Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

Margarinska čudovišta

Kak se kod vas zvao onaj stakleni tanjur na jednu nogu na kojem je stajala torta? U mojoj familiji su ga zvali avzac, a našla sam i na izraze auzec, ausec i štajaznam kak sve ne. Moja mama imala je tri il četri, naravno staklena, od toga jedan nagloplavi i taj mi je bio najdraži. Nije da su joj baš puno trebali, bila je antitalent za torte ko i sama, al jebeš špajzu u kojoj na najgornjoj polici nema četrnajst avzaca. Uostalom, može poslužit i za suhe kolače, a mama je bila maher za sve osim za torte.

E te su nekadašnje torte bile pravo leglo triglicerida i kolesterola; pojedeš jednu šnitu i masnoća skoči na nemjerljive vrijednosti. Znači margarin, još margarina pa još malo margarina. Margarin za u tijesto, margarinska fila sa dodacima žutanjaka il ruma il ekstrakta, margarin za ukrasne ružice u gornjem i donjem rubnom području. Pa bilo bi im lakše da su na avzace metale margarin i nož za mazat il žlicu za jest jebote; ionak se ništa osim margarina nije ni osjetilo, osim šta je škripo kristal šećer pod zubima ( moralo je nešta držat margarin na hrpi, kućeš bolje vezivno tkivo od šećera ). Pa nedajbože svatova il rođendana u ljetnim mjesecima; torte su čmrljile na stolu, jer čemu ju je neko dodrkljo ak se neće vidjet, i onda ta margarinska masa u tom čmrljenju postaje sve očitije mekana i imo si osjećaj da svi sudionici slavlja miriše po margarinu ko da rade u slastičarni. Plus asparagus kojim su se torte ukrašavale; nezamislive su bile torte bez asparagusa ovlaš pobacanog po margarinskoj teksturi. Ak si baš moro jest tortu, onda prvo povadiš zelenjavu; nemreš jest vazdazelenu dekoraciju ( mislim možeš, al ne paše uz margarin nikako ).

Današnje su torte umjetnost; to je nogometnih igrališta, likova iz crtanih, vještičjih kućica, Barbika i ostalih likova iz crtića, ma nema kakvih nema. Vjenčane torte da ne spominjemo. Jedina im je falinga sljedeća - ne stanu na avzac da dubiš na glavi. Avzaci su onak elegantni, okrugli, malenog promjera; nemreš na to nasandrčit tortu koja u izvedbi predstavlja recimo Mašu i medu, pa ima i medinu kućicu ( sa pripadajućim krovom, prozorima, ulaznim vratima i otiračem, sa tarabama i šumskim gljivama i cvijećem i lišćem, sa Mašom i medom - sve izrađeno ko da gledaš crtić na teveu i sve jestivo iako izgleda ko nekadašnji glinamol al u boji ).
A ne treba ni asparagus za dekoraciju. Ne bi se ni vidio od svih tih ukrasnih čudesa. Na bjelini nekadašnjih margarinskih glazura vidio se iz svemira.( photo by kupindo.com )Post je objavljen 07.10.2019. u 22:00 sati.