Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

POVJERENICI EUROPSKE KOMISIJE


" ŽELIM KOMISIJU KOJA NUDI ODGOVORE"

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja će na dužnost stupiti 1. studenog 2019. izabrala je tim povjerenika među kandidatima koje su predložili čelnici država ili Vlada. Novi Kolegij povjerenika i nova načela glavnih metoda rada odabrani su prema prioritetima koje je istaknula u svojim političkim smjernicama. Istakla je da će ovo biti Komisija koja riječi provodi u djelo." Naša je struktura usmjerena na zadatke, a ne na hijerarhije. Moramo biti sposobni brzo i odlučno rješavati važna pitanja.Ovaj će tim oblikovati europski način: poduzet ćemo odlučne mjere protiv klimatskih promjena, izgraditi partnerstvo sa SAD-om, definirati svoje odnose sa samosvjesnijom Kinom i biti pouzdan susjed, primjerice, Africi. Ovaj će se tim morati zauzeti za naše vrijednosti i svjetske standarde. Želim Komisiju koja je odlučna, koja je jasno usredotočena na probleme s kojima se suočavamo i koja nudi odgovore. Želim da to bude uravnotežena, fleksibilna i moderna Komisija. Ovaj će tim sada morati zadobiti povjerenje Parlamenta. Moja će Komisija biti geopolitička Komisija posvećena održivim politikama. Želim i da Europska unija bude čuvar multilateralizma. Zato što znamo da smo jači kada zajedno ostvarujemo ono što ne možemo sami.”

Osim tri izvršna podpredsjednika i pet ostalih podpredsjednika Europsku komisiju čine povjerenici, koje je Vijeće EU potvrdilo, ali ih mora potvrditi i Europski parlament su sljedeći:

Johannes Hahn (Austrija) bit će zadužen za „Proračun i administraciju” i izravno odgovoran predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen. On je, kao dugogodišnji član Kolegija, svjestan važnosti razvoja suvremene administracije.

Didier Reynders (Belgija), koji je po struci odvjetnik, vrlo je iskusan bivši nacionalni ministar financija, i ministar vanjskih poslova i europskih poslova i ministar obrane. U novoj Komisiji bit će nadležan za „Pravosuđe” (uključujući temu vladavine prava).

Mariya Gabriel (Bugarska) je sadašnja europska povjerenica. Radila je s predanošću i entuzijazmom na digitalnom portfelju, a sada će se posvetiti stvaranju novih mogućnosti za mlade (portfelj „Inovacije i mladi”).

Stella Kyriakides (Cipar) je medicinski psiholog s dugogodišnjim iskustvom u području socijalnih pitanja, zdravlja i prevencije raka. Vodit će portfelj „Zdravlje”.

Kadri Simson (Estonija) je dugogodišnja članica estonskog parlamenta i ministrica gospodarstva i infrastrukture. Bit će zadužena za portfelj „Energetika”.

Jutta Urpilainen (Finska) ne samo da je bila ministrica financija i dugogodišnja članica Odbora za vanjske poslove finskog parlamenta, već je radila i kao posebna izaslanica u Etiopiji. Bit će nadležna za „Međunarodna partnerstva”.

Sylvie Goulard (Francuska), bivša članica Europskog parlamenta, predana je i uvjerena Europljanka. Kao povjerenica za unutarnje tržište vodit će naš rad na industrijskoj politici i promicati jedinstveno digitalno tržište. K tome, bit će nadležna i za novu Glavnu upravu za obrambenu industriju i svemir.

László Trócsányi (Mađarska) je bivši ministar pravosuđa Mađarske. Vodit će portfelj „Susjedstvo i proširenje”.

Phil Hogan (Irska) je sadašnji povjerenik za poljoprivredu, a novu će Komisiju obogatiti svojim iskustvom u portfelju „Trgovina”.

Paolo Gentiloni (Italija) je bivši talijanski premijer i ministar vanjskih poslova, koji će svoje bogato iskustvo podijeliti u portfelju „Gospodarstvo”.

Virginijus Sinkevičius (Litva) je litavski ministar gospodarstva i inovacija, bit će nadležan za „Okoliš i oceane”.

Nicolas Schmit (Luksemburg) s iskustvom prikupljenim u Europskom parlamentu i pri obavljanjem dužnosti nacionalnog ministra za zapošljavanje i rad, bit će nadležan za portfelj „Radna mjesta”.

Helena Dalli (Malta) svoj je politički život posvetila ravnopravnosti i obnašala je dužnost ministrice socijalnog dijaloga, pitanja potrošača i građanskih sloboda te ministrice europskih poslova i ravnopravnosti. Bit će na čelu portfelja „Ravnopravnost”.

Janusz Wojciechowski (Poljska) je dugogodišnji član Europskog parlamenta u Odboru za poljoprivredu te je trenutačno član Europskog revizorskog suda. Bit će zadužen za portfelj „Poljoprivreda”.

Elisa Ferreira (Portugal) trenutačno je zamjenica guvernera banke Banco de Portugal. Dugi niz godina bila je članica Europskog parlamenta i k tome bila je portugalska ministrica planiranja i ministrica okoliša. Vodit će portfelj „Kohezija i reforme”.

Rovana Plumb (Rumunjska) je članica Europskog parlamenta (potpredsjednica Kluba zastupnika socijalista i demokrata) i bivša nacionalna ministrica za okoliš i klimatske promjene, ministrica rada, ministrica europskih fondova, ministrica obrazovanja i ministrica prometa. Bit će zadužena za portfelj „Promet”.

Janez Lenarčič (Slovenija) je slovenski diplomat. Bio je državni tajnik za europske poslove te je nekoliko godina blisko surađivao s Ujedinjenim narodima, Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju i Europskom unijom. Bit će zadužen za portfelj „Upravljanje kriznim situacijama”.

Ylva Johansson (Švedska) je nacionalna ministrica za zapošljavanje, no i bivša ministrica za školstvo i ministrica zdravstvene skrbi i skrbi za starije osobe te članica švedskog parlamenta. K tome je visokokvalificirani stručnjak u području zapošljavanja, integracije, zdravlja i dobrobiti. Vodit će portfelj „Unutarnji poslovi”.



Post je objavljen 12.09.2019. u 11:57 sati.