znanostima, nisam imala razmisljanje prirodoslovca.

To sam tek dobila godinama nakon, kad sam upisala prirodoslovni fakultet. Do kraja sam se dvojila.
Kemija ili filozofija i povijest umjetnosti.
Nije prevagnulo to da s filozofijom nikad ne bih nasla posao. Prevagnulo je to sto sam shvatila da bi se tamo zatvorila u svoje svjetove gdje napredak nije moguc.
Odlucila sam raditi na logici.

Godinama nakon, postala sam magistra. Pa sam pocela raditi u skoli i ipak ici na nastavnicke predmete na filozofskom fakultetu. I shvatila sam da je odluka bila dobra.

Da sam tamo isla od pocetka, bila bih u disbalansu. Kreativa prije logike. Hladne jednadzbe su bile ono sto mi je trebalo. Uciti sto je eksperiment. Savladati znanstvenu metodu.

Nekako me to dovelo u red. U balans.
Dvije moje ljubavi, u savrsenom skladu.

Post je objavljen 08.11.2019. u 09:25 sati.