Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EU ODGOVORAN ZA 9 % SVJETSKIH EMISIJA U PODRUČJU KLIME




DIJALOG I PRESTANAK ESKALACIJE OSIGURATI ĆE NAPREDAK U HONG KONGU




Izjava visokog predstavnika u ime EU o Hong Kongu
Priopćenje Vijeća EU 2.10.

Eskalacija nasilja i stalni nemiri u Hong Kongu, uključujući upotrebu žive municije, što rezultira kritičnim ozljedama i jedne osobe, duboko su zabrinjavajuće. Europska unija drži svoje stajalište da su suzdržavanje, uklanjanje eskalacije i dijalog jedini put prema naprijed. Zapravo, oni su sada očito potrebni više nego ikad i nude jedinu osnovu za trajno rješenje.
Temeljne slobode, uključujući pravo okupljanja Hong Kongersa, moraju se i dalje poštovati i mora se osigurati mogućnost održavanja mirnih demonstracija. Ta se prava moraju provoditi na miran način. Svako nasilje je neprihvatljivo i svako djelovanje tijela za provođenje zakona mora ostati strogo proporcionalno. Postoji jasna potreba za naporima na obnovi povjerenja između vlade i stanovništva. Proces dijaloga koji su nedavno pokrenule vlasti dobrodošao je prvi korak u tom pogledu.

Europska unija podsjeća na bliske odnose s Hong Kongom prema načelu 'jedna zemlja, dva sustava' i na snažni ulog u njenoj stalnoj stabilnosti i prosperitetu. EU pridaje veliku važnost visokom stupnju autonomije Hong Konga koji se mora čuvati u skladu s Osnovnim zakonom i međunarodnim obvezama. Kontinuirano poštovanje temeljnih prava i sloboda te neovisnost pravosuđa i dalje su presudni za razvoj Hong Konga.

GOVOR PREDSJEDNIKA DONALDA TUSKA NA SASTANKU NA VRHU UN-a O DJELOVANJU U PODRUČJU KLIME

Europsko vijeće , 23.9. 2019.Priopćenje

Europa je nepokolebljiva u namjeri da predvodi borbu protiv današnjih prijetnji klimi. Stoga je Europska unija odlučnija nego ikad prije da u potpunosti i učinkovito provede Pariški sporazum.
EU je već premašio svoj cilj smanjenja emisija za 2020., a premašit će i cilj za 2030. Umjesto predviđenog 40-postotnog smanjenja emisija stakleničkih plinova očekujemo smanjenje za otprilike 45 % u usporedbi s razinama iz 1990. Važno je pretvoriti ciljeve u konkretna djela, a EU upravo to i čini.
Potrebna su golema ulaganja u naša gospodarstva kako bi ona postala klimatski neutralna. Stoga će barem 25 % sljedećeg dugoročnog proračuna EU-a biti namijenjeno aktivnostima povezanima s klimom. Poduzimamo i konkretne mjere kako bismo privukli privatni kapital. U narednim će tjednima EU u partnerstvu sa zemljama u svijetu koje dijele naša uvjerenja pokrenuti „Međunarodnu platformu za održivo financiranje”. S pomoću te platforme privatni će ulagači moći prepoznati i iskoristiti mogućnosti za zelena ulaganja diljem svijeta.
EU je odgovoran tek za otprilike 9 % ukupnih svjetskih emisija. Imajući to na umu, on jača suradnju sa svim partnerskim zemljama. EU i njegove države članice kao najveći su globalni donatori odgovorni za više od 40 % svjetskih javnih financijskih sredstava za klimu. Ti su se doprinosi od 2013. i više nego udvostručili, a godišnje iznose više od 20 milijardi eura. Tu ćemo potporu i dodatno povećati, među ostalim putem Europske investicijske banke, financijskog ogranka Europske unije. Europsko vijeće jasno je istaknulo svoja očekivanja da Europska investicijska banka poveća ambicije u pogledu rezultata djelovanja u području klime i održivosti okoliša u EU-u, ali i u podupiranju naših klimatskih ciljeva na globalnoj razini.
Gledajući u budućnost, znamo da Europa mora ići korak dalje i ubrzati svoje djelovanje. Novoizabrana predsjednica Europske komisije predstavit će europski zeleni dogovor tijekom prvih sto dana mandata. Predložila je i jačanje cilja smanjenja emisija EU-a do 2030. na 50 % ili čak 55 % na odgovoran način.
Početkom sljedeće godine Europska unija svojim će međunarodnim partnerima predstaviti ambicioznu dugoročnu strategiju.Uvjeren sam da će Europa pobijediti u utrci da postane prvi klimatski neutralan kontinent na svijetu. Cilj EU-a za ostvarenje klimatske neutralnosti do 2050. već je podržala velika većina naših država članica. Osobno bih rekao da nas od toga da mu se priključe sve države članice EU-a dijeli tek malo vremena. Hvala.

