Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ISTRAŽNI SUDAC iz Zadra PODUPIRE SPOLNU SLOBODU?



ZAŠTO SE NE MOŽE OCJENJIVATI ZAKONITOST POSTUPANJA SUCA?

Zašto je sudac istrage u Zadru nakon saslušanja sedmorice mladića koji imaju od 18 do 20 godina, dakle punoljetni su, a optuženi su za višestruko grupno silovanje, zlostavljanje i ucjenjivanje, tada petnaestogodišnje djevojke iz okolice Zadra, kaže se u informaciji – što znači da se predmet rješava na sudu sa bar godinu dana proteka od događaja, pustio počinitelje da se brane sa slobode? Zašto im sudac nije odredio pritvor do okončanja sudskog procesa? Sudac šalje neverbalnu poruku mladićima - koja ima značenje kao riječi : to što ste počinili nije ništa posebno zabrinjavajuće!
Zašto sudac tako blagonaklono gleda na čin silovanja, na spolnu slobodu, svakog nad svakim? Da li je zadarski istražni sudac korumpiran, da li je u daljem ili bližem srodstvu s nekim od počinitelja zločina? Zašto upravo taj sudac ovakvom odlukom poništava sva nastojanja i sve edukacije o borbi protiv spolnog nasilja i svakog drugog nasilja koje provode udruge civilnog sektora u društvu? Ali veliku odgovornost snosi i Ministarstvo pravosuđa, jer nad tako važnim činom - čuvanja od spolnog ne nasilja pravosuđe dozvoljava destruktivnu i za javnost iritirajuću odluku – da sedam mladića, po svemu sudeći prijatelja, koji su grupno više puta silovali, zlostavljali i ucjenjivali istu maloljetnu djevojku – ostaju bez osjećaja krivice.
Treba li, isprovociran odlukom istražnog suca, netko s djevojčine strane uzeti pravdu u svoje ruke i fizički ili oružjem napasti nekog od mladića počinitelja čina silovanja ? Zar to može biti očekivano ili neočekivano u slučaju postupanja zadarskog istražnog suca? Mladiće je sudac istrage pustio“ uz mjere opreza zaključivši da opasnosti od ponavljanja kaznenog djela nema. Opasnost od utjecaja na svjedoke – zaključio je - postoji, te je naredio mjeru opreza u smislu zabrane približavanja žrtvi, zabrana bilo kakvog komuniciranja s njom, te je naredio javljanja mladića u postaju dva puta mjesečno. Dva puta mjesečno? Pa to je smiješno? Da li je sudac istrage dovoljno obrazovan za posao koji obavlja? Može li se
postupanje s počiniteljima kaznenog djela redefinirati kako to kojem sucu padne na um? Postoje li u okviru struke sankcije za suce koji su previše metalogički opredijeljeni i izvan običaja prava? Ako nisu opredjeljeni, odakle onda odluka o puštanju silovatelja iz ovog slučaja?

ZAŠTO SE NE MOŽE OCIJENJIVATI ZAKONITOST POSTUPANJA SUCA?

No zabrinjavajuće je još jedan ustaljeni postupak Ministarstva pravosuđa kada, građane i njihovo shvaćanje vođenja sudskog postupka pokušava smiriti priopćenjem u kome se kaže : „ Kazneni postupak koji se vodi pri Županijskim sudu u Zadru je u tijeku te Ministarstvo pravosuđa kao tijelo izvršne vlasti u ovom trenutku ne može ocjenjivati zakonitost postupanja suca u pojedinom sudskom predmetu, utjecati na donošenje odluke, ispravljati postupanje suca ili davati mišljenja o sudskim postupcima. „ Takva priopćenja su učestala kada suci donose odluke i sude na način koji je potpuno neuobičajen. Međutim ipak je sporno to da Ministarstvo pravosuđa kaže da ne može ocjenjivati zakonitost postupanja suca,…. Da ne može ispravljati postupanje suca,…. Ali pitanje je zašto.? Zašto ne može u slučaju kada sudac u drastičnim slučajevima, kao u ovom, postupa na neuobičajen način? Do kada će pravosudne osobe tipa ministra tvrditi, već u obliku floskula, da se nešto ne može. Treba propisati u zakonodavnim aktima da se može upravo ovo – što se sada ne može. Zato što se nešto ne može nikada se ni ne ispravlja, ni ne popravlja. U Hrvatskoj u pravosuđu sve uvijek ostaje isto. Do kada tako? Republika Hrvatska je članica EU, a tko ne zna podržavati sudbene principe EU neka ide u mirovinu. Dosta je neznanja, floskula, osrednjosti, suđenja po vlastitim kriterijima, korumpiranosti. Ministarstvo pravosuđa ima obvezu prema građanima dozvoliti razvijanja pravne strukture, boriti se protiv svakog oblika nasilja, pa i grupnog silovanja, silovanja maloljtnih djevojaka, starijih žena itd.izmjenama kaznenog zakona u smislu oštrih kazni, posebno za nasilje u obitelji, nad ženama i djecom.
Ali kada je očito kao u ovom slučaju da sudac ne postupa u skladu s težinom kaznenog djela bilo bi produktivno isključiti ga iz struke na određeni vremenski period. To se ne može? Može se sve što se zakonom propiše? I predmet staviti u nadležnost drugom sucu istrage!
Margareta Zouhar Zec




Post je objavljen 15.10.2019. u 13:45 sati.