Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/babl

Marketing

šesnaest loša nasrnuše na Miloša


NAPAD NAKON NAPADA

Takozvani domoljubni i braniteljski portali odreda bombastično prenose Facebook-javljanje navodnog Maria Vrbana kojim se oglasio nakon sramotnog napada na kafić „Petko“ u Uzdolju prije neki dan. Kažem „navodnog“ Maria jer iako na Facebooku ima nekoliko Maria Vrbana, nisam uspio pronaći onoga kojeg su svi ti superpatrioti jedva dočekali. Da se podsjetimo: u kafiću je dvadesetak ljudi gledalo prijenos utakmice između nogometnih klubova „Crvena zvezda“ i „Partizan“, ispred kafića se zaustavilo četiri automobila, iz automobila je izjurilo petnaestak maskiranih divljaka i motikama i šipkama (a jedan je navodno imao i mačetu) napalo goste, među kojima i djecu, žene i starce, te se nakon što su u lokalu ostavili krš i lom izgubili u bespućima hrvatske zbilje.

https://www.maxportal.hr/vijesti/branitelji-pisu-boris-petko-do-krvi-je-mlatio-zarobljene-hrvate-u-kninu-1991/?fbclid=IwAR1JB7-0w6B8UahjMLDzFRZbac24VqHQ58Q8XmtUXNSIpB9vMumB7DwKAj8

Navodni Mario Vrban ne niječe da se ispred kafića „Petko“ zaustavilo četiri automobila, ne poriče da je iz njih izletjelo petnaestak maskiranih divljaka, ne osuđuje što su „junačine“ napale žene i djecu, ne zgraža se što su napadnuti građani Republike Hrvatske, ne, on umjesto toga objavljuje: Boris Petko (vlasnik kafića čija su djeca i žena među napadnutima) do krvi je mlatio zarobljene Hrvate u Kninu 1991. Tim je - što li? - napad razumljiv i opravdan. Maxportal tom naslovu prilaže i uvod „Branitelji pišu“, pa tako virtualni Mario Vrban odjednom postaje množina koja sugerira da su se branitelji javili svi kao jedan, mnoštvo njih, a istim iskrivljavanjem od jedine na množinu Mario Vrban postaje „zarobljeni Hrvati“. Čak i da je sve to točno, može li to na ikoji način opravdati nasilje dvadeset i osam godina kasnije, ako je uopće točno?

Za potkrepu optužbe prilaže se jedna fotografija Borisa Petka, vlasnika kafića, u plavoj majici, boji „Dinama“, jedna fotografija koja bi trebala prikazivati mladog Borisa Petka (u žutoj majici) uz zloglasnog ratnog zločinca tzv. Kapetana Dragana, citata neke četničke pjesme koje se taj pravednik sjeća iz riječi u riječ nakon dvadeset i osam godina, te preslik FB-poruke kojom prijeteći najavljuje da će potražiti Petka i prilaže fotografiju s pištoljem (ili revolverom), što se može očitati kao izravna i neprikrivena prijetnja.

Mario Vrban očigledno ima fascinantnu memoriju kad se nakon dvadeset i osam godina toliko precizno, iz riječi u riječ, sjeća te četničke bljuvotine. Nije moguće da branitelj osvježava sjećanje pjevušeći svakog jutra dok se brije upravo taj pjesmuljak od početka do kraja, još manje da se time redovno uspavljuje kao uspavankom. Zaista nevjerojatna memorija!

Time se niz nevjerojatnih elemenata njegove poruke ne iscrpljuje.

Recimo, iako su oba lika na fotografiji zaista slični, iako bi trebalo uzeti u obzir da je između ta dva fotografiranja proteklo gotovo trideset godina, čovjek u plavoj majici ima vidljiv utor na bradi, a onaj u žutoj majici nema. Ne znam, ne mogu tvrditi, ali mi je prilično nevjerojatno da se takva, toliko izražena fizička karakteristika lica pojavi nakon što je lice od djetinjeg, preko pubertetskog, već konačno formirano.

Drugo, iako su oba lika zaista nalik, onaj u žutoj majici ima usta otprilike malo više iznad polovine razdaljine između vrha brade i početka nosa. Onome u plavoj majici (iako ima podbradak) od vrha brade do sredine usta je dobrih dvije trećine razmaka, a od sredine usta do početka nosa svega jedna trećina, što se godinama nikako ne može promijeniti. Usta ne mogu nikakvim razvojem lica kliznuti sa sredine na dvije trećine… Ne znam, ne mogu tvrditi, ali naizgled je nemoguće da te dvije fotografije sličnih likova pripadaju istoj osobi.

Treće, recimo da je osoba u žutoj majici zaista Boris Petko u mladim danima. Što u vrijeme Photoshopa dokazuje digitalna fotografija na kojoj je uz zločinca Dragana Vasiljevića? Ne znam, ne mogu tvrditi, ali čak i da je fotografija autentična, što ona dokazuje? Da je mladić sa slike obožavatelj Kapetana Dragana, da mu suučesnik? Što ako mu je samo isporučio naručenu pizzu?

