Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

KOLINDI GRABAR KITAROVIĆ FULBRIGHT NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO




"UTJELOVLJUJE NAJBOLJE U VREMENIMA KRIZE I IZAZOVA"

Predsjednica Republike Hrvatske Kolindi Grarabar Kitarović primila je navečer 26. listopada u Arlingtonu u saveznoj državi Virginiji, nagradu za životno djelo zaklade Fulbright. "Zaklada Fulbright želi odati počast alumni Kolindi Grabar Kitarović, predsjednici Hrvatske, za njezin izvanredan doprinos kao vođe, diplomata i javnog službenika. Predsjednica Grabar Kitarović utjelovljuje najbolje od vodstva u vremenima nepopustljive globalne krize i izazova", priopćili su iz Zaklade Fulbright još krajem kolovoza ove godine.
Područje radnih aktivnosti Kolinde Grabar Kitarović, koje je Fulbrightova zaklada vrednovala nakon što se od 2002. do 2003. Kolinda Grabar Kitarović studijski usavršavala na Sveučilištu „George Washington“ u Sjedinjenim Američkim Državama kao dobitnica Fulbrightove stipendije za preddoktorsko istraživanje iz međunarodnih odnosa i sigurnosne politike bilo je slijedeće:
Za vrijeme Fulbrightove stipendije za preddoktorsko istraživanje iz međunarodnih odnosa i sigurnosne politike točnije od 2001. godine do 2003. Grabar Kitarović obnašala je dužnost savjetnice ministrice u Ministarstvu vanjskih poslova. U studenom 2003. Grabar- Kitarović izabrana je u Hrvatski sabor u 7. izbornoj jedinici, a nakon toga je izabrana u Vladu za ministricu europskih integracija Republike Hrvatske. Od 2005. od 2008. je na dužnosti ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske . Glavni cilj mandata Grabar Kitarović bio je voditi Hrvatsku na putu euroatlantske integracije. Predvodila je i Državno izaslanstvo za pregovore o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Kolinda Grabar-Kitarović 2008. imenovana je od Ministarstva vanjskih poslova RH veleposlanicom Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama. Na dužnost pomoćnice glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju imenovana je 2011. Kao prva žena u povijesti koja je obnašala dužnost pomoćnice glavnog tajnika NATO saveza i najviše rangirana žena u NATO-u Kolinda Grabar Kitarović radila je do sredine 2014. godine
U siječnju 2015. Kolinda Grabar Kitarović izabrana je na predsjedničkim izborima za predsjednicu Republike Hravtske.
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je nagradu zaklade Fulbright posvetila svojoj obitelji i Hrvatskoj .
(m.zouhar zec)



Kolinda Grabar Kitarović predsjednica Republike Hrvatske službeno je 2.10. 2019. najavila kandidaturu za drugi predsjednički mandat. (fotka mzz)


ŠTO JE FULBRIGHT PROGRAM?

Program Fulbright, uključujući program Fulbright-Hays, jedan je od nekoliko programa kulturne razmjene Sjedinjenih Država čiji je cilj poboljšati međukulturne odnose, kulturnu diplomaciju i interkulturalnu kompetenciju među ljudima Sjedinjenih Država i drugih zemalja putem razmjene osoba, znanja i vještina. To je jedan od najprestižnijih i najkonkurentnijih programa stipendiranja na svijetu. Kroz program, natjecateljski odabrani američki državljani, uključujući studente, učenjake, nastavnike, profesionalce, znanstvenike i umjetnike, mogu primati stipendije ili stipendije za učenje, provođenje istraživanja, podučavanje ili ostvarivanje svojih talenata u inozemstvu; a građani drugih zemalja mogu se kvalificirati za isto u Sjedinjenim Državama. Program je osnovao američki senator J. William Fulbright 1946. godine i smatra se jednom od najpoznatijih i najprestižnijih stipendija u svijetu.Program godišnje osigurava 8 000 potpora.

Fulbright programom upravljaju organizacije koje surađuju kao što je Institut za međunarodno obrazovanje i djeluju u više od 160 zemalja širom svijeta. Ured za obrazovanje i kulturu američkog Ministarstva vanjskih poslova sponzorira Fulbright program prima sredstva od Kongresa Sjedinjenih Država putem godišnjih zakona o izdvajanjima. Dodatna izravna i korisna podrška dolazi od partnerskih vlada, zaklada, korporacija i institucija domaćina u Sjedinjenim Državama i izvan njih. U 49 država Fulbrightova komisija upravlja i nadgleda Fulbright program. U zemljama koje nemaju Fulbrightovu komisiju, ali koje imaju aktivan program, Odjel za odnose s javnošću američke ambasade nadgleda Fulbright program. Više od 370.000 ljudi sudjelovalo je u programu od njegovog početka; 59 Fulbright alumni osvojio Nobelove nagrade; 82 su osvojili Pulitzerove nagrade.

Osnivač senator William Fulbright je rekao da Fulbright program ima za cilj uvesti malo više znanja, malo više razloga i malo više suosjećanja u svjetske poslove i na taj način povećati šansu da će se narodi naučiti napokon živjeti u miru i prijateljstvu. 1. kolovoza 1946. Predsjednik Harry S. Truman potpisao je zakon, a Kongres je stvorio Fulbright program u okviru kojeg je postao najveći program razmjene obrazovanja u povijesti.
Izvor: Wikipedia



Post je objavljen 30.10.2019. u 08:55 sati.