Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

U STUDENOM ISPLATA 1,3 MILIJARDE KUNA AVANSA IZRAVNIH PLAĆANJA



MINISTRICA POLJOPRIVREDE MARIJA VUČKOVIĆ:

"ŽELIMO FLEKSIBILAN EU OKVIR SUKLADAN POTREBAMA VLASTITIH POLJOPRIVREDNIKA"



Ministrica Marija Vučković prisustvovala je danas, 6. rujna 2019. godine svečanom otvaranju 27. Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma u Gudovcu, koji je otvorila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Apelirala na pridržavanje biosigurnosnih pravila radi učinkovite preventive od afričke svinjske kuge, bolesti koja je poharala pola Europe i dobar dio Azije.
Ministrica je najavila isplatu avansa izravnih plaćanja poljoprivrednicima u mjesecu studenom u iznosu od 1,3 milijarde kuna, natječaj za tovno govedarstvo i nepoljoprivredne aktivnosti na gospodarstvu u listopadu.
“Ukupan iznos isplaćenih potpora poljoprivrednicima lani je bio 5,6 milijardi kuna, što je skoro 3 milijarde kuna više nego li je to bilo 2013. godine kada smo ušli u Europsku uniju“ - istaknula je ministrica poljoprivrede danas u Gudovcu te nastavila „ Našu poljoprivrednu budućnost kreiramo na realnim podacima, angažirali smo stručnjake koji su napravili dubinsku analizu stanja naše poljoprivrede. U izradi su sudjelovali i poljoprivrednici, sektorska udruženja, institucije, stručnjaci i predstavnici akademske zajednice. Na kućne adrese svih registriranih poljoprivrednika i ribara poslali smo više od 174.000 pisama s pozivom na aktivno uključivanje u izradu analize i svega što nakon nje slijedi. Ta je analiza pokazala da poljoprivreda i ruralni prostori imaju ogroman potencijal rasta i razvoja, a strukturna transformacija tih sektora, koja je posebno potaknuta ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, ide u dobrom smjeru. Iduće godine Hrvatska po prvi puta predsjeda Vijećem EU, a to je za poljoprivredu izuzetno važan trenutak. Radi se na novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici koju dijele sve države članice, a mi ćemo u vrijeme predsjedanja imati ključnu ulogu u kreiranju smjernica za buduće razdoblje koje će trajati do 2027. godine.“
Ministrica je naglasila da je nužno osigurati pojednostavljenje kompliciranih pravila koja predstavljaju poteškoću i za poljoprivrednike i za nadležna tijela država članica koja ih trebaju kontrolirati. „ Želimo fleksibilan EU okvir unutar kojeg će svaka država moći samostalno donositi određene odluke sukladno potrebama vlastitih poljoprivrednika. Hrvatska ne može prihvatiti smanjenje financiranja poljoprivrede jer se istovremeno očekuje da poljoprivrednici, uz svoju osnovnu funkciju proizvodnje hrane, daju još veći doprinos nego do sada primjerice u zaštiti okoliša. Takvi zahtjevi jesu opravdani, zbog klimatskih promjena koje su vidljive svakodnevno, ali se ne mogu ispuniti bez odgovarajućeg ulaganja u sektor poljoprivrede – zbog čega treba zadržati poljoprivredni proračun barem na sadašnjoj razini.“

Plan Ministarstva poljoprivrede je raditi na rastu proizvodnje i konkurentnosti u poljoprivredi i prehrambenoj industriji u svim sektorima, uređenju tržišta i osiguranju veće samodostatnosti i zastupljenosti domaćih proizvoda na tržištu, unaprjeđenju sustava označavanja domaće hrane, kao i modernizaciji i digitalizaciji sustava.

Nakon obilaska Sajma ministrica Vučković je prisustvovala svečanom potpisivanju Ugovora o provedbi specifičnih tehničkih aktivnosti u upravljanju uzgojnim programom koje je ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Dugalić potpisao sa četiri Središnja saveza uzgajivača Republike Hrvatske (Središnji savez hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda (HUSIM), Savez udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda (SUHUH), Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza (HSUOK) i Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske (SUS).

008-02/19-01/01-249
30. kolovoza 2019. godine

MINISTRICA S VOĆARIMA U VELIKOJ LUDINI

Ukupna proizvodnja voćnih vrsta u Hrvatskoj u 2018. godini odvijala se na 32.255 ha, a ukupna proizvodnja voća iznosila je 189.260 t, od čega je 181.911 t intenzivnog nasada. U ukupnim proizvedenim količinama voća u 2018. godini najveći udio čine jabuke 49,4 %, mandarine 25,2 %, šljive 6,6 %, višnje 4,3 %, breskve i nektarine 1,8 %, kruške 1,6 %, jagode 1,4 %. U 2018. godini na površini od 4.728 ha intenzivno je proizvedeno 90.254 t jabuka dok je ukupna proizvodnja iznosila 93.467 t.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sastala se 30. kolovoza 2019. godine u Velikoj Ludini u Moslavini s predstavnicima sektora proizvodnje, skladištenja i distribucije voća.
Saslušala je aktualnu problematiku proizvodnje voća u Hrvatskoj, odgovorila na brojna pitanja proizvođača te naglasila potrebu za jačim udruživanjem radi snižavanja troškova proizvodnje i stanardizacije ponude koja će im osigurati bolju pregovaračku snagu.

