Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/akvarij-kozice

Marketing

Izrada akvarija kod kuće!!

Leon Rimaj mladi je Osječki akvarista na početku svoga stvaralašva. Posjeduje 4 akvarija od koga je jedan u izradi po sistemu uradi sam, koji Vam prikazujem. Večinu toga uradio je samostalno (rasvjeta, filteri, co2 sistemi) s neznatnim troškovima. Bez obzira na kratko akvarističko stvaralašvo skupio je samostalno iskustvo uz pomoć kolega i ovladao je i brojnim tehnikama akvaristike. Posjeduje manje akvarije koje je teže održavati ali njemu to ne predstavlja problem. U svome 60L Juwel akvariju ima red neon tetrte i silvertip tetre. U manjem 30L akvariju ima koridorase i guppy koje uspješno razmnožava te u još jednom RC kozice...
U svom fishrumu dnevno provodi dosta vremena te se usavršava samostano u svim smjerovima. Obožava razne biljke od kojih one kompciranije za održavanje posebno voli.

Akvarij od 25x25x25cm popularnu kockicu koju sam izrađuje od 4mm stakla utrošio je 4 dana slobodnog vremena te svega 50tak kuna. što je dokaz da današnja akvaristika ne mora biti i skupa a potrebna je samo ljubav prema ovome hobiju.

Ovaj prekrasan akvarij biti će zasigurno novi dom brojnim vrstama a još se nije odlučio koje će nastaniti u njega...

Leonu želim puno uspjeha i godina bavljenja akvaristikom.

Akvarij se sastavlja od stakla (naj lakša opcija) i silikona. Pri tome treba paziti da silikon bude namjenjen za akvarije. U to spadaju silikoni koje možete nabavljati po trgovinama za akvaristiku ili u dućanima građevine, pri tome valja voditi brigu da je na silikonu istaknuto: pogodno za akvarij ili neutralno. Staklo možete rezati kod kuće sami ili odnjeti tj. naručiti u trgovinama koje se bavi sa staklom. Za manje akvarije, do 50, 60 litara, nisu potrebna nikakva ojaćanja. za akvarije večih dimenzija, potrebna su dodatna ojačanja, koje će staklu pomoći da se neširi pod utjecajem težine vode!
Na sam rub stakla se obljepljuje traka prije početka nanošenja silikona.



Ta traka će vam u konačnosti omogučiti da prijelaz stakla i akvarija izgleda urednije. Vodite računa da bi vam traka trebala biti odvojena od ruba za debljinu samoga stakla. Poželjno je postaviti i nekoliko dodatnih traka na staklo koje ljepite kako bi ga držalo na mjestu dok se silikon suši.

Vodite raćuna o količini vremena kojeg imate prije početka sušenja silikona, jel kada se jednom poćne stvrdnjavati, postaje poprilićno neuredno i teško zaglađivati ga. Kada ste nanjeli silikon koji će spojiti stranice, te spojili same stranice, tada nanosite silikon na unutrašnje rubove akvarija, koje potom možete zagladiti prstom ili specijaliziranim pomagalom. Nakon nanošenja silikona po bridovima, potrebno je odvojiti unutrašnje trake, kako se silikon nebi spojio sa trakom.

Za staklo debljine do 6 mm potrebno je 24 sata da se u potpunosti stvrde i osuši, dok je za staklo iznad 6 mm potrebno 48 sati.


Post je objavljen 21.09.2019. u 17:01 sati.