Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/freshcayg

Marketing

54 dana do Božića

Kod nas u Jakobsfeldu je jednom plemenu za blagdan Svih Svetih, bila fešta, naime iako su moji pretci katolici od stoljeća sedmog, pošto vučemo porijeklo iz današnje Crne Gore, iz koje su moji pretci došli ko migranti na teritorij današnje Hrvatske, negdje u 15. Stoljeću bježeći pred Turcima, zadržali smo slavu kao običaj, koji je više uvriježen, kod naše pravoslavne braće.

Tako je zaštitnik mog plemena Sveti Nikola, a ovog drugog kao što već rekoh Svi Sveti.

Kad je kod nas u Jakobsfeldu negdi obiteljska fešta na kojoj se slavi zaštitnik plemena, nikoga se ne poziva, vrata kuće su od ranog jutra otvorena, i svak je dobrodošao.

Tako bi recimo dok je moj pokojni otac bio živ, na Svetog Nikolu svake godine došlo sto do sto pedeset ljudi koje je trebalo najest i napojit.

Jednako tako je bilo i kod ovog drugog plemena koje je slavilo Sve Svete, pa je to valjda razlog zašto sam ja Sve Svete doživljavao uvijek kao feštu, kao što to uostalom i katolička crkva nalaže.

Na groblja smo išli na Dušni dan, ovavezno, a i ranije uredit grobove kao i kasnije provjerit sve, ali ne i za blagdan Svih Svetih, tad smo slavili s našim prijateljskim i nesvrstanim plemenom s kojim su nas vezali brojni brakovi, kumstva i rodbinske veze.

Na tim plemenskim feštama kod nas u Jakobsfeldu meni je bio slijedeći

Pršut, sir iz ulja, sir iz mišine, kuhana plećka, Francuska salata, kisela kapulica, Slane srdele i opcionalno salata od hobotnice.

Juha, lešo meso, lešo kumpir kuvan u juhi, u juhu su išle minimalno tri vrste mesa

Brodet od jegulje i žaba, i rižoto sa žabama

Sarma

Liske s kupusom

Šnicle u saftu

Miješano pečenje ispod peke

Odojak

Janje

Kolači


Inače mi katolici u Jakobsfeldu na blagdan Svih Svetih slavimo život naših svetaca kako onih proglašenih tako i onih neproglašenih, jer svetost se postiže životom po zapovijedima Božjim, a ne administrativnom ulogom nekoga mo si je prisvojio ovlasti Boga samoga.

Recimo ja sam vrlo siguran da je moja pokojna Baba među svetcima, ili barem ozbiljan kandidat.

Sutra ćemo zato mi katolici iz Jakobsfelda, moliti za duše naših braće i sestara preminulih u Kristu, da im Otac bude milostiv kako njima tako i nama kad dođe naš čas.

Eto toliko za danas.

Šta vi ateisti i antife radite.

Jebe se vas glavno da je praznik.



Post je objavljen 01.11.2019. u 17:38 sati.