Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prokleta-od-daljina

Marketing

BOŠKOVIĆ O IDEJI MULTIVERZUMA



Zadnjih 10 ili 20 godina znanstvenici su otkrili jedan fenomen u kozmosu zbog kojeg vjeruju, da je naš univerzum zapravo udario u susjedni, paralelni kozmos.

Posmatrajući noćno nebo, znanstvenici su primijetili tzv. "hladne" djelove svemira koji su primjećeni prije izvesnog vremena, a za koje nije bilo objašnjenja. Prema jednom tumačenju iz 2015. u tim dijelovima kozmosa broj galaksija bio je drastično manji, nego u ostatku svemira. Međutim, nova studija provedena na Sveučilištu u Diramu pokazala je kako postoji mogućnost, da je riječ o dokazu postojanja paralelnih univerzuma.

Teorija multiverzuma oslanja se na ideju, da se svi mogući ishodi svakog scenarija odigravaju istovremeno u višeslojnoj realnosti od koje mi opažamo samo jedan dio. To je potpuno egzotična ideja koja svoje osnove ima u kvantnoj mehanici, ali je za sad bez dokaza.

Sada se znanstvenici nadaju, da će pronaći dokaz kako su misteriozna hladna mjesta u svemiru posljedica sudara sa drugim univerzumom i stvaranja novog svijeta koji je trenutno u fazi inflacije kako se to prihvaća još od S. Hawkinga.

Međutim, ova ideja multiverzuma je relativno stara. Ona se prvotno javlja kod Giordana Bruna u njegovoj ideji o mnogobrojnim univerzumima, a također je ta ideja prisutna i kod našeg Ruđera Boškovića koji je u svojoj „Teoriji prirodne filozofije“ napisao:

„Bilo bi moguće, da postoje brojni materijalni i zapažljivi svjetovi u istom prostoru tako među sobom odvojeni, da jedan ne bi imao nikakve veze sa drugim niti bi jedan ikada mogao saznati za drugi. Zaista je nevjerojatno koliko može postojati mnoštvo drugih kombinacija u slučajevima te veze bilo koje od dvije vrste sa trećom čime možemo objasniti prirodne pojave.’’

No, Bošković onda napominje, da...

„...iz prirodnih pojava nismo mogli zapaziti da postoji tako nešto pa je stoga odveć smion onaj tko snagu svoje spoznaje i mišljenja postavlja kao granicu svega onoga što je sazdao Božanski Tvorac prirode.“
(str. 244)

Eto, neka o Boškovićevom stajalištu bude toliko rečeno.

Post je objavljen 18.10.2019. u 17:22 sati.