Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

UGOVORI VRIJEDNI PREKO 37 MILIJUNA KUNA: Nova vatrogasna vozila dobit će 16 DVD-ova u Dalmaciji, Županija sufinancira 7,5 milijuna kuna

SPLIT

Danas su u zgradi županije potpisani ugovori vrijedni više od 37 milijuna kuna, za nabavu modernih vatrogasnih vozila, između načelnika i načelnica, gradonačelnika i gradonačelnica 14 jedinica lokalne samouprave, 16 DVD-ova te predstavnika financijskih Leasing kuća i predstavnika Vatrogasne zajednice. Okupljene je biranim riječima pozdravio i zaželio im dobrodošlicu na ovaj svečani događaj župan Blaženko Boban. – Danas smo prisustovali jednom veselom, dragom činu. Reći ću samo kroz jednu rečenicu; to je čin koji se dogodio na koordinaciji načelnika i gradonačelnika u prethodnom periodu, a naravno ponukan onim nemilim požarom 2017. godine. Posebno sam sretan i zadovoljan zbog toga što je u ovom činu sudjelovao potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Damir Božinović, jer je njihov udio u mnogim drugim operacijama vezan za vatrogastvo na području naše županije uistinu nemjerljiv počevši od Divulja. Što se tiče današnjeg potpisivanja, uz iskrenu zahvalu, ovih 14 dragih kolega koji su se odazvali tom našem dogovoru sa susreta gradonačelnika i načelnika i pristupili danas potpisivanju ugovora za 16 vozila, u ukupnoj vrijednosti preko 37 milijuna kuna. To smo dogovorili na način da će SDŽ sudjelovati za svako vozilo, za svaki DVD, sa 20% učešća onog što se mora uplatiti za leasing, a ostalo će na 5 godina preko leasing kuća, ugovore sklapati lokalne zajednice sa svojim DVD-ovima i na taj način do iduće sezone, nadam se, imati svih 16 vozila – kazao je. Župan je istaknuo kako su vrlo često DVD prisezali kupnji polovnih vozila i zbog manje financijskih sredstava, a sada s ovom akvizicijom novih vatrogasnih vozila na području naše županije i onih što je predsjednik Vlade najavio preko EU fondova, možemo reći da ćemo zaista imati sigurnije vrijeme požarnih sezona i da ćemo ih s većom sigurnošću čekati u nadi da nikada ne budu upotrebljena. – I na kraju, uz zahvalu svima ovima, od srca zahvaljujem vatrogascima; ljudima kojim je jedinim bio potreban ovaj impuls, kojima je bila potrebna energija i osjećaj njihov da netko i uz njih stoji. Njihovo znanje, hrabrost i vještina su oduvijek bili neupitni, a sada sa ovakvim sredstvima, sa potporom Vlade, Ministarstva, potpore vatrogasne zajednice, možemo očekivati zaista sigurniju budućnost, a to je bitno i za turizam – kazao je Boban. Napomenimo kako će SDŽ za ovih 16 vozila, s učešćem od 20%, izdvojiti 7,5 milijuna kuna.

Brač dobiva suvremeni vatrogasni dom
Dražen Glavina, glavni županijski vatrogasni zapovjednik je nakon dugog zahvaljivanja svima od lokalne, preko regionalne do središnje vlasti, istaknuo izvrsnu suradnju sa županom i Splitsko-dalmatinskom županijom. – Zahvaljujemo županiji i Vladi na svim ovim pomoćima koje smo do sada dobili, na inicijativi što se tiče Divulja, današnjem potpisu ugovora za ovih 16 najmodernijih vozila u našoj županiji s tim da su neke lokalne samouprave samostalno nabavile tako da u ovih zadnje tri godine i do sljedeće godine dok nam se isporuči i ovih 16 vozila, stiglo je oko 30 novih vatrogasnih vozila. Puno nam znače ova vozila, naročito ova koja su otišla na otoke, navalna vatrogasna vozila opremljena su i sa dodatnom opremom što se tiče gašenja brodova u lučicama tako da su sa kompletnom opremom koja stižu u našu županiju.


