Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

Druženje enigmata SOZAH



U Uvali Scott u Kraljevici održan je prošli vikend 35. SOZAH (susreti odgonetača i zagonetača Hrvatske). druženje i natjecanje enigmata. Osim iz Hrvatske bilo je nekoliko enigmata koji su došli iz BiH, Srbije, Njemačke i USA, a zadnji dan, u nedjelju, bio je rezerviran za posjet vinariji Pavlomir u Novljanskom polju uz kušanje vina i ručak.
Uvala Scott dobila je ime po škotskom plemiću Alexanderu Scottu koji je ovdje kupio zemljište početkom XIX stoljeća i potrošio dosta od bogatstva na uređenje i pošumljavanje, i ovo mjesto je odabrao za stalni boravak sve do smrti 1860. godine.
Ova uvala se inače zove Dubno ili Grabrova, a šezdesetih godina 20. stoljeća je sagrađeno hotelsko naselje nazvano "Uvala Scott", u ono doba jedno od najmodernijih na ovim prostorima.

Ova zgrada bila je nekad konjušnica gdje je Scott držao konje, vjerojatno bijele lipicance, a kasnije je preuređena u disko i noćni klub klub nazvan "White horse".



A ovo je nekad bila Scottova vila, sada taverna gdje se održalo i natjecanje enigmata.
Inače, Alexandrova žena bila je Cristina Adamić, kćer tada poznatog i bogatog riječkog trgovca i poduzetnika Ljudevita Andrije Adamića (Andrea Lodovico Adamich).

Pogled na obližnji Krčki most, koji je kad je izgrađen 1980. jedno vrijeme bio najduži lučni most na svijetu, od 1430 m, sa dužim lukom od 390 m.


Iznenadilo me u šumi oko zgrada puno mirisnih ciklama, vjesnice jeseni.


Ovdje se vidi dio Kraljevice sa bakarskih prezida, kraj kojih često prolazim.


U nedjelju u Novome obilazak vinarije u Pavlomiru.


Žlahtina, graševina, žuti muškat, chardonnay, cabernet sauvignon...
neke od ovih vina smo i degustirali.


U ovoj trgovini su osim vina iz vinarije i proizvodi iz više krajeva Hrvatske, a ništa iz uvoza.


U tijeku je i berba grožđa, možda poslije i dođem brati par dana.


U restoranu se smještamo za kušanje više vrsta vina i očekivanje ručka.


Ja sam već ranije ručao jer ne znam što me ovdje čeka na stolu. Kad je već malo zahladilo može maneštra, za promjenu raž, mungo grah, povrće, razni začini...


Panoramske fotke za povećati: Pogled iz Kraljevice na obnovljene prezide nad Bakarskim zaljevom i mjesto Praputnjak iznad, a na drugoj fotki Novi Vinodolski i Novljansko polje sa Pavlomirom.


Moramo se na kraju oprostiti i krenuti svojim putem, većina će u pravcu Zagreba, neki na jug, neki na sjever.


Suveniri sa SOZAH-a.


Post je objavljen 25.09.2019. u 10:10 sati.