Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

23 C, PRIJE NEGO POČMEŠ GRADITI KUĆU, Lk 14, 25-33 (Palma, 9. 9. 2001.)

Image and video hosting by TinyPic
Uvod: Toliko vremena i snage trošimo da bi došli do vrijednosti. A najvrjednije stvari u životu su besplatne. Ljubav Božja nam se besplatno dariva.
Za Isusom je išlo silno mnoštvo. Interesantan im je bio. Primali su mnogo… Ali to još ne znači da su bili njegovi učenici. Valja mrziti … sve živo: oca, majku, ženu i djecu – pa i svoj vlastiti život.
Šokantan govor da istakne važnost poruke.
Ne može imati sve tko ima nešto. Ne možeš biti netko – ako si nešto. Ako jesi, onda nisi. Željeti zadržati rijeku, znači izgubiti je – i dobiti močvaru. Svaka naša ljubav bez Boga je pokušaj imati sunčevu zraku bez sunca.
Bog daje sve, ali onom tko sve daje. Sve ima onaj tko se svega odriče.
Ovo mrziti – zapravo znači na ispravan način voljeti. Važni su prioriteti. Jer svi problemi su zapravo zbog krivog poretka u ljubavi. Pr. Duhovne vrijednosti su ispred materijalnih; važniji je vječni život nego vremeniti. Važnije je voljeti članove svoje obitelji, nego članove druge neke obitelji – premda i njih treba voljeti, ali njima pripadajućom ljubavlju. Ako živiš u Hrvatskoj važnije je voljeti Hrvatsku nego Kinu, premda i Kinu treba voljeti – ali ne tako urgentnom ljubavlju.
«Ne ljubi uredno tko ljubi više što treba manje ljubiti, niti uredno ljubi tko ljubi isto ili manje što treba više ljubiti, niti uredno ljubi tko ljubi manje ili više što treba ljubiti na isti način.» (Augustin, De doctrina christiana, 1, 27)
Kuća koju smo započeli je naš život. Za izgraditi ga potrebno je dvoje: ljubiti Boga iznad svega, i nositi svoj križ. Križ nije nešto što, eto, treba vucarati za sobom. Križ je ispravno ljubiti. Svakodnevno ulagati napor za sve ljubiti odgovarajućom ljubavlju.
Važno je, jer započeti a ne završiti – znači ispasti smiješan.
Često smo u situaciji da smo s 10000 nasuprot 20000. Potrebnu pomoć Bog želi dati.

Post je objavljen 08.09.2019. u 12:23 sati.