Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

ODRŽANA TERENSKA VJEŽBA SUSTAVA CIVILNE ZAŠTITE GRADA SVETE NEDELJE

SVETA NEDELJA

Na širem području Svete Nedelje, Orešja, Strmca i obale Save 26. listopada održana je terenska vježba snaga Sustava civilne zaštite Grada Svete Nedelje "Sava Strmec 2019". Sudionici vježbe bili su MUP - Područni ured za zaštitu i spašavanje, Zagreb, Županijski centar 112, Policijska postaja Samobor, Vatrogasna zajednica Grada Svete Nedelje, dobrovoljna vatrogasna društva Grada Svete Nedelje, Gradsko društvo Crvenog križa Samobor, Sveta Nedelja i Stupnik, Hrvatska gorska služba spašavanja - stanica Samobor, Postrojba civilne zaštite opće namjene, Lovačka udruga Jastreb te vatrogasne zajednice gradova Zaprešić i Samobora te Općine Brdovec. Izdvojeno zapovjedno mjesto unutar kojeg je formiran vatrogasni operativni sustav nalazilo se na prostoru Lovačkog društva Jastreb u Strmcu. Vježba je bila velikog opsega, a operativne snage nisu bile unaprijed upoznate sa scenarijem i događajima na vježbi. Same lokalitete na kojima je bilo potrebno djelovati snage su dobile po dojavi i na prihvatnom mjestu.


U 10 sati stigla je dojava o prometnoj nesreći na autocesti A2, na lokaciji Most Sava u smjeru Zaprešića, u kojoj je sudjelovalo nekoliko osobnih automobila, traktor, te autobus s putnicima koji je sletio s ceste uslijed sudara. Uzbunjena je Vatrogasna zajednica Grada Svete Nedelje, obaviještena je Policijska postaja Samobor, a na teren su najprije izašli pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društva koja djeluju na području Grada Svete Nedelje. Zbog obima nesreće zatražene su dodatne snage na terenu pa se priključuju Vatrogasna zajednica Grada Samobora, Javna vatrogasna postrojba Samobora, HGSS, Crveni križ i Civilna zaštita Grada Svete Nedelje. Uzbunjene su i postrojba Vatrogasne zajednice Grada Zaprešića, Javna vatrogasna postrojba Grada Zaprešića, DVD Šenkovec i Vatrogasna zajednica Općine Šenkovec, a stožer je donio odluku da se dva medicinska tehničara pošalju na ispomoć u šator Crvenog križa, dok je desetak članova DVD–a Šenkovec poslano na ispomoć HGSS–u, koji traži nestale osobe. Pronađeno je još osoba u rijeci te su se snage uputile na spašavanje.

Vatrogasci s terena javljaju o pronalasku bačva s opasnim tvarima, spašavalo se i tražilo djecu potražnim psima, sanirale ozljede i zbrinjavali putnici... Stigla je i dojava o požaru na otvorenom prostoru, između ušća potoka Rakovica i autoceste A2. Na požar su upućeni JVP Samobor, DVD Pojatno i DVD Kerestinec, a u pomoć je pristiglo i DVD Sveta Nedelja. Na putu prema požaru stablo je palo na cestu i, nakon što se oslobodio put, akcija se nastavila. HGSS–ov potražni pas pronašao je i mrtvu osobu na koju se srušilo stablo. Raspoložive vatrogasne postrojbe poslane su i na gradilište rotora u Svetoj Nedelji, gdje je osoba ostala zarobljena pod kotačem te je bila potrebna intervencija sa zračnim jastucima. Za kraj je prikazana i vježba izvlačenja unesrećenih iz kanalizacijske cijevi i bunara.

Ciljevi vježbe bili su odrađivanje zadaća bez unaprijed poznatog scenarija, uz mogućnost korištenja više različitih sustava radio veza, uspostavljanje izdvojenog zapovjednog mjesta na udaljenoj lokaciji, provjera dodatnih kapaciteta i sposobnosti operativnih snaga, koordinacije i sustava vođenja te zapovijedanja operativnim snagama iz više različitih operativnih područja. Načelnica stožera Civilne zaštite Grada Svete Nedelje Marija Hršak naglasila je kako je ovo vježba terenskog karaktera i u realnom vremenu. - Ono što je zanimljivo jest da zaista nitko od operativnih snaga Sustava civilne zaštite Grada Svete Nedelje nije znao za točnu lokaciju održavanja ove vježbe. Također, vježbamo sustav zapovijedanja, koordinaciju između operativnih snaga Sustava civilne zaštite, ali isto vježamo koordinaciju i komunikaciju između operativnih snaga drugih područja - istaknula je načelnica stožera Hršak. Terenska vježba, koju je vodio zapovjednik VZ Grada Svete Nedelje Ivan Štimac, uspješno je završena, a operativne snage dobro su odradile svoje zadaće. Dodatno će se poraditi na sustavu komunikacije te održati više vježbi sa Stožerom Sustava civilne zaštite, kako bi se što bolje uvježbalo vođenje i zapovijedanje zahtjevnih zadataka.…. glasnik ssn

Post je objavljen 27.10.2019. u 23:53 sati.