Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ljubavjejednostavnoljubav

Marketing

Glasaj za Hrvatsko stablo 2019. godineDok nešto radim volim slušati radio. Ako radi muzike i vijesti moram čuti, neka. U muzici uživam, kad su vijesti, slušam , a ne čujem. Ma kako se trudila ne čuti,.danas me nešto natjeralo da se pitam: "Zašto nisam pažljivo slušala?"

Jeste li nekad čuli za stablo lipe staro 777 godina?

Ja nisam. Zato sam za ono što sam propustila ,koga drugog nego Googl, pitala.Evo što mi je odgovorio.
*****
Započelo natjecanje Hrvatsko stablo 2019. Godine-bira se kandudat za Europsko stablo 2020. Godine.

U Hrvatskoj je u tijeku posebno natjecanje; naime, traje izbor za Hrvatsko stablo godine, u kojem građani mogu glasati za jedno od 6 kandidiranih stabala. Nacionalno natjecanje Hrvatsko stablo godine prvi je put održano 2017. godine, čime se našoj zemlji omogućilo sudjelovanje na međunarodnom natjecanju Europsko stablo godine.
U sklopu nacionalnog natjecanja bira se Hrvatsko stablo godine, a Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije pobjednika će, u ime Republike Hrvatske, kandidirati za finale natjecanja Europsko stablo godine.
Inače, natjecanjem i promocijom priča o pojedinim stablima značajnim za život lokalne zajednice želi se podignuti svijest javnosti o značenju i važnosti očuvanja bioraznolikosti za život čovjeka i opstanak čovječanstva. Tim se natjecanjem također nastoji privući ljude i potaknuti lokalne zajednice da se uključe u zaštitu prirode i lokalne baštine.
********
Od ponuđenih šest, prekrasnih, posebnih stabala, odabrala sam i glasala za Belinu lipu.Zašto?
*****
VRSTA: Velelisna lipa (Tilia grandifolia Ehrh.)
STAROST: 777 godina
REGIJA: Visoko, Varaždinska županija, Republika Hrvatska
NASLOV PRIČE: Belina lipa
PRIČA: Belinu lipu je prema legendi, zasadio hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. Arpadović koji se bježeći pred Turcima 1242. sklonio u grad Kalnik, a potkalnički su ga stanovnici, među kojima i mještani Visokoga, prehranili šljivama. Pod Kalnikom su Tatari doživjeli poraz. U znak zahvalnosti narodu za učinjene mu usluge Visočani su dobili naziv šljivari, što je bila seoska plemićka titula. Belina lipa ubraja se među najstarija stabla u Hrvatskoj, njezina starost je procijenjena na 777 godina. Lipa ima iznimno značenje za žitelje Općine Visoko, predstavlja staroslavenski znak mira, a također je i simbol uspomena na bogatu povijest visočkog kraja.
PREDLAGAČ: Općina Visoko
****
Kad bih mogla za svako stablo bih glasala. Svako je lijepo, posebno, svako stablo svoju priču ima.
Stabla su svjedoci vremena.
Pogledajte stranice. Odaberite svoje drvo i......Glasajte.Post je objavljen 30.08.2019. u 23:22 sati.