Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sakurra

Marketing

Strah od smrti je gori nego smrt

Pred nama su tužni dani i tužne uspomene - Svi sveti - a bome atmosfera je baš takva ovih dana. Sve je to dio života, čim se rodimo počinjemo umirati to je nepobitna činjenica. Što se mene tiče smrt ne doživljavam kao kraj već nastavak postojanja...u nekoj drugoj dimenziji, drugoj planeti ili u nekom drugom paralelnom svemiru.

Malo kada spominjemo smrt iako znamo da će nas ta tajanstvena dama jednog dana odvesti sa sobom u nepoznata prostranstva. Često živimo tako kao da nas se smrt ne tiče, doživljavamo je kao tabu o kojem se ne treba previše govoriti. Možda je to i dobro jer kud bi došli i kako bi uopće živjeli kad bi samo mislimo na smrt, zar ne?

U vezi toga zanimljivo je kojih sve običaja ima na svijetu. Na pr. kao što za nas znači brojka trinaest to za Japance znači brojka četiri koju nastoje izbjegavati gdje god je moguće. Tako na pr. neće kupiti 4 cvijeta, izbjegavat će 4. kat, radije će kupiti 5 sladoleda nego četiri itd.

Zbog čega je to tako? Na japanskom, broj “4” zvuči slično kao i riječ za smrt tj. oboje se izgovara kao “shi”. Smatra se nesretnim brojem i treba ga koristiti što je manje moguće. Izbjegavaju davanje poklona u setovima od 4 (na pr. četiri čokolade), jer se to može protumačiti kao zloslutni dar.



"Strah od smrti je gori nego smrt."
Robert Burton

Post je objavljen 29.10.2019. u 11:45 sati.