Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/astrokateikike

Marketing

Promatranje Mjeseca

Mjesec je naš satelit - najbliže nam je nebesko tijelo i stoga je kroz povijest najviše promatran i istraživan. Još ga je Galileo promatrao u svoje vrijeme koristeći svoj refraktor i tako radio pomne skice.

Slika 1. Galilejeva skica Mjeseca (izvor: www.skyandtelescope.com)

Mjesec mi predstavlja najdraže nebesko tijelo za promatranje. Već vam Galilejeva skica može dati uvid u ljepote planina i "mora" koja se nalaze na njegovoj površini. Prvim pogledom kroz teleskop često od promatrača čujem razne uzvike oduševljenja i čiste nevjerice. I meni je teško odvojiti oči od okulara kada ga promatram. Stoga sam, uz Jupiter, najčešće u svoj dnevnik pokušala skicirati Mjesec.
Bitan pojam za promatranje Mjeseca je terminator. Terminator je linija koja razdvaja dan i noć na Mjesecu. Uzduž nje se krateri najbolje vide jer svjetlost pada pod kutem i ističe ih. U početku, prije nego sam kupila prvi teleskop 2012. godine, skice Mjeseca su većinom bile vrlo jednostavne. Mjesec sam tad promatrala običnim dalekozorom.

Slika 2. Ranije skice Mjeseca.

Kad sam kupila prvi teleskop, promatranje i skiciranje je išlo lakše. Za promatranje se uvijek koristim najmanjim povećanjem jer je tada cijeli Mjesec u okularu i sve je dobro vidljivo. Skice su išle od običnih, s par karakteristika koje se ističu (skica 3a), do nešto kompleksnijih skica gdje sam pokušala uloviti sve važnije kratere i mora koji se tu noć mogu primjetiti (skica 3b). Takve skice, uz svojevrsno kazalo često izgledaju prenatrpano i nepregledno pa u zadnje vrijeme naginjem jednostavnijim (skica 3c). I na ovim skicama mogu se primjetiti oznake *ZS i *DS koje obavezno koristim radi pravilnog pozicioniranja.

Slika 3. Skice Mjeseca.

Krateri koje najčešće primjetim i skiciram su Aristotel, Herkul, Posejdon i Teofil. Oni se nalaze na strani prve četvrti Mjeseca.

Slika 4. Skice Mjeseca s ucrtanim kraterima. Najčešća imena su Aristotel, Herkul, Posejdon i Teofil.

Slika 5. Krateri: 1. Aristotel, 2. Herkul, 3. Posejdon, 4. Teofil, 5. Tycho, 6. Sinus Iridum (Zaljev duga) (slika preuzeta s Virtual Moon Atlas).

Na posljednjoj četvrti Mjeseca srcu draga karakteristika mi je takozvani Zaljev duga (Sinus Iridum) kojeg također često skiciram (skica 3a, karakteristika pod brojem 1). Simpatično mi je ime, a i također izgleda fantastično. Riječ je o udarnom krateru čije rubove je prekrila lava koja pripada Moru kiša.
Najuočljiviji krater od svih na Mjesecu je Tycho, nazvan po danskom astronomu Tychu Braheu. On se karakterističnim linijama širi skoro po cijeloj južnoj polovici Mjeseca. Riječ je o krateru s najvećim i najistaknutijim sustavom prašine izbačene tijekom udara. Skiciran je i na slici 2.

Slika 6. Skicirani Mjesec s kraterom Tycho koji se zrakasto širi.

U svakom slučaju, Mjesec mi je najdraži objekt za promatranje. Imamo sreće što nam je blizu pa možemo uživati u njegovim čarima već s malim povećanjem. Svake večeri vidljivi su drugi krateri s obzirom da se terminator pomiče, pa tako prilike za skiciranje imam svake večeri. Skiciranje mi nikad nije ležalo, ne mogu uvijek pogoditi proporcije, ali trudim se upravo kako bi mi skice Mjeseca bile što bolje. Repetitio est mater studiorum.




Post je objavljen 24.08.2019. u 11:19 sati.