Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

POTRESI NA PAGU





Svjedoci smo zadnjih nekoliko godina da su seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježile potrese na otoku Pagu sa epicentrom na samom otoku ili u neposrednoj blizini otoka Paga.
Na svojim službenim stranicam Seizmološka služba je objavila da je jučer ujutro, 22.listopada u 07 sati i 20 minuta zabilježen slab potres s epicentrom na otoku Pagu, 16 km sjeverozapdano od grada Paga. Magnituda potresa iznosila je 2.3 prema Richteru, a intezitet u epicentru III-IV stupnja Mercalli-Cancani –Siebergove ljestvice.


Razorni potres koji se dogodio 20. svibnja 2012. u Italiji osjetio se i na širem području otoka Paga, trajao je sedam do deset sekundi i prema svjedočenjima, najviše se osjetio na višim katovima kuća, tako je tada izvještavao PagPress.
Jak potres zatresao je Dalmaciju 13. ožujka 2017. koji se osjetio i na Pagu. Magnituda potresa je bila 3.9 prema Richteru, a intezitet u epicentru V – VI stupnju MCS-a.
Potres koji je zabilježen 4. svibnja 2017. sa epicentrom kod Smiljana zatresao je Zadar i okolicu sa otokom Pagom. Magnituda potresa iznosila je 2.9 prema Richteru, a intezitet u epicentru IV stupanj MCS-a

Sva ova bilježenja potresa na otoku Pagu, vraćaju nas u davnu prošlost kada je zabilježen katastrofalan potres, koji je razorio-(potopio) grad Casku.

Ovoj tvrdnji svjedočio je mr. Vlado Kuk tadašnji voditelj Seizmološke službe Republike Hrvatske u svojem intervjuu u Novom listu od 18. veljače 1995. gdje je iznio jedan interesantan podatak, citiram: "Najstariji u nas zabilježeni potres dogodio se na Pagu, 300. godine. Prema pisanim, no doduše ne posve pouzdanim podacima, mjesto Žaški je prilikom toga potresa – nestalo. To je naš najstariji pisani podatak o potresu. Podaci o njegovoj jačini ne postoje, ali činjenica da je grad najvjerojatnije potonuo, dovoljno govori o njegovoj silini."

Karta epicentara potresa na području Hrvatske od prije Krista do 2015. godine prema Katalogu potresa Hrvatske i susjednih područja (Arhiva Geofizičkog odsjeka, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu). Slika zorno prikazuje da je područje otoka Paga aktivno područje na kojima su zabilježeni potresi i razornih jačina.

Potresi su realnost i na njih treba računati i pripremiti se za njih. Ne treba plašiti ljude, nego bi nadležne službe, tu prvenstveno mislim na civilnu zaštitu, trebala upozoravati i educirati ljude da su potresi realna opasnost, da se treba na njih pripremiti i naučiti kako se ponašati u takvim situacijama.



Post je objavljen 23.10.2019. u 17:27 sati.