No sve je to ništa prema pitanju koje se nameće. Jednostavno pitanje: koliko godina ima Boris Petko (čovjek u plavoj majici)? Odoka bih rekao otprilike između 34 i 43. Ne znam, ne mogu tvrditi, možda ima i preko pedeset, ali se nevjerojatno dobro drži i fotogeničan je kao hollywoodski glumac, pa na fotografijama izgleda znatno mlađe… Ako je danas između tridesetčetiri i četrdesetpet, koliko je godina imao prije dvadeset i osam godina, tisuću devetsto devedeset i prve? Kako je u tim godinama uspio postati krajiški milicioner? Matematika je vražja izmišljotina ako čovjek vlada s četiri osnovne računske operacije s brojevima koji prelaze broj prstiju na rukama i nogama.

Naposljetku, ganutljivo je koliko su glupi lašci na djelu u Maxportalu, siročići. Vidi se škola Jakova Sedlara. U vrućici da uz kapetana Dragana pronađu ili umontiraju Borisa Petka ili nekoga što sličnijeg Borisu Petku, smetnuli su s uma da i Kapetanu Draganu vrijeme leti. Naime, početkom devedesetih je i zloglasni Dragan bio četvrt stoljeća mlađi, pa njegove fotografije iz tog vremena pokazuju vidljivo svježiji lik. Fotografija na Maxportalu utoliko pokazuje vremenski paradoks, može poslužiti i kao dokaz putovanja kroz vrijeme - ostarjeli Kapetan Dragan uspio se družiti s mlađanim Borisom Petkom!

Opterećuje me još jedna indirektna sumnja. U svim poznatim slučajevima suđenja za ratne zločine i maltretiranja, uvijek je na svakog optuženog otpadalo više žrtava i došlo više svjedoka. Kako se ovdje pojavio svega jedan? Zar je devetogodišnji milicioner Boris Petko mučio do krvi jedino sirotog Maria Vrbana? Pada mi na pamet, jednoj osobi optuženoj za mučenje zatvorenika u zatvoru Lora nije bilo dovoljno ni dvadeset i četiri svjedoka da je se proglasi krivom.

Maxportal tvrdi da je nekoga, ne kaže se koga, pitao za potvrdu da li je doista Boris Petko bio pripadnik terorističkih postrojbi, je li sudjelovao u agresiji na Hrvatsku i dobio konkretan odgovor. „Konkretan odgovor“ kaže da je u centru Knina u staroj bolnici bio zatvor, da je zatvor imao čuvare, da je čuvarima zapovijedao kapetan Dragan, da su noću (zašto ne i danju?) čuvari maltretirali zatvorenike. „Konkretan odgovor“ kaže i da je „dotični bio pripadnik Martićeve milicije“, pa čak i da je „nekoliko dana boravio u zatvoru kao čuvar“. „Konkretan odgovor je sve drugo prije nego konkretan, iako je Maxportalu (i ostalima sličnima) više nego dovoljan. O pouzdanosti izvora koji je upitan dovoljno govori da nije savladao zbrajanje i oduzimanje s brojkama koje premašuju broj prstiju.

Sve u svemu, jedino što je nedvojbeno pouzdano u objavi Maria Vrbana je prijetnja oružjem, a to je - ako se ne varam - u pravnoj državi Hrvatskoj kazneno djelo.

Da sam slučajno policija potražio bih tog Maria Vrbana i zamolio ga da ponovi svoju priču spojen na detektor laži. Ako je govorio istinu, nema se čega skanjivati. Ako bi poligraf pokazao da izmišlja, pitao bih ga zna li ikoga od petnaestak terorista koji su napali ljude u kafiću.

Istovremeno bih, da sam nekakvo državno odvjetništvo, optužio sve domoljubne i braniteljske portale koji su prenijeli objavu M.V. i „obogaćivali je“ da su, iako su na osnovu zrnca soli u glavi morali znati da nije istina, širili klevete, uznemiravali javnost i širili nacionalnu netrpeljivost, danas popularno zvano „govor mržnje“.

U međuvremenu, što policija duže ne može pronaći četiri automobila i petnaestak terorista na području koje se ne odlikuje prenapučenošću, sve je veća sumnja da je među tom petnaestoricom bilo i policajaca koji onemogućuju potragu. Molim policiju da brzim i učinkovitim pronalaskom krivaca presiječe te insinuacije i sumnje u korijenu! Naime, što policija duže ne može pronaći počinitelje, to je snažnija potreba da Ministar policije podnese ostavku. Ako neuspješni Ministar policije ne podnese ostavku u razumnom roku, red je da se smijeni Premijer, a sa njim i za njim cijela vlada.

Kad se već ne mogu pronaći teroristi, vlada se valjda može pronaći, ukoliko članovi vlade u četiri automobila ne pobjegnu zamaskirani.








Post je objavljen 26.08.2019. u 22:50 sati.