Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zaboland

Marketing

Demokracija traktora

Mala nadopuna prošlom postu. Žabolandski seljaci nisu neke sitne ribice. Nisu to romantični seljaci, koji štihaju i nose sijeno na leđima. Vidi još jednom blog s početka godine. Oni su gospodarstvenici, koji raspolažu modernim tehnologijama i mehanizacijom, što im omogućava da svoj posao obavljaju vrlo efikasno, po čemu su među vodećima u svijetu. Nadalje seljaci kažu da oni hrane Žaboland, međutim oni proizvode mnogo više od toga. Čak 70 posto stočnog uzgoja ide u izvoz. I drugi proizvodi žabolandskih seljaka su vrlo traženi u svijetu i izvoze se od Njemačke do Kine. Od toga se može dobro živjeti. Istina je da seljaci naporno rade, svaki dan, 365 dana u godini i gotovo da nemaju godišnji. Žive za svoje oranice i stoku (bez obzira u kakvim uvijetima ih držali). Uglavnom šute i rade, ne idu na bolovanje, ne kukaju, ne traže pomoć. Pravi su primjer radišnog naroda i zbog toga su njihovi prosvjedi pobrali mnogo simpatija u početku.

Ovaj tjedan se ploča u javnosti promijenila. Seljaci su se organizirali slične prosvjede s traktorima u glavnim gradovima nekoliko provincija. U susretima s upravnim tijelima provincija su iskazali svoje nezadovoljstvo zadnjim uvedinim mjerama oko emisije dušika. U većini gradova je osim prometne zbrke, sve prošlo mirno, (poput Arnhema), no u Groningenu je pošlo naopako. Tamo su probili zaštitne ograde traktorima, što je uz dosta sreće prošlo bez ozljeđenih slučajnih prolaznika, a uz to su traktorom probili glavni ulaz provincijske zgrade, koje je čuvala policija. Onog koji je probio ograde još nisu našli.

No kaj je najbolje u četiri provincije su dobili kaj su tražili. Provincije Friesland, Overijssel, Drenthe i Gelderland su na svoju ruku ukinule donešene vladine mjere, te najavile nove dogovore nakon razgovora sa seljacima.

To je u javnosti izazvalo negodovanje, jer je pokazalo da razne druge organizacije ili štrajkovi (zdravstvo, školstvo) ne uspiju postići svoje ciljeve samo zato jer nisu dovoljno agresivni i nemaju traktore.

Nakon provincija, u prošlu srijedu su opet krenuli traktorima na Den Haag i De Bilt. U De Biltu, pored Utrechta su prosvjedovali protiv RIVM (Državni institut za zdravlje i okoliš) tvrdeći da njihova mjeranja dušika nisu točna, nego da su pristrana i namještena. Naravno opet je došlo do prometnog kolapsa oko Utrechta i u Den Haagu. U Den Haagu je opet skoro 10,000 seljaka-prosvjednika totalno zakrčilo javni promet u centru grada. Jedino nisu uspjeli doći na Binnenhof (što je kao Markov trg u Zagrebu), jer je, pazi ovo, vojska na vrijeme postavila zapreke u okolici Binnenhofa. Na Maliveldu se pekao roštilj i vladala je poprilično vesela atmosfera. Sve je skupa prošlo manje više mirno. Nije bilo posebnih nereda, no to je bilo u prvom redu zbog toga što je policija prosvjednicima progledala kroz prste. Njihova taktika je bila spriječiti bilo kakvu eskalacijom popustljivom popustljivom. Po principu pametniji popušta ili možda ne? *

U četvrtak je zasjedao parlament na temu dušika. Sve mjere su privremeno zaustavljene. Ministrica poljoprivrede Schouten dobila je šest tjedana da pokuša naći izlaz iz ove dušične krize.




*Zanimljiva usporedba: Tjedan dana prije toga je u Amsterdamu jedna udruga za zaštitu prirode sa 300-ak prosvjednika tijelima i mirnim prosvjedom zakrčila promet u jednoj ulici ispred Rijksmuseuma. 85 prosvjednika je bilo uhićeno. Ostali su od strane policije bili strpani u buseve i razvezeni na druge lokacije. Tko im kriv kad nemaju traktore.




Post je objavljen 20.10.2019. u 21:55 sati.