Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

21C, KOLIKO JE ONIH KOJI SE SPASAVAJU Lk 13, 22-30

Image and video hosting by TinyPic
Isus je naučavao gradovima i selima. Što?
Jao vama farizeji, licemjeri. Lakše je devi kroz uši iglene. Bdijte i molite. Kukolj će se potrjebiti.
Logično je pitanje o spasu. “Da li je malo onih koji se spašavaju?” Pitanje koje je oduvijek golicalo maštu vjernika. Mnoštvo srednjovjekovnih slika s prikazima izgubljenih u paklu; privatne vizije o izgubljenima. Iz čega se rađa slogan: spasi dušu svoju.
No tko je izgubljen to nitko ne zna, pa ni Crkva. Poznato je da je nekad u svoja tmurna vremena neke izopćivala i predavala paklu (Galilej, Jan Hus) a danas pokreće za njih procese za beatifikaciju. Treba ipak reći da Učiteljstvo nikad nije reklo da je netko u paklu, niti da ikog u njem ima. On postoji i to je sve.
Spasenje se već dogodilo. Naša optužnica je pribijena na križ. Po spasenje dolazimo. Koliko odškrineš prozora - toliko svježeg zraka. Otvori se.
Isus se ne želi zaplitati u razgovor iz čiste njihove radoznalosti, nego je pragmatičan. Govori ono što im koristi. Spašavaju se oni koji se BORE da uđu na USKA vrata. (Tu ne vrijedi “Pa mi smo u tvoje ime...”
“Zaključa vrata” - sud; ti se sam svrstavaš, Bog samo potvrđuje tvoju odluku. Važno je uvijek biti s ove strane, nikad sa smrtnim grijehom.
Bit će tri iznenađenja:
- oni za koje nismo ni slutili, bit će tamo
- oni za koje smo bili uvjereni, neće ih biti
- da smo sami spašeni
Bit će ih odasvud, koji su slijedili savjest i ljubili.
Pakao i raj ovdje počinje. Vječni život je ovjekovječenje tvojih stavova.

Post je objavljen 25.08.2019. u 07:00 sati.