Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tignarius

Marketing

LEPANT I BANSKI DVORI

Na današnji dan 1571. su katolici kod Lepanta potukli Turke!
(Što je danas teško očekivat)
Katolici su svoju pobjedu pripisali zagovoru Blažene Djevice Marije, a papa Pio V. odredio je da se u spomen na tu bitku svake godine 7. listopada slavi spomen Blažene Djevice Marije od Krunice.
Papa Pio V je inače i potakao kršćansku koaliciju, koja je ustvari bila katolička (Mleci, Španjolci, Genova, Papinska država) a dosta sudionika bitke je bilo i iz naše zemlje (većinom galioti, koji su svoje kosti ostavili pod vodom)

U spomenutoj Bitci kod Lepanta sudjelovala je i lađa „La Donna“ s trogirskom posadom na čelu sa zapovjednikom Alvizom Cippicom, koja je potopila jedan turski brod. S potopljene lađe skinuta je, kao „ratni suvenir“ polena u obliku pijetla koja se danas, kao iznimno vrijedan i zanimljiv eksponat, nalazi u stalnom postavu Muzeja grada Trogira.

Preko svog izaslanika papa Pio V. izričito je zabranio bilo kakvo psovanje i ukrcavanje prostitutki,a radi nadzora i provođenja zabrane na svaki brod bili su raspoređeni kapucini, franjevci, dominikanci i isusovci; ovisno o pripadnosti broda!
(eto Fresh, Euro, oni nestali Domenico, Non Diablo se ne bi mogli ukrcat...)))

Jedan od najpoznatijih sudionika ove bitke bio je i španjolski pisac Miguel de Cervantes, koji je u njoj i ranjen, a lijeva mu je ruka ostala uzeta.

Drugi događaj je dosta profaniji!

Očevi današnjih kurvinih komunističkih sinova i kćeri su raketirali Banske Dvore!
Ali, eto nije im se posrećilo, nažalost slušatelja Stojedinice i gledatelja Olivera F.!!!!


Post je objavljen 07.10.2019. u 20:20 sati.