„Proizvodnja voća u Hrvatskoj se oporavlja, osigurali smo 20 milijuna kuna iz Programa potpore za proizvođače jabuka, pripremamo projekte izgradnje skladišnih i rashladnih kapaciteta što će sigurno pomoći nastavku tog pozitivnog trenda. Plasman domaćih jabuka omogućen je i kratkim lancima opskrbe u sustavu javne nabave. Radimo na nacionalnoj oznaci za domaće proizvode i povezujemo lokalne proizvođače i potrošače. Cilj nam je da na domaćem tržištu potrošači imaju priliku i motivaciju izabrati domaće, lokalno uzgojeno voće i povrće vrhunske kvalitete i uz poštivanje najviših standarda sigurnosti hrane. Da bi bili uspješni i prepoznatljivi na tržištu, proizvođači se moraju udružiti i zajedno nastupati. Zato smo s ciljem unapređenja poslovanja proizvođačkih organizacija u sektoru voća i povrća započeli izradu Nacionalne strategije za održive operativne programe proizvođačkih organizacija u sektoru voća i povrća koja predstavlja budući temelj za izradu operativnih programa u tom sektoru. Održivost se dijelom temelji i na izvorima financiranja pa je predviđena mogućnost osnivanja operativnog fonda kojim bi se financirali operativni programi svake pojedine proizvođačke organizacije. Pozivam voćare na nastavak aktivne i konstruktivne suradnje jer samo zajedno možemo pronaći najbolji put.“ – izjavila je ministrica Marija Vučković u Velikoj Ludini.



008-02/19-01/01-243
29. kolovoza 2019. godine

VLADA ODOBRILA 20 MILIJUNA KUNA ZA ŠTETU MNASTALU OD NALETA NA DIVLJAČ

Na sjednici 29. kolovoza Vlade RH je usvojila Odluku o dodjeli sredstava za financiranje police osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač u 2019. godini temeljem koje će se s Hrvatskim lovačkim savezom sklopiti ugovor o dodjeli 20 milijuna kuna. Zakonom o lovstvu propisana je odgovornost lovo ovlaštenika za štetu koju počini divljač, ako su oštećenici poduzeli odgovarajuće mjere radi sprječavanja šteta od divljači.

Štete od naleta divljači u prometu su u značajnom porastu, jer se stanište za divljač mijenja pod utjecajem ljudi, a osiguravajuća društva određuju visoke premije osiguranja.Zato su lovo ovlaštenici odnosno lovačka društva dovedena pred postupak likvidacije i odustajanja od zakupa prava lova.

Kroz jedinstvenu policu osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač za područje cijele Hrvatske omogućit će održivost koncesija i zakupa prava lova. Ujedno će se smanjiti i opterećenje pravosudnog sustava uzrokovano velikim brojem sudskih postupaka oko utvrđivanja štete. Dosadašnjom neujednačenom sudskom praksom i dugotrajnim neizvjesnim postupcima, lovo ovlaštenici su dovedeni u nezavidni položaj, suočeni s visokim odštetama i zateznim kamatama, a oštećenici s nemogućnošću naplate štete.

„Povećanjem broja vozila na cestama i ubrzanim razvojem mreže prometnica, štete od naleta divljači na vozila sve su češće i veće, a ljudski utjecaj na okoliš zbog intenzivne poljoprivredne proizvodnje mijenja i smanjuje prirodna staništa divljači. Divljač u potrazi za hranom i skloništem sve češće prilazi rubnim urbanim područjima i pojavljuju se na cestama gdje izazivaju prometne nesreće. Kroz ovu jedinstvenu policu osiguranja koju financiramo s 20 milijuna kuna pomažemo lovoovlaštenicima na način da umjesto plaćanja šteta ulažu u unaprijeđenje lovnog gospodarstva i zaštitu divljači na području cijele Hrvatske.“ – izjavila je ministrica Marija Vučković nakon sjednice Vlade.


008-02/19-01/01-242
2. rujna 2019. godine

JAVNI POZIV ŠKOLAMA – ZA ŠKOLSKI MEDNI DAN

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je 2. rujna 2019. Javni poziv za iskaz interesa osnivača školskih ustanova za sudjelovanje u Programu školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2019. godinu za financiranje troškova za med zapakiran u Nacionalnu staklenku volumena 370 ml. Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu imaju osnivači školskih ustanova: Republika Hrvatska, jedinica lokalne samouprave, jedinica područne (regionalne) samouprave i druge pravne ili fizičke osobe. Pozivom je osigurano 1,1 milijun kuna za podjelu staklenki meda učenicima prvih razreda osnovnih škola.

Program će se provoditi na čitavom teritoriju Republike Hrvatske u prvim razredima osnovnih škola 9. prosinca 2019., povodom obilježavanja Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara i to sa ciljem
1.promicanja meda lokalnih proizvođača koji se pakira u Nacionalnu staklenku
2.povećanja unosa meda u prehranu djece
3.podizanja razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane
4.educiranja učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost

Javni poziv otvoren je do 1. listopada 2019. godine, a detalji i ostale važne informacije su na
internet adresi: https://www.apprrr.hr/program-skolski-medni-dan-hrvatskih-pcelinjaka-2019/

U 2018. godini u programu je sudjelovalo 826 osnovnih škola s 36.342 učenika prvih razreda kojima je podijeljen med od 190 pčelara.







Post je objavljen 09.09.2019. u 06:50 sati.