Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

OD 1. SIJEČNJA 2020. MINIMALNA PLAĆA 3 250 KUNA NETO



KADA UZ MINIMALNU PLAĆU I
OBVEZA PLAĆANJA PRIJEVOZA ZAPOSLENIKU?



Na 187. sjednici Vlade RH koja je održana 31.10. 2019. premijer RH Plenković uz ostale aktualnosti istakao je da će od 1. siječnja 2020. minimalna plaća iznositi 3250 kuna neto, odnosno u bruto iznosu 4.062,51 kuna. Podsjetio je da je na početku mandata ove Vlade, dakle 2016. minimalna plaća iznosila neto 2496 kuna, a 2019. iznosi 3000 kuna.
Od 2016. godine do 2020.minimalna plaća viša je za 754 kune.



KADA UZ MINIMALNU PLAĆU I OBVEZA PLAĆANJA PRIJEVOZA ZAPOSLENIKU?

U medijima se iznosi informacija da u RH minimalnu plaću prima oko 50.000 zaposlenih. No kada bi se argumentirano pobrojale djelatnosti i poslovi za koje zaposleni primaju minimalnu plaću, taj broj bi bio znatno veći. Jer u Hrvatskoj je još uvijek manji broj poslodavaca koji žele priznati i realno vrednovati rad zaposlenog djelatnika. Apsurd je da dio poslodavaca djelatnike trebaju, ali istovremeno djelatniku teško isplaćuju čak i ovu obveznu
minimalnu plaću.
Ni na ovoj povišici minimalne plaće za 2020. Vlada nije dodala klauzulu da poslodavac djelatniku dodatno ima obvezu platiti i troškove karte za prijevoz do posla i s posla do kuće, ako je zaposlio djelatnika koji ne stanuje u kvartu u kome je tvrtka u kojoj djelatnik radi. Plaćanje prijevoza zaposlenika svedeno je, prema Vladi RH, na dobru volju poslodavca. Mjesečna karta za prijevoz autobusom ili vlakom u Zagreb iz udaljenijih mjesta od Zagreba, čak i iz susjednih županija ( poznajem takve osobe op.a.) stoji više od pet stotina kuna) . Plaćanje prijevoza će i od ove povišice minimalne plaće, ostati obveza plaćanja onome tko želi imati posao i raditi. Kada će uz minimalnu plaću poslodavac imati zakonsku obvezu plaćanja prijevoza zaposleniku?
Prema ovome je još uvijek Vlada na strani poslodavca i latentno podržava poslodavčev profit. Legitimno je da poslodavac ostvaruje profit, ali je poslovno moralno da djelatniku koji mu obavlja posao plaća mjesečne troškove prijevoza pri dolasku na posao.

Margareta Zouhar Zec



Post je objavljen 02.11.2019. u 09:50 sati.