Ono što smo danas zaboravili reći, a što je dosta važno, uz pomoć naše županije izrađeni su svakom DVD financijski planovi, koji je dao zahtjev na mjeru 7/4/1 Ministarstva poljoprivrede. Županija je pomagala u financijskoj izradi projekata i dokumentacije za natječaj EU tako da potpisivanje ugovora s izvođačem radova će biti sutra u Supetru i počinju radovi od 1. studenoga tako da ćemo na Braču dobiti jedan suvremeni vatrogasni dom, a još preko tih mjera će se na Braču graditi vatrogasni dom u Selcima, u Trilju i Muću. Idemo zajedno s Vladom, županijom i našim lokalnim samoupravama da se naš aspekt pomoći u dobrovoljnim vatrogasnim društvima u lokalnoj samoupravi širi na izgradnju vatrogasnih domova kako bi dobili još jedan segment radi kvalitetnije obuke, smještaja svih ovih vozila koja stižu jer ako vozila stoje vani onda znamo da im vijek trajanja nije onoliki koliki bi mogao biti. Uz pomoć SDŽ smo unaprijedili tehniku i potrebnu opremu za sve vatrogasce na području županije, kroz projekte EU fondova Readiness (nabava 230 GPS uređaja, 2 velika tankera za dopremu vode, 36 kamera) i Hollistic (nabava vatrogasnog zapovjednog vozila i 9 kamera za praćenje požara) – naglasio je glavni županijski vatrogasni zapovjednik. Božinović: “U svakoj normalnoj zajednici vatrogasce se doživljava s najdubljim respektom i poštivanjem koje oni i zaslužuju” Potpredsjednik Vlade RH, ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović je zahvalio županu i svim predstavnicima lokalne samouprave što su zdušno poduprli ovakav način opremanja naših hrabrih vatrogasaca, koji to „svojom nesebičnom žrtvom, služenjem zajednici, uistinu zaslužuju“.

– U svakoj normalnoj zajednici vatrogasce se doživljava s najdubljim respektom i poštivanjem koje oni i zaslužuju. Zato, župane Bobane, hvala za poziv na ovu svečanost potpisivanja ugovora, jer je uistinu privilegij sudjelovati u ovako značajnom događaju – zahvalio je još jednom ministar. Podsjetio je na 2017. godinu koju je označio kao alarm i putokaz Vladi RH što i kako treba napraviti za podizanje i bolje opremanje vatrogasne zajednice, civilne zaštite i ostalih žurnih službi. – U zadnjih deset godina ovo je po broju požara treća godina nakon 2017. i 2012. Ono što se vidi kao pomak jest da je 15% manje opožarene površine što znači da smo bolje organizirani. Znate da smo svaki korak najavili i predstavili javnosti u posljednje tri godine, mislim da možemo svi zajednički zaključiti kako napredujemo i to vidljivo. Vatrogasci koji su članovi vatrogasnih društava su zaslužili sve ovo zbog žrtve koju, ne samo da podnose tijekom ljetnih mjeseci, već tijekom cijele godine. Nažalost gori i cijele godine i oni su cijele godine angažirani. Htio bih ukazati na činjenicu da ukoliko govorimo o onim stvarnim, vidljivim prednostima EU, pogotovo financiranja iz EU fondova onda je područje sigurnosti možda najbolji primjer kako to članstvo u EU nam omogućuje da nabavimo, opremimo sve naše žurne službe; vatrogasce, HGSS, hitnu medicinsku pomoć, Crveni križ, policiju u kratkom vremenu s najsuvremenijom opremom što se realno do jučer moglo samo iz državnog proračuna – pojasnio je Božinović. Potpisivanju ugovora su uz župana Blaženka Bobana i njegove suradnike iz Županije, sudjelovali potpredsjednik Vlade RH, ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, predsjednik VZ RH, saborski zastupnik Ante Sanader, glavni vatrogasni zapovjednik u Županiji Dražen Glavina sa svim zapovjednicima lokalnih vatrogasnih zajednica iz općina i gradova koje sudjeluju u nabavci ovih vozila, te gradonačelnici osam gradova: Kaštela – Denis Ivanović, Makarske – Jure Brkan, Hvara – Rikardo Novak, Omiša – Ivo Tomasović, Visa – Ivo Radica, Supetra – Ivana Marković, Komiže – Tonka Ivičević te zamjenica gradonačelnika Grada Trogira Ruža Kovačević Bilić. Ugovore su potpisali i načelnici šest općina: Dugi Rat – Jerko Roglić, Podgora – Ante Miličić, Jelsa – Nikša Peronja, Okrug – Ivica Radić Bagi, Sućuraj – Ivan Slavić i predstavnik općine Baška Voda. Uz njih su potpisivanju nazočili i čelnici 16 DVD-ova: Baška Voda, Dugi Rat, Hvar, Jelsa, Kaštela, Kaštel Gomilica, Komiža, Makarska, Mladost Kaštela, Okruk, Omiš, Podgora, Sućuraj, Supetar, Trogir i Vis.…. dalmacija danas


Post je objavljen 10.10.2019. u 16:06 sati.