Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PROSVJED “PRAVDA ZA DJEVOJČICE”



NEMA NAPRETKA ZAKONODAVSTVA – BEZ GRAĐANSKOG AKTIVIZMA!

Nekažnjavanje zločina je zločin, najkonzistentnija je poruka s prosvjeda PRAVDA ZA DJEVOJČICE koji je 19. listopada održan u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Osijeku.
Povod za prosvjed bila je odluka istražnog suca u Zadru da se pet silovatelja koji su više puta ponovili grupni čin silovanja silovavši istu maloljetnu djevojčicu, a svi su punoljetni, nakon ispitivanja, brane sa slobode. Hrvatska nacija je taj čin suca shvatila kao čin u kome nema nikakve pravde ni prava nikakve razlike između žrtve i zločina, nikakvog čina koji bi mladiće upućvao na osjećaj da su više puta počinili djelo koje je protuzakonito, niti na čin koji bi upučivao na osječaj krivice, prije početka suđenja.
Ministar pravosuđa je nakon toga hrvatskoj javnosti putem medija, koja je bila vrlo iznenađena odlukom suca, počeo tvrditi, kako se ne može prosuđivati ispravnost odluke suca. Građani Zadra najavili su prosvjed isprded Županijskg suda, a Izvanraspravno viječe Županijskog suda u Zadru hitno je donijelo drugu odluku u istom predmetu te su već 17.listopada potkraj dana privedeni počinioci grupnog silovanja kojima se stavlja na teret uništenje dokaznog materijala, opasnost utjecaja na svjedoke , te opasnost od počinjenja ponovnog djela.
Ali javnost uzbuđena prethodnom odlukom istražnog suca, putem društvenim mreža komunicirala je o tome te su zakazani prosvjedi u dan vikenda u velikim, a navodno i u manjim gradovima u Hrvatskoj. Zašto? Radi vlastite djece. Jer koju i čiju bi djevojčicu sutra mogla obilježiti sudbina mlade zadranke? Kojim bi mladićima sutra moglo pasti napamet da ponovo izaberu neku djevojčicu za žrtvu silovanja? Šutnja odraslih bi značila ravnodušnost i odobravanje. Silovanje kao spolna sloboda ne smije i ne može postati oblik zabave ni za koga i nigdje. Silovanje mora imati stigmu stroge i visoke kazne zatvora, možda i novčane kazne za roditelje, koji bi tako pridavali više važnosti tome što njihova djeca rade i kako i gdje provode slobodno vrijeme ?
Ako je potreba za sankcioniranje žrtve jasna građanima, roditeljima, kako to nije jasno u analima hrvatskog zakonodavstva?

Činjenica iz koje ubuduće treba učiti, koja se kao dobra pokazala u ovom slučaju, je da je zbog žestokog pritiska građana na društvenim mrežama, novinarima na portalima i u tisku, ali i činjenici da su za godinu dana parlamentarni izbori u RH, kada će na naplatu doći - za vjerovati je, pozitivan rad i apsurdni propusti premijera Andreja Plankovića i HDZ-a, je da je uočena koperativnost Suda u Zadru mijenjanjem odluke i brzim privođenjem počinitelja kaznenih djela, kao i ministra pravosuđa u najavama o promjeni kaznenog zakona za silovanje u” Temi dana “ na HTV-u .
Porazno za aktualnu Vladu je to što građani svojim aktivizmom moraju osvještavati državnu elitu – što nije dobro i što treba mijenjati.

Margareta Zouhar Zec



Post je objavljen 20.10.2019. u 11:56 sati.