Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

"MEMORANDUM O RAZUMIJEVANJU" KAO IZ RETROAKTIVNOG NATJEČAJA!


GORDAN MARAS:

SDP JE POKRENUO ZAHTJEV ZA PROGLAŠENJE MEMORANDUMA NIŠTETNIM

Mamorandum o razumijevanju koji je Grad Zagreb 3. rujna napokon objavio, radi velikog interesa i pritiska javnosti na web stranici Grada Zagreba, već dan nakon objavljivanja bio je predmet rasprave u Skupštini Grada Zagreba. Među gradskim zastupnicima nije izražen jasan stav da li je Memorandum za projekt "grad u gradu" poznatiji kao zagrebački Manhatten, obvezujući ili ne. Dr. Prgomet predsjednik Gradske Skupštinečkan HDZ-a dao je izjavu novinarima za N1 da Memorandum nije obvezujući. Pogrešna procjena predsjedavajućeg u Skupštini može nanijeti mogo štete gradu Zagrebu. Ovaj projekat ne smije biti predmet nadglasavanja stranaka ni stranačkog rivalstva, jer je Memurandumom investitoru poklonjeno dio Zagreba od 1.100.000 kvadratnih metara. Od 14. članka nadalje izrijekom stoji koji je članak obvezujući, a na stranici 20. se kaže izričito “ svaki eventualni spor koji nastane iz ovog MoR-a ( Memoranduma o razumijevanju) ili u vezi s njim, uključujući bilo koje pitanje u pogledu njegovog postojanja, pravovaljanosti ili raskida, predaje se na riješavanje i konačno riješava arbitražom prema pravilima Međunarodne trgovačke komore(ICC) Arbitration rules Pariz. Mjerodavno pravo primjenjivano na ovaj MoR je materijalno pravo Republike Hrvatske.” Dalje u članu 19.2. stoji “ Sjedište i mjesto arbitraže je u Parizu, Francuska. Arbitražni se postupak provodi na engleskom jeziku, uz primjenu hrvatskog prava.”




Sjednica gradske Skupštine 4. rujna 2019. Predsjedavajući je dr. Prgomet.

Pažljivim isčitavanjem teksta koji je sadržaj Memoranduma o razumijevanju, koji je potpisan 12.3. 2019. Između EAGLE HILLS PROPERTIES L.L.C. društva s ograničenom odgovornošću koje je osnovano i registrirano u Abu Dhabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i između Grada Zagreba u ime kojeg je potpisao gradonačelnik Milan Bandić, može se isčitati bez dileme da je dokument obvezujući . Sročen je na vrlo čudan način, iako u Memorandumu stoji da je investitor izabran na Javnom natječaju. Međutim, ovdije kao da se radi o retroaktivnom natječaju, o
dogovoremom i prihvaćenim uvjetima, pa tek onda raspisanom natječaju, ako je natječaj uopće bio raspisan.
Oporbeni zastupnici u Skupštini Grada traže poništenje Memoranduma i odustajanje od projekta koji je gradonačelnik potpisao prije šest mjeseci.



Gordan Maras

Evo što je novinarima izjavio Gordan Maras predsjednik gradske organizacije SDP-a:
“SDP je oštra opozicija gradonačelniku Bandiću u Gradu Zagrebu I neće dozvoliti da se on ponaša sa imovinom građana Grada Zagreba na način na koji je on to zamislio. Drugim riječima Bandić ne smije se ponašati kao da mu je to čaćino. Jer nije čačino nego jeto od svih građana grada Zagreba, zagrepkanki I zagrepčana I sa te strane ovaj concept vladanja gradom Zagrebom je potrošen I treba ga napustiti. To je nešto što mi u budućnosti moramo što prije zaboraviti.Memorandum koji ima na sebi iscrtane oznake je sramota za Grad Zagreb i poruka gradonačelniku Bandiću Nećete se više ponašati kao da Vam je to ćaćino nego ćete polagati račune zagrepčanima I zagrepčankama. Ja ovdije najavljujem da narednih godinu i pol idemo u otvoreni rat s netransparentnom I korumpiranom vlasti u gradu Zagrebu kako bi grad Zagreb prodisao.
Kao što znate SDP je kod DORHa pokrenuo zahtijev da se ovaj Memorandum proglasi ništetnim i ja idem još korak dalje, tražim od DORHA da ispita da li je tu bilo koruptivnih I kriminalnih radnji prilikom posjeta Dubaju da građani I građanke budu sigurni da gradonačelnik nije na taj način zloupotrijebio njihovo povjerenje. Jiš jedna stvar koju je ovdije važno istaknurti – čini mi se, a nadam se da će me HDZ razuvjeriti, prilikom donošenja GUP-a mislim da ovdije imamo koruptivni dogovor između gospodina Plenkovića i gospodina Bandića. OvAKAV Memorandum bez suglasnosti gospodina Plenkovića ne bi bio potpisan. Memorandum treba poništiti. A u Skupštini 26.10. slijedi borba i bitka da se ne usvoji GUP koji je vidimo po Memorandumu gradonačelnik obečao da će napraviti u osam mjeseci.
Nikad više nitko ne smije se ponašati sa gradskom imovinom kao da mu je ćaćina. Jer Nije. Ona je imovina svih građana grada Zagreba i na taj način će se ubuduće svi gradonačelnici morati ponašati, a ovaj model upravljanja je potrošen.

Na novinarsko pitanje - Što je po Vama sporno u Memorandumu?- Gordan Maras je odgovorio
"Ima mnogo stvari koje su sporne. Prvo je sporran aranžman preuzimanja obveza na ime grada Zagreba do toga da ćete imati mnajinsko vlasništvo u projektu gdje dajete gradsku imovinu, do toga da pristajete na nedefiniranu količinu troška u pripremi tog zemljišta. Dakle dajete zemljište koji vrijedi puno manje nego će vrijediti kada se sve to provede na trošak zagrepčana I zagrepčanki. Dakle poklanja se, ovo je posao u kome privatni investitor nema gotovo pa nikakvog rizika. Sav rizik je na gradu Zagrebu, a zarada, velika zarada je na investitoru. Sramotno je da na taj način netko upravlja sa zagrebačkom imovinom. I ja bih rekao da je ovo Kuščević na kvadrat, ako HDZ iskreno ne podržava model na koji je funkcionirao Lovro Kuščević na Braču, onda sigurno neće stati ni iza GUP-a ni iza ovakvog Memoranduma o razumijevanju. Netransparentnoj vlasti u Gradu Zagrebu SDP je alternativa. Ovaj sporazum treba pobiti. Govorim o političkoj posljedici što znaći da će se na slijedećim izborima građani pozdraviti sa ovakvim upravljanjem Grada. I sigurno će kazniti i gradonačelnika i HDZ. Lokalni čelnici koji se ponašaju kao Kuščević završavaju s optužnicom DORHa."- rekao je Gordan Maras.




Post je objavljen 05.09.2019. u 07:06 sati.