Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Stari Grad Novigrad na Dobri – bajkovita utvrda iznad rijeke Dobre

Na cesti Ž3142, koja povezuje cestu D3 u Jarčem Polju i cestu D6 u Donjim Stativama, nalazi se naselje Novigrad na Dobri. Po popisu stanovništva iz 2011. godine, Novigrad na Dobri je imao 85 stanovnika i administrativno se nalazi u općini Netretić u Karlovačkoj županiji.



Izlet smo započeli u središtu naselja Novigrad na Dobri, ispred župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije.



Župna crkva se prvi put spominje 1334. godine na popisu Zagrebačke biskupije, kao župna crkva Blažene Djevice Marije od Dobre, i bila je građena u gotičkom stilu. U 18. stoljeću je crkva dograđena i barokizirana.



Od crkve smo krenuli, cestom, prema sjeveroistoku i došli do raskršća s cestom Ž3142, na kojem se nalazi kapelica. Na raskršću smo skrenuli lijevo.



Nakon nekih petstotinjak metara stigli smo do raskršća s cestom Ž3179, koja povezuje Novigrad na Dobri i Karlovac.



Na raskršću smo skrenuli desno na cestu Ž3179 i prešli rijeku Dobru starim kamenim mostom.



Novigradski most na rijeci Dobri je jedan od najstarijih riječnih mostova u Hrvatskoj. Pouzdano se ne zna kada je izgrađen, ali se spominje 1558. godine na popisu dobara Stjepana Frankopana Ozaljskog, kada se naplaćivala mostarina. Današnji izgled dobiva tijekom izgradnje povijesne ceste Karoline (od 1726. do 1732. godine), koja je spajala Karlovac s Bakrom i Rijekom. 1730. godine je izgrađen kameni most s deset lukova, koji je zamijenio stari drveni most. Dužina mosta iznosi 122 metra.



Cestom Ž3179 smo nastavili uzbrdo i nakon šestotinjak metara stigli smo do Starog Grada Novigrad na Dobri.



Vrijeme izgradnje Starog Grada Novigrad na Dobri nije poznato. Najčešće se spominje 14. stoljeće, kada je dospio u posjed krčkih knezova Frankopana. U njihovom vlasništvu je sve do 1671. godine, nakon Zrinsko-frankopanske urote (dijelom organizirane u ovom Starom Gradu). Te godine je Stari Grad opljačkan od strane karlovačkog generala Josipa Herbsteina. U njegovom vlasništvu ostaje do 1689. godine. Zatim vlasnicima postaju pripadnici malteškog reda, sve do 1746. godine. Za vrijeme kada je bio u vlasništvu baruna Patačića, do 1809. godine, Stari Grad Novigrad na Dobri je uređen u baroknom stilu. Car Josip II ga je posjetio 1783. godine, na putu prema moru.



Do 1939. godine, kada postaje vlasništvo Banovine Hrvatske, Stari Grad Novigrad na Dobri je više puta mijenjao vlasnike. 4. siječnja 1944. godine Stari Grad je spaljen.



Nakon razgledavanja dvorišta Starog Grada Novigrad na Dobri, popeli smo se stepeništem južne kule i uživali u prekrasnom pogledu na dolinu rijeke Dobre i na naselje Novigrad na Dobri.



Karta s posjećenim lokacijama.



Dužina rute 1,80 km.



Post je objavljen 24.09.2019. u 18:52 sati.