EUCAP SOMALIA : IMENOVAN NOVI VODITELJ MISIJE

Vijeće Eu 19.9. Priopćenje

Christopher Reynolds je 19.9. imenovan voditeljem misije EU-a za izgradnju sposobnosti u Somaliji, EUCAP Somalia. On preuzima dužnost od Marije-Cristine Stepanescu iz Rumunjske, koja je bila voditeljica misije od 1. rujna 2016. Christopher Reynolds irski je državljanin, a od siječnja 2019. bio je zamjenik voditelja misije i načelnik stožera. U razdoblju 2016. – 2017. bio je voditelj operacija misije. Prije toga služio je u Irskoj ratnoj mornarici i Irskoj obalnoj straži.
Mandat je misije EUCAP Somalia unaprijediti somalijsku pomorsku civilnu sposobnost izvršavanja zakonodavstva pružanjem potpore somalijskim vlastima za izradu potrebnog zakonodavstva i jačanjem kaznenopravnog sustava u području pomorstva te osiguravanjem osposobljavanja i opreme. Misija također pruža savjete o politikama somalijskom ministarstvu unutarnje sigurnosti i policiji kako bi podržala inicijative EU-a i međunarodnih partnera.
Mandat misije zasad traje do 31. prosinca 2020. Proračun misije iznosi 66,1 milijun eura za razdoblje od 1. siječnja 2019. do 31. prosinca 2020., a u misiji radi 111 zaposlenika iz 19 zemalja (93 međunarodna zaposlenika i 18 lokalnih zaposlenika). Baza joj je u Mogadišu, a područne urede ima u Garoweu (Puntland) i Hargeisau (Somaliland).
EUCAP Somalia dio je sveobuhvatnog pristupa EU-a Somaliji, kojim su obuhvaćeni diplomatski napori, razvojna pomoć, humanitarna pomoć, kao i angažman u području vladavine prava i izvršavanja zakonodavstva. Pristup obuhvaća dvije komplementarne misije u okviru zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a: operaciju EUNAVFOR-a pod nazivom ATALANTA kojom se doprinosi borbi protiv piratstva uz obalu Somalije i misiju EUTM Somalia kojom se somalijskim vlastima osiguravaju vojni savjeti na političkoj i strateškoj razini te kojom se doprinosi tome da somalijska narodna vojska razvije vlastite kapacitete za osposobljavanje.

PIRATSTVO UZ OBALU SOMALIJE

EUNAVFOR-ova OPERACIJA ATLANTA ( uz obalu Somalije): IMENOVAN NOVI ZAPOVJEDNIK OPERACIJE

25. rujna Priopćenje Vijeća Eu

General-bojnik Antonio Planells Palau imenovan je 25.9.zapovjednikom EUNAVFOR-ove operacije Atalanta, od 1. listopada 2019. Dužnost preuzima od viceadmirala Antonia Martorella Lacavea. General-bojnik Antonio Planells Palau trenutačno je zapovjednik španjolskih pomorskih snaga te služi španjolskoj mornarici više od 41 godinu.
EUNAVFOR-ova operacija Atalanta doprinosi odvraćanju, sprečavanju i suzbijanju djela piratstva i oružane pljačke uz obalu Somalije. Operacija je dio sveobuhvatnog pristupa EU-a za postizanje mira, stabilnosti i demokracije u Somaliji.
Operacijom se također štite plovila Svjetskog programa za hranu te druga ugrožena plovila, prate ribolovne aktivnosti uz obalu Somalije te pruža potpora drugim misijama i programima EU-a u regiji.
Sveobuhvatnim pristupom EU-a Somaliji obuhvaćeni su diplomatski napori, razvojna pomoć, humanitarna pomoć, kao i angažman u području vladavine prava i izvršavanja zakonodavstva. Pristup obuhvaća tri komplementarne misije u okviru zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a: EUNAVFOR-ovu operaciju ATALANTA, misiju EUCAP Somalia, kojom se unapređuje somalska pomorska civilna sposobnost izvršavanja zakonodavstva, i misiju EUTM Somalia, kojom se somalskim vlastima osiguravaju vojni savjeti na političkoj i strateškoj razini te se doprinosi tome da somalska narodna vojska razvije vlastite kapacitete za osposobljavanje.
Odluku je donio Politički i sigurnosni odbor.





Post je objavljen 03.10.2019. u 07:24 sati.