Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

KAKO POSLODAVCI OPTEREČUJU I ISKORIŠTAVAJU DJELATNIKE DODATNIM POSLOVIMA?

ZAR JEDNA OSOBA MOŽE RADITI NA ČETIRI MJESTA?

Kako se poslodavac odnosi prema radniku? To je pitanje na koje bi baš svaki dan u medijima, pisanim i elektronskim čitatelji mogli čitati nevjerojatne događaje. Gdje je inspekcija rada? Evo jednog takvog nevjerojatnog događaja, ovog trenutka anonimnog, ali autorici bloga su poznati svi akteri događaja.

Žena je zaposlena u jednoj tvrtki za čišćenje, gdje je nakon osam mjdseci primljena u stalni radni odnos. I poslovi čišćenja rade se u objektima različitih djelatnosti, na način da je žena svaka tri, četiri mjeseca premiještana na drugu lokaciju u drugi objekat. Plača – minimalna 3 000 kuna, plu s zarada za dodatni rad, što nikada nije bilo više od 3 750 kuna. A tu je bio uračunat i godišnji odmor.

UZ OSNOVNI, ODMAH I DODATNI POSAO!
No odmah u početku iz Uprave tvrtke za čišćenje počeli su zahtijevi da uz posao konkretno u trgovačkoj kući - po završetku posla djelatnica ode očistiti manji objekat na okretištu tramvaja: “Dajte, dajte, to je vama uz put, to ćete vi napraviti za sat vremena, mi ćemo Vam to dodatno platiti”- govorili su. Radilo se o četiri prostorije i dva toaleta. Djelatnica se složila s zahtijevom Uprave i prihvatila . Lako je to dodatno raditi ako život ide glatko I nemaš drugih obveza. No život nije ravan kao ploha stola, tako da nije uvijek čistila nakon prvog posla, već se naknadno vraćala kasno poslijepodne ili navečer. Taj posao koji je trajao oko 1,5 sat uz onaj koji je dnevno trajao 8 sati rada postao je ženi teško opterečenje. Na svako traženje da ovaj drugi posao dodjeli nekom drugom – odgovor je bio “ nemam kome, pa plaćeno vam je “ A za taj posao prva isplata je bila, priča žena koja je to doživjela oko 700 kuna, a kasinije oko 400 kuna. U slučaju ne odlaska na tu drugu lokaciju posla, iz Uprave tvrtke za čišćenje zvali su i inzistirali da se posao obavlja svaki dan.
Žena K.A. koja je izvor ove informacije ima 58 godina i dalje priča” Premještena sam početkom ljeta čistiti jednu veliku tvrtku na drugom kraju gradu. U blizini je bilo okretište tramvaja i objekat za čišćenje. Za mog dolaska objekat je čistila osoba iz kvarta, djelatnica iste tvrtke, a kada je ona otišla na bolovanje, a išla je često i na godišnji ponovo sam zamoljena ja da čistim taj objekat. I čistila sam ga.Na posao sam putovala sat i pol, toliko i natrag, na poslu sam provodila osam sati i još sat vremena na dodatnom poslu koji mi je sada donosio plaču u vidu 360 kuna za Zetov pokaz i još 200 kuna dodatno. Ukupno sam na posao i putovanje trošila 13 do 14 sati dnevno.
“ Ponovo sam premještena. Posao je bio na Trešnjavci. Zamoljena sam da prihvatim čistiti poslovnicu tvrtke u kojoj sam počela raditi, dva puta tjedno – rano ujutro, jer sam radila smjenu poslije podne. Poslovnica tvrtke koju sam čistila bila je u kvartu. Ali ja stanujem na Jordanovcu i taj posao na Trešnjevki, izričito sam čistila utorkom i petkom ujutro – a radi se o 90 kvadrta uredskog prostora. Čistila sam ga sedam i pol mjeseci. Plaća za taj posao bila je :pokaz od 360 kuna i još oko 250 kuna. Svi u toj tvrtki za čišćenje, osim onih s kojima možda Uprava ima svoje račune, dobivali su za prijevoz 180 kuna. Radila sam u toj poslovnici od 6 do 7.30 ili 7,40 i to žurno; smeće, stolovi, pod, toaleti i to tako da se vidi da je čišćeno i da je čisto. Iako sam više puta tražila da prestanem čistiti – nisu imali nikoga tko bi to mogao pruzeti” – govorili su mi iz Uprave tvrtke.

50 KANCELARIJA ZA JEDNU ZAPOSLENICU!
“Premještena sam iz objekta na Trešnjavci u veliki objekat u Radničkoj početkom travnja i tamo sam dobila za čišćenkje 50 kancelarija i deset toaleta. Svaka kancelarija je imala po nekoliko stolova, u prosjeku tri , isto toliko koševa za smeće. Količina tog posla je bila tolika da je premašivala satnicu od 8 sati te je to čišćenje trajelo i devet i deset sati. Tijelo me boljelo od tog posla. Suprug me je bodrio da ostanem ipak raditi, dugo smo živeli na jednoj plaći . Uz taj ogroman posao i dalje sam radila dva puta tjedno poslovnicu na Trešnjavci. Nakon mjesec dana posla u Radničkoj dva puta sam telefonom tražila manji obim posla ili još jednu djelatnicu. Ništa konkretno mi nije odgovoreno. Voditelj u firmi u Radničkoj mi je rekao da je došlo do neke pogreške u Ugovorima, i da se tu ništa ne može promijeniti . (?) Pogreška u ugovorima bio je razlog što taj ogroman posao nisu radile dvije djelatnice, nego jedna - ja”—govori K.A.

TRI POSLA – JEDNA DJELATNICA
Premještena je na novi objekat, gdje se provodi edukacija, početkom lipnja. I dalje čisti objekat na Trešnjavci utorak i petak ujutro. Bio je početak rujna mjeseca kada je zamoljena iz Uprave tvrtke za čiščenje da čisti objekat na tramvajskom okretištu koji je blizu objekta za edukaciju po jedan sat dnevno i da će joj to biti dodatno plaćeno “ “Zar mislite da mogu raditi tri posla usporedno.U Upravi su mi spuštenim glasom rekli da to nije ništa posebno teško i zahtijevno. Imala sam sve manje vremena za kuću i za sebe i muža. Pa ne mogu cijele dane provoditi samo tako da idem od posla do posla i da radim A gdje su moji privatni hobiji kojima se želim posvetiti i s kojima se želim baviti. Za to više nisam imala vremena. No odliučila sam da ćutu ostati do kraja mjeseca, a onda na taj posao više neću odlaziti” govori K.A.

ŠEFICA PRIPREMILA I ČETVRTI POSAO
“I onda nazove me 25.rujna šefica iz Uprave i kaže mi da bi htjela da ja prihvatim posao čišćenja od prostora ovog edukacijskog centra, jer oni otvaraju nove prostorije negdje u gradu” govori K.A. “Ja sam je slušala i samo sam joj potvrđivala. A nije mi znala odgovoriti koliko sati ću mjesečno raditi ni koliko će mi oni iz Uprave platiti. Rekla mi je da se to još nezna točno.” “ A kad smo završile razgovor napisala sam joj poruku mobitelom u kojoj je pitam zar ona misli da jedna osoba može raditi na četiri mjesta. Kako se to može ? Pa ne živim ja samo za posao ovog poslodavca.”
“Više za nikoga neću raditi više od obveznih osam sati . Dat ću ovome otkaz” – završila je svoju priču djelatnica K.A.

Zouhar Zec Margareta



Post je objavljen 27.09.2019. u 12:47 sati.