Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PREDSJEDNIK REPUBLIKE TURSKE U DVODNEVNOM POSJETU REPUBLICI SRBIJI



U PLANU GRADNJA MOSTA, AUTOPUTA DO SARAJEVA…

Predsjednik Republike Turske Recep Tyyip Erdogan stigao je prije podne 7. listopada u službeni dvodnevni posjet Republici Srbiji, gdje ga je dočekao predsjednik Aleksandar Vučić zaželjevši mu dobrodošlicu – informacije su s televizije Al Jazzera.
U Palači pravde u Beogradu dvojica predsjenika su održala konferenciju za novinare.


Predsjednik Republike Turske Erdogan i Republike Srbije Vučić

Novinari su bili svjedoci potpisivanja nekoliko ugovora Srbije i Turske i to iz obrane, obrazovanja, kulture, znanosti, industrije, tehnologije …
Predsjednik Turske Erdogan je rekao da je bit suradnje Srbije i Turske da sadašnjih oko dvije milijarde eura trgovinske razmjene dvije zemlje poraste te da razmjena bude pet milijardi u narednih nekoliko godina. Aleksandar Vučuić je rekao da je ta trgovinska razmjena procvjetala onog trenutka kada su uspostavljeni bolji odnosi između Beograda i Ankare i kada je turski predsjednik došao u Srbiju. U Srbiji posluje pet stotina turskih kompanija, a u utorak 8.10. će, rekao je Erdogan, biti otvoreno još šest kompanija koje će proizvoditi automobilske djelove, gume i tekstil.
Za utorak je najavljeno polaganje kamena temeljca za gradnju mosta preko Save i izgradnju autoputa koji bi povezivao Beograd i Sarajevo. Graditi će se prvo 18 kilomera autoputa do Sremske Rače koji je projekat vrijedan 225 milijona eura a graditi će ga Turska kompanija. Graditi će se i ceastovna komunikacija od Kosova do Požege u Zapadnoj Srbiji. Sa predstavnicima Sarajeva tek treba dogovori kako će izgledati ruta kroz BiH i a potrebno je potpisati financijske ugovore.
Erdogan I Vučić su isticali da je važno da se održi mir na Balkanu, sigurnost ove regije kako bi što više turskih turista dolazilo u Srbiju .
Poslijepodne ie održan ekonomski forum predstavnika kompanija Republike Turske kojih je 200 stiglo sa predsjednikom Erdoganom u Srbiju koji u Sriju žele investirati.
Za utorak 8.10. je predviđen trilateralni samit Srbije, Turske i BiH na kome će uz predsjednike Vučića I Erdogana biti i predstavnici Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Erdogan je rekao da su ti sastanci bitni jer dugo vremena nisu održani, te da je bitno uspostaviti mir suradnju i stabilnost. Vučić je istakao da će se i naredne godine održati trilateralni sastanak i da bi mogla da im se pridruži Rusija.
“ Srpski zvaničnici napominju da saradnja sa Turskom ne ugrožava saradnju s EU ”- informacija je s televizije Al Jazzera balkans.


Post je objavljen 07.10.2019. u 19:19 sati.