Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

Marunada u Lignju



Zadnji vikend Marunade održao se u mjestu Liganj iznad Lovrana, a skoro ljetno vrijeme je dovelo mnoge goste i bilo je parkiranih automobila uzduž ceste kroz čitavo mjesto. Osim uobičajenog planinarskog pohoda 'Marunada 2019', koji organizira PD 'Knezgrad' iz Lovrana, i sportski dio Marunade je bio bogat, prvi put 'MaRun Trek', treking utrka u organizaciji SRK Alba iz Labina, i već poznati biciklistički 'Giro di Marunada' (BK Marun, Lovran ) strmim stazama obroncima Učke. U Lignju se nalazi i uprava Parka prirode Učka i ovdje se često mogu vidjeti planinari i turisti .

Maruna je bilo dovoljno ali kao i uvijek nisu bili jeftini, većinom od 50 i 60 kn, a bilo je i nekih i po 70 kn. Naravno, moram uzeti mjericu pečenih i kupiti nešto za doma, kao i poneki kolačić.



Došao sam prije podne kako bih izbjegao gužvu jer je popodne i uvečer velika i ne mogu komotno sve pogledati. U Liganj sam najviše došao zbog izložbe gljiva koje
se održava u boćariji, a i prošetao sam malo iznad po šumi za pronaći neku gljivu. Pronašao sam ovaj prosenjak (kažu kako se ne može zamijeniti za neku otrovnu gljivu jer ima sitne iglice ispod, ali tko nije siguran neka ide s nekim tko pozna, jer uživo i na fotki nije isto) i neki osinac, a crvene krasnice nisam dirao.


Stari veliki marun u centru Lignja.


Na ovoj starinskoj pećici se kuhala kava.


Na izložbi gljiva u boćariji već na početku zelena pupavka, najotrovnija gljiva
koju treba dobro upoznati kako se ne bi zamijenila za neku jestivu.


Manje opasna je ova ljepotica , ali bolje je pustimo na miru jer sadrži otrov muskarin, makar je koriste na sjeveru Rusije uz nekoliko prokuhavanja.


Najviše trovanja uzrokuje ova gljiva koja se zove zavodnica jer liči na ukusnu i zdravu lisičarku.
Kad se zavodnica malo duže drži oboji ruku u žutu boju, a i svijetli u mraku nakon što se osvjetli lampom.

Ovo su lisičarke i tko ih dobro upozna neće ga zavodnice zavesti.


Puhare su lako prepoznatljive, ali beru se bijele i okrugle.


Prstiće je lijepo za vidjeti ali ja ih još nisam dobro upoznao i ne diram ih.


Ovo je hajdinov vrganj.


Babino uho se može jesti i sirovo, a mnogi ga koriste prelijevajući nekim likerom.


Slušao sam dio nastupa klape Tramuntana.


I dvije fotke koje se mogu povećati: šuma maruna iznad Lignja i kupanje u Lovranu.


A što ću nakon toliko gljiva pojesti nego gljive, ovaj put kao rižoto sa tri vrsta riže (smeđa basmati, integ. crvena i parboiled), uz indijanski manoomin (Zizania aquatica), povrće, razne začine i na kraju dodano maslin. ulje.


I nešto iz ponude kolača od maruna.


Post je objavljen 29.10.2019. u 11:01 sati.