Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Održavanje opreme

Kao i sve druge sprave, i one fotografske se troše od upotrebe. Zbog toga je fotografsku opremu, baš poput automobila, potrebno održavati, odnosno, potrebno ju je s vremena na vrijeme odnijeti u servis da ju se "provjeri, očisti i podmaže".

Međutim jako je puno onih koji to ne čine, već opremu nose u servis tek kada se pokvari do razine da uopće ne radi.

Svi fotoaparati i objektivi, pogotovo oni koji nisu "zadihtani" (otporni na atmosferilije) s vremenom na sebe navlače vlagu i prašinu. Pogotovo ako ih se intenzivno koristi i nosi posvuda, u prirodu, isl.. ili ih se izlaže velikim temperaturnim promjenama, i atmosferilijama (kiša, magla, snijeg..).

Naime, vlaga i prašina uvijek pronađu put u unutrašnjost aparata, gdje mogu izazvati kaos. Od kratkih spojeva i korozije (što zna uzrokovati probleme u radu, pretjerano pražnjenje baterije ili "crkavanje" aparata), pa do toga da se nakupine prašine zavuku na senzor ili u optiku (gdje prašina, u obliku vidljivih tamnih fleka, zna biti vrlo iritantna).

Naravno, kako svaki odlazak u servis košta, treba napomenuti da je nošenje aparata i/ili objektiva u servis radi takvog održavanja jednom godišnje ili jednom u par godina manji trošak, nego odjednom dati pozamašni iznos za novi komad opreme jer se strri više ne može popraviti...

Post je objavljen 07.10.2019. u 18:34 sati.