Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

TURSKA NEZAKONITO U SREDOZEMLJU ISTRAŽUJE UGLJIKOVODIK



VIJEĆE EU POZIVA TURSKU DA PREKINE VOJNE AKCIJE U SJEVERNOISTOČNOJ SIRIJI



Vijeće EU, 14.10. priopćenje
Što se tiče nezakonitih operacija bušenja u istočnom Sredozemlju u svrhu istraživanja ugljikovodika, koje Turska i dalje provodi, Vijeće ponovno potvrđuje svoju potpunu solidarnost s Ciprom u pogledu poštovanja njegova suvereniteta i suverenih prava u skladu s međunarodnim pravom. Podsjeća na sve dijelove svojih zaključaka od 15. srpnja 2019., a posebno na to da bi se pitanje razgraničenja isključivih gospodarskih pojasa i epikontinentalnog pojasa trebalo rješavati dijalogom i pregovorima u dobroj vjeri, uz potpuno poštovanje međunarodnog prava te u skladu s načelom dobrosusjedskih odnosa.
Na temelju već poduzetih pripremnih radnji Vijeće se slaže s tim da se uspostavi okvirni režim restriktivnih mjera usmjerenih na fizičke i pravne osobe koje su odgovorne za nezakonite aktivnosti bušenja u svrhu istraživanja ugljikovodika u istočnom Sredozemlju ili uključene u njih te poziva visoku predstavnicu i Komisiju da brzo predstave prijedloge u tu svrhu.


VIJEĆE EU POZIVA TURSKU DA PREKINE VOJNE AKCIJE U SJEVERNOISTOČNOJ SIRIJI

Sjeveroistočna Sirija: Vijeće usvaja zaključke
Vijeće EU, 14.10. priopćenje
1. Vijeće podsjeća na deklaraciju visokog predstavnika od 9. listopada 2019. u ime Europske unije i poziva Tursku da ponovno prekine svoje jednostrane vojne akcije na sjeveroistoku Sirije i povuče svoje snage.
2. EU osuđuje vojnu akciju Turske koja ozbiljno narušava stabilnost i sigurnost cijele regije, rezultirajući time da više civila trpi i dalje raseljava, te ozbiljno ometa pristup humanitarnoj pomoći. Mnogo otežavaju izglede za politički proces pod vodstvom UN-a za postizanje mira u Siriji. To također značajno potkopava napredak postignut do sada Globalnom koalicijom za poraz Daeša, naglašavajući da Daesh ostaje prijetnja europskoj sigurnosti, kao i turskoj, regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti.
Europska unija ostaje posvećena jedinstvu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu sirijske države. To se može osigurati samo istinskom političkom tranzicijom u skladu s UNSCR 2254 i Ženevskim zajednikom iz 2012., o kojem su sirijske stranke pregovarale u okviru Ženevskog procesa koji je vodila UN.
3.Turska je ključni partner Europske unije i kritično važan akter u sirijskoj krizi i regiji. Pitanja sigurnosti Turske na sjeveroistoku Sirije trebala bi se rješavati političkim i diplomatskim sredstvima, a ne vojnim akcijama i u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom.
4.Nadržajni napori međunarodne zajednice, uključujući Vijeće sigurnosti UN-a, kako bi se zaustavila ova vojna jednostrana akcija hitno su potrebna. Vijeće poziva na ministarski sastanak Međunarodne koalicije protiv Daeesh-a kako bi se pozabavilo kako nastaviti svoje napore u trenutnom kontekstu.
5.U tom kontekstu, uzimajući u obzir činjenicu da vojna akcija Turske s njezinim dramatičnim posljedicama još uvijek traje, EU podsjeća na odluku nekih država članica da odmah zaustave izvoz licence u Tursku. Države članice se obvezuju na snažne nacionalne pozicije u pogledu svoje politike izvoza oružja u Tursku na temelju odredbe Zajedničkog stava 2008/944 / CFSP o kontroli izvoza oružja, uključujući strogu primjenu kriterija 4 o regionalnoj stabilnosti. Mjerodavna radna skupina Vijeća sastat će se kasnije ovog tjedna kako bi koordinirala i pregledala stavove država članica u vezi s tim pitanjem.
6. EU podsjeća da neće pružiti pomoć za stabilizaciju ili razvoj na područjima gdje se prava lokalnog stanovništva zanemaruju ili krše. EU je i dalje angažirana u naporima za učinkovito rješavanje ozbiljne humanitarne i izbjegličke krize s obzirom na nastale potrebe.




JAČANJE DEMOKRACIJE IZVAN EU

14.10-2019.
Vijeće je usvojilo zaključke o demokraciji.
U zaključcima se ističe da se u današnjem svijetu demokracija suočava s izazovima i dovodi u pitanje. Dok je u mnogim zemljama demokracija i dalje snažna, u drugima se bilježi rastući trend autoritarizma. Vijeće primjećuje da su izazovi demokraciji višestruki i da je potrebno hitno i sveobuhvatno se suočiti s njima
Deset godina nakon posljednjih zaključaka Vijeća o potpori demokraciji u vanjskim odnosima EU-a Europska unija ponovno izražava svoju predanost demokraciji u znatno promijenjenom globalnom kontekstu.
Jedan od ciljeva vanjskog djelovanja EU-a jest promicanje demokracije, vladavine prava te univerzalnosti i nedjeljivosti ljudskih prava i temeljnih sloboda, kako je utvrđeno u članku 21. Ugovora. Kako je utemeljeno Globalnom strategijom EU-a, jačanje demokracije izvan EU-a također je u strateškom interesu Unije i doprinosi temeljnim aspektima zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU-a (multilateralizam, razvoj, mir i sigurnost, migracije).
Vijeće se usuglasilo o daljnjem razvoju zajedničkog i praktičnog odgovora EU-a radi promicanja pozitivnih trendova te suočavanja s novim i zajedničkim izazovima demokraciji.





Post je objavljen 16.10.2019. u 15:03 sati.