Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/akvarij-kozice

Marketing

Akvarijsko bilje

Izbor pravog bilja za vaš akvarij.
Prvo što morate uzeti u obzir je koliki je vaš akvarij, znaći koliko je litara i dimenzije. Što vam onda omogućava da izaberete biljke koje će vam naj bolje odgovarati. Supstrat je obavezan (barem po mom mišljenju) kada su u pitanju biljke. Ne možete kupiti biljku, gurniti ju u pijesak ili kamenje i očekivati da će ona rasti. Uz suspstrat dolaze i razna gnojiva, u obliku praha, tekućine ili kuglica. Ta gnojiva će vam omogučiti da u startu pospješite razvoj svojih biljaka, ili će vam ukoliko zadržite istu postavu akvarija godinama, omogućiti prijeko potrebne hranjive tvari potrebne vašim biljkama. Naj veča pogreška početnika što će izabrati biljku koja im se svidi na prvu. Zato vam postoje prodavači i ako niste sigurni, posavjetujte se sa njima oko kupovine, ili potražite neku stručnu literaturu. Povedite računa oko toga kakvu rasvijetu imate u akvariju. Koliko i kakve lampe, dali su prilagođene sa određenim spektrom da ubrzavaju rast bilja. Širenje bilo koje biljke je naj bitnija stvar koju morate znati. Npr. Valesnerija će se širiti velikom brzinom (takav je slućaj kod mene) i izrast će u impozantnoj velićini ako ju nešišate i nepočupate nove izdanke. Za svaku biljku koju uzimate morate se dobro raspitati. Internet ili prodavači koji će vam pobliže objasniti uvjete držanja i zahtjevnost određene biljke. Jel neke biljke su jako zahtjevne, toleriraju određene uvijete i sve van tih uvijeta će naj vjerojatnije dovesti do odumiranja biljke.
Drugo. Postoje biljke prvog plana, patuljaste. Cryptocoryne lutea ‘Hobbit’ ; Cryptocoryne nevilli; Cryptocoryne pygmaea; Echinodorus quadricostatus; Eleocharis acicularis; Hemianthus callitrihoides Cuba Znaći biljke koje neće izrasti velike i koje će se širiti u stranu umjesto u visinu. Pri tome valja voditi računa koliko se brzo šire i što želite postići. Kontrolirano širenje u određenim djelovima akvarija ili želite zeleni "tepih" koji će na kraju prekriti cijeli akvarij.
Biljke srednjeg plana. Alternanthera reineckii Mini; Cryptocoryne becketti; Cryptocoryne wendtii Green; Lobelia cardinalis Mini; Biljke koje će rasti do određene granice ili će biti u mogućnosti izrasti velike, ali u jako dugom vremenskom razmaku. Pri tome treba voditi raćuna o pozadini i samome rasporedu akvarija, ukrasi, grane, kamenje ili cijelokupna slika akvarija kakvu želite stvoriti. Jel bi brzo rastuća biljka na krivom mjestu mogla jako brzo pokvariti sliku koju ste si zamislili.
Biljke pozadine. Alternanthera reineckii Purple; Ammannia senegalensis; Didiplis diandra; Heteranthera zosterilfolia Kao i što ime govori, ako su u pozadinskom planu, bit će velike i prekrivat će stražnju stranu akvarija. Pri tome valja računati kolike će te biljke zapravo biti. Jel neke biljke mogu prerasti akvarij velikom brzinom. Stoga neki akvaristi drže akvarije bez poklopaca što omogučava biljkama da u konaćnici izađu van okvira.
Treće. Plutajuće biljke. Leptodyctyum riparium; Riccia fluitans; Amblystegium serpens; Vesicularia dubyana “Christmas”, Guppy gras je naj učestaliji stanovnik akvarija, ali meni je osobno naj draži lopoć koji će korijen držati pod vodom a listove izložene svijetlu. Plutajuće biljke su stvarno zasebna tema i nekih stvari bi početnici trebali biti svijesni. Prvo kiselost. Određene biljke mogu pojačati kiselost u vodu, što naprimjer možda neće odgovarati drugim stanovnicima ili biljkama akvarija. Drugo položaj filtera. Plutajuće biljke osima ako nisu negdje pričvršćene, PLUTAJU!!! Pa postoji šansa da završe u filteru. Ili da smanje propusnost vode prema filteru ukoliko se priljube rešetkicama za prolaz vode.
Četvrto. Biljke nesluže samo za ukras, već kao i skloništa ili mjesta za polaganje jaja pa i mrijest. Tako da uvijek morate voditi i brigu oko toga da su vaše biljke zapravo skloništa živome svijetu, pa ćak i mjesta sa kojih mogu skupljati alge za prehranu. Za živorotke, šrimpove i jako sitne ribice Guppy gras je naj idealniji. Za ribice koje polažu jaja naj idealnije su biljke sa velikim i mekanim listovima.
Peto. Bolest bilja je naj opasnija pojava. A naj lakše prevencija je dobro pogledati biljke koje unosite u svoj akvarij. Bolesni listovi promjenjene boje, crni od nakupine algi, izbušeni ili u stanju raspadanja su zasigurno znak bolesti ili prisutnosti nekog problema biljke i nju kao takvu nebi uopće trabali uzimati. Jačina svijetla kod određenih biljaka, može dovesti do prekomjernog razvoja algi na listovima, što će na kraju rezultirati sa ružnim izgledom lista ili će čak ta ista prekomjerna svijetlost i oštetiti biljku pogotovo ako su joj listovi iznad vode!
I za mene osobno naj gora stvar, PUŽEVI. stvorenja koja će se uvijek dragom voljom pogostiti mekanim listovima vaše biljke.
Zato vam toplo preporučam da se dobro raspitate o svemu. Na internetu imate stotine slika i opisa, i neka vam to makar djelomično posluži kao inspiracija i prema tome si probajte stvoriti sliku onoga što vam treba da bi postigli izgled kakav vi želite. I nakon sadnje, biljkama bi trebalo dati barem 7 dana vremena da puste korjenje u podlogu i dobro se prihvate, prije nego što u akvarij pustite ribice.

Post je objavljen 02.09.2019. u 19:57